Kdaj pričnejo dojenčki zavestno razmišljati?

(Foto: Jupiterimages)

Ste se kdaj spraševali, kako razmišlja in kaj si lahko zapomni dojenček? Francoski nevroznanstveniki menijo, da otroci pričnejo razmišljati podobno kot odrasli pri petih mesecih starosti, le da nam tega ne zanjo povedati. Študija, ki so jo objavili v reviji Science, je pokazala, da otroci v petem mesecu starosti razvijejo notranji mehanizem, ki jim omogoča, da se zavedajo svojega okolja na podoben način kot odrasli.

Francoski nevroznanstveniki so preučili odzive 80 dojenčkov, starih pet, dvanajst in petnajst mesecev. Medtem ko so jim kazali slike človeških obrazov, so bili otroci opremljeni z elektrodami, ki so merile njihovo možgansko aktivnost. Že pri petih mesecih starosti so v možganih otrok zaznali aktivnost v prefrontalnem korteksu, ki je pri odraslih ljudeh povezana z zavestnim zaznavanjem vidnih predmetov. S tem so povezali tudi zavestno razmišljanje dojenčkov pri tej starosti, vendar vsi znanstveniki niso prepričani v pravilnost izsledkov raziskave.

Nekateri menijo, da je prerano sklepati na podobne miselne procese med odraslimi in dojenčki zgolj zaradi podobnih znakov možganske aktivnosti.

Liljana Mervic

doc. dr. Liljana Mervic dr. med. spec. dermatovenerologije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki