Mednarodni teden ozaveščanja o ščitnici 2013

  • UR
  • petek, 31. maj 2013
(Foto: Dreamstime)

Ščitnica in neplodnost

  • Pravilno delovanje ščitnice je izredno pomembno za pare, ki načrtujejo otroka.
  • Eden od šestih parov se sooča z neplodnostjo.
  • Moteno delovanje ščitnice je pogosto prezrt razlog težav s plodnostjo.

Družba Merck Serono, del družbe Merck Darmstadt, Nemčija, skupaj z Mednarodnim združenjem za ščitnico (TFI – Thyroid Federation International) predstavlja 5. mednarodni teden ozaveščanja o ščitnici. Teden ozaveščanja je potekal po vsem svetu od 20. do 26. maja 2013 z informativnimi srečanji in izobraževalnimi dejavnostmi, namenjenimi letošnji temi: ščitnica in neplodnost.

Težave z žlezo ščitnico ima več kot 300 milijonov ljudi po vsem svetu, ki se kažejo v obliki  različnih motenj, ena takšnih je neplodnost. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO – World Health Organisation) obravnava neplodnost kot javnozdravstveni problem; ocenjujejo, da se z neplodnostjo sooča 70 milijonov parov. Po navedbah češkega preglednega članka je 25  % neplodnosti pri ženskah posledica motenj v delovanju ščitnice. "Moteno delovanje ščitnice je pogosto prezrt vzrok neplodnosti, zato z Mednarodnim tednom ozaveščanja o ščitnici 2013 želimo povečati ozaveščenost o povezavi med motenim delovanjem ščitnice in neplodnostjo," je povedala Belen Garijo, operativna direktorica družbe Merck Serono.

Ščitnični hormoni so v nenehnem medsebojnem delovanju z ženskimi in moškimi spolnimi hormoni. Previsoka ali prenizka raven ščitničnih hormonov lahko neugodno vpliva na plodnost žensk in moških. Statistično je 35 % vseh neplodnosti pri parih posledica ženske neplodnosti, 30 % posledica moške neplodnosti in 20 % neplodnosti obeh partnerjev4. Če težave s ščitnico povzročajo težave z zanositvijo, lahko zdravljenje bolezni ščitnice obnovi plodnost.

Družba Merck Serono si šteje v zadovoljstvo, da že 5. leto sodeluje pri uveljavljenem in visoko cenjenem globalnem ozaveščanju, ki ga podpirajo Ameriško združenje za ščitnico (ATA – American Thyroid Association), Evropsko združenje za ščitnico (ETA – European Thyroid Association), Latinskoameriško združenje za ščitnico (LATS – Latin American Thyroid Society) in Kitajsko endokrinološko društvo (CSE – Chinese Society of Endocrinology).

Ko se je Mednarodni teden ozaveščanja o ščitnici leta 2009 začel, so dejavnosti potekale v več kot 30 državah v sodelovanju z lokalnimi organizacijami bolnikov in člani zdravstvene skupnosti. Danes v projektu sodeluje že več kot 40 držav, posredovane informacije pa so naletele na veliko zanimanje. Spletno mesto Mednarodnega tedna ozaveščanja o ščitnici thyroidweek.com je na voljo v 11 jezikih.

O Mednarodnem združenju za ščitnico (TFI – Thyroid Federation International)

Mednarodno združenje za ščitnico se je prvič sestalo v Torontu, na 11. mednarodnem kongresu o ščitnici, septembra 1995. Diana Meltzer Abramsky, ki je leta 1980 osnovala Kanadsko združenje za ščitnico v Kingstonu,  Ontario, Kanada, je sprva zagovarjala vizijo svetovne organizacije bolnikov z motnjami delovanja ščitnice, ki bi globalno obravnavala probleme bolezni ščitnice. Odtlej se je Združenje razširilo in vključuje organizacije iz številnih delov sveta, med drugim iz Evrope, Severne in Južne Amerike, Avstralije in Japonske.

TFI je neodvisna, svetovna mreža organizacij za podporo bolnikom. Združenje deluje v korist oseb z motnjami v delovanju ščitnice tako, da posreduje informacije, povečuje ozaveščenost ter spodbuja in pomaga pri nastajanju lokalnih združenj bolnikov in tesno sodeluje z zdravstveno stroko. TFI ima Medicinski svetovalni odbor, ki ga sestavljajo nekateri najvidnejši svetovni specialisti za ščitnico. Za več informacij obiščite spletno stran
thyroid-fed.org.

O družbi Merck Serono

Družba Merck Serono je bio-farmacevtski del družbe Merck  s sedežem v Darmstadtu v Nemčiji. Družba Merck Serono v 150 državah nudi vodilne blagovne znamke za pomoč bolnikom z rakom, multiplo sklerozo, neplodnostjo, endokrinimi in presnovnimi motnjami in z boleznimi srca in ožilja.  Podjetje EMD Serono v Združenih državah Amerike in Kanadi posluje prek povezanih odvisnih podjetij. Družba Merck Serono odkriva, razvija, izdeluje in trži zdravila na recept kemičnega in biološkega izvora za specialistično zdravljenje. Trajno si prizadeva nuditi inovativn načine zdravljenja na področjih nevrologije, onkologije, imuno-onkologije in imunologije. Več informacij je na voljo na spletni strani merckserono.com.


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki