Vabljeni na festival Ekofejst

  • UR
  • ponedeljek, 10. junij 2013
(Foto: Diana Anđelić)

"STARA ŠOLA" – Velika Pirešica 1, Žalec

Program Ekofejsta zajema različna tematska področja:

Petek, 14. junij 2013: Zdravje, sonaravna pridelava hrane, praktična znanja


17.00 – 17.45: GAIN EKOLOŠKI SAMOOSKRBNI VRT NA 60m2 – zelenjava za štiričlansko družino

Predstavitev posajenih rastlin, ki lepo rastejo, prvi pridelki so že bili pobrani. Solate so že velike  na drugi gredici, peteršilj, listni ohrovt, blitva mamljivo vabijo zato bo  voden ogled po vrtičku  še kako zanimiv. Vodi: Igor Skerbot, dipl agronom spec. zelenjadarstva KGZS Celje in strokovni  sodelavec Gaia. Prispevek  5€,  za člane Kluba Gaia, 50% popust.

18.00 – 18.45: PERMAKULTURA V PRAKSI – načela in ogled sonaravnih vrtov

Katera  načela je  potrebno upoštevati, da  vzpostavimo dolgoročen  sistem samooskrbe? Kako ustvariti gredice, ki jih ne bo potrebno pleti? Kje so prednosti in  kako odpraviti pomanjkljivosti.  Predstavitev načel v teoriji in prikazi v praksi  bo na poligonu sonaravnih vrtov. Vodi: Irena Rotar, permakulturna načrtovalka. Prispevek 5€.

19.00 - 20.00: GERSONOVA TERAPIJA – ZDRAVJE IZ  NARAVE, javno predvajanje filma Čudovita resnica in predavanje o Gersonovi Terapiji
V svojih težkih zdravstvenih preizkušnjah je g. Vene preizkusil domala vse, da bi se pozdravil. O kombinaciji celične nahranitve in razstrupljanja telesa po izvorni metodi dr. Maxa Gersona ter ob  spremembi lastnih miselnih in čustvenih vzorcev  se mu je uspelo pozdraviti in ostati zdrav. Na osnovi ugotovitev je razvil poseben proces stimuliranja samoozdravitvenih procesov, ki je že mnoge pripeljal do skoraj neverjetnih  hitrih ozdravitev: borelije, multiple skleroze, migren, čustvenih tegob, znižanja holestrola, krvnega sladkorja, pritiska itd … Predaval bo Boris Vene, eden vodilnih avtoritet na področju celovitega pristopa k zdravju in avtor knjige »Zdravje je v nas – prvi koraki« (skupaj z Nikolo Grubiša), ki jo boste lahko prejeli brezplačno. Prispevek: 5 €.

14.00 - 18:00: OSKRBOVALNICA - IZMENJAVA EKOLOŠKIH in SONARAVNO PRIDELANIH DOBRIN, SADIK in SEMEN    
Pozitivna točka« Štafete semen« Svetovanje o ekoloških avtohtonih in tradicionalnih vrstah.


Sobota, 15 junij: Voda, zdrava hrana, sadno drevje - predavanja in delavnice


16.00 - 17.00: PITNA VODA – BO V PRIHODNOSTI ŠE DOSTOPNA VSEM?

Si bomo tudi v Sloveniji  pustili vzeti  pravico do pitne vode? Bo postala pitna voda privilegij bogatih? Država, korporacije , »potrošnik in VODNO PRAVO« . Pravica DO VODE ali pravica NAD  VODO- to je  sedaj vprašanje. Predstavlja: Miha Jensterle, borec za državljansko in neoodtuljivo pravico do čiste , pitne vode. Prispevek  5€ .

17.30- 18.30: VODA IMA SPOMIN  - VITALIZIRANA VODA       
    
Kakšno vodo pijemo  je zelo pomembno. Kakšne informacije nosi voda, kako lahko to dokažemo, kako si lahko pomagamo in kakšni so učinki  »žive- vitalizirane«  vode? Na  podlagi  prakse in raziskav bo potekalo predavanje in  praktični preizkus čiščenja vode. Predava:  Vili Poznik, svetovno priznan inovator, dobitnik številnih priznanj; prispevek 5€.

19.00 - 20.30: DARFUR -   VOJNA ZA VODO - S TOMOTOM KRIŽNARJEM – javno predvajanje  filma Darfur – Vojna za vodo in predavanje Toma Križnarja
Tomo  Križnar neutrudni  aktivist in mirovnik bo pred ogledom filma pojasnil ozadje vojne v Sudanu, ki poteka  zaradi dostopa do pitne vode, ki peha v revščino in smrt več tisoč ljudi … Ali lahko situacijo iz Darfurja primerjamo z svetovnim trendom privatizacije naravnih virov? Ali bo osnovno pravico do  pitne vode  omejena tudi v Sloveniji? Predavatelj : Tomo  Križnar, neutrudni mirovnik in aktivist  za  vodo in pravice v Sudanu. Prispevek 5€ ;  del sredstev gre za pomoč  v Sudanu.

10.00 - 12.30: KONZERVIRAJMO SADJE BREZ KONZERVANSOV

Ste se kdaj vprašali, zakaj  je potrebno toliko sladkorja, če želimo vložiti sadje? Zakaj so  potrebna želirna  sredstva? In zakaj kuhanje? Slastne jagode in češnje bomo shranili  v obliki sokov , marmelad in celih plodov za celo leto brez konzervansov  in brez sladkorja; seveda  ob pokušanju vsega  kaj smo naredili in kozarček dobrega odnesli  domov. Delavnico vodi:  Slavko Turšič, Sadjarsko društvo Borovnica  , prispevek 20€. Obvezne predhodne prijave na info@lavita.si; ali po sms: 040-203-055.

13.00 – 14:30:  SADNO DREVJE – BIODINAMIČNA ZAŠČITA  IN REDČENENJE MLADIH  POGANJKOV
Kako pravilno odstranjevati mlade in odvečne poganjke na sadnem drevju v tem času? Kako zaščiti sadno drevje  pred pojavom glivičnih bolezni na biodinamični način? Delavnico vodi:  Slavko Turšič, Sadjarsko društvo Borovnica  , prispevek 10€. Obvezne predhodne prijave na info@lavita.si; ali po sms: 040-203-055.

14.00 -  18:00: OSKRBOVALNICA  - IZMENJAVA EKOLOŠKIH in SONARAVNO PRIDELANIH DOBRIN , SADIK in SEMEN    Pozitivna točka« Štafete semen«

Svetovanje o ekoloških avtohtonih in tradicionalnih vrstah  semen.


Nedelja , 16 junij: RADOVEDNI ŠKRATEK: Predstavitev novega eko vrtca v stari šoli Veliki Pirešici

OB 14.00: EKO VRTEC bo septembra odprl vrata , delovali pa bodo že v juliju in avgustu … Je res to lahko najboljše kar ponudimo otroku? Zdrava hrana, zdrav odnos do življenja. Učenje z naravo in učenje znanj za življenje? Dobrodošli na predstavitvi. Več info: 041-610-683.


Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki