Kdaj pričnejo dojenčki zavestno razmišljati?

(Foto: Jupiterimages)

Ste se kdaj spraševali, kako razmišlja in kaj si lahko zapomni dojenček? Francoski nevroznanstveniki menijo, da otroci pričnejo razmišljati podobno kot odrasli pri petih mesecih starosti, le da nam tega ne zanjo povedati. Študija, ki so jo objavili v reviji Science, je pokazala, da otroci v petem mesecu starosti razvijejo notranji mehanizem, ki jim omogoča, da se zavedajo svojega okolja na podoben način kot odrasli.

Francoski nevroznanstveniki so preučili odzive 80 dojenčkov, starih pet, dvanajst in petnajst mesecev. Medtem ko so jim kazali slike človeških obrazov, so bili otroci opremljeni z elektrodami, ki so merile njihovo možgansko aktivnost. Že pri petih mesecih starosti so v možganih otrok zaznali aktivnost v prefrontalnem korteksu, ki je pri odraslih ljudeh povezana z zavestnim zaznavanjem vidnih predmetov. S tem so povezali tudi zavestno razmišljanje dojenčkov pri tej starosti, vendar vsi znanstveniki niso prepričani v pravilnost izsledkov raziskave.

Nekateri menijo, da je prerano sklepati na podobne miselne procese med odraslimi in dojenčki zgolj zaradi podobnih znakov možganske aktivnosti.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki