Izšla knjiga Po tihem zapeljani

  • UR
  • torek, 18. junij 2013

Avtor dr. Kenneth M. Adams, založba Modrijan

 Pri založbi Modrijan je pravkar izšla knjiga s pomenljivim naslovom Po tihem zapeljani, a popolnoma nedvoumnim podnaslovom Ko si starši otroke naredijo za partnerje. Avtor je sloviti ameriški psiholog dr. Kenneth M. Adams. V knjigi obravnava čustveni incest, ki se največkrat zgodi v disfunkcionalnih in alkoholičnih družinah, kjer med partnerjema vlada praznina, odtujenost in nerazumevanje.

Kateri koli od staršev, ki v problematičnem partnerskem odnosu čuti osamljenost ter zanika lastno frustriranost in praznino, se v psihološkem smislu do otroka lahko vede kot do nadomestnega partnerja. Meja med skrbnostjo in čustvenim incestom je prekoračena, ko odnos z otrokom bolj zadovoljuje potrebe staršev kot pa otroka. Nadomestno partnerstvo močno vpliva na življenje otrok in jim povzroča globoko čustveno rano. Pogosto takšni otroci, žrtve čustvenega incesta, razvijejo nerealno predstavo o tem, kaj so partnerski odnosi in kaj jim v življenju lahko ponudijo. Tako se tudi v odraslosti spopadajo s krivdo, sramujejo se svojih legitimnih potreb po zdravi odvisnosti od drugih ljudi in so žrtve neizpolnjujočih intimnih ter seksualnih odnosov.

Zoran Milivojević, dr. med., psihoterapevt, je v recenziji, objavljeni na ovitku knjige zapisal: »Izjemna knjiga, ki osvetljuje, zakaj starš in otrok ne bi smela zamenjati vlog. Kadar starš, namesto da bi zadovoljil otrokove potrebe, od otroka zahteva, da zadovoljuje njegove, nastopi nevarnost za čustveno zlorabo – za emocionalni incest. Dr. Adams nam zelo jasno predstavi nekatere oblike čustvenih zlorab, ki jih starši zagrešijo nad svojimi otroki. Bralci bodo spoznali glavne razloge, zakaj nikakor ni dobro, če si starši otroke naredijo za najboljše prijatelje.«

Knjigo je prevedla Lili Potpara.

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki