Kolesarjenje za zdravje

Zložljivo kolo Bigfish.
Zložljivo kolo Bigfish. (Foto: arhiv Bigfish)

Kako zdravo je kolesarjenje za zdravje, zlasti če sicer nismo prav zelo telesno dejavni? Če bi kolesarjenje primerjali z drugimi športi samo po tem, koliko kalorij porabimo v eni uri, zanj ne bi bili pretirano motivirani, pa čeprav samo do službe.

Največ kalorij namreč porabimo pri teku (povprečna hitrost 7 km/h), na drugem mestu je vodna aerobika, na tretjem dvigovanje uteži in šele nato kolesarjenje (povprečna hitrost 16 km/h), ki mu sledi tai chi. Toda porabljanje kalorij ni vse. Pri teku resda porabimo več kalorij, vendar tudi znatno bolj obremenjujemo sklepe.

Kolesarjenje je primernejše za vsakogar, saj je prijaznejše do sklepov, kar je zlasti pomembno na začetku vadbe in v primeru, da imamo težave s čezmerno težo. Pri kolesarjenju namreč kar 70 odstotkov teže razporedimo med krmilo in sedež, vendar pri tem ne obremenjujemo gležnjev, s čimer se izognemo marsikateri poškodbi. Poleg tega kolesarjenje ponuja veliko več možnosti za izboljšanje kot športi, pri katerih igra pomembno vlogo tudi tehnika (plavanje).

Kateri so še razlogi, zaradi katerih je kolesarjenje tako zdravo? Če se s kolesom vozimo na delo in pri tem samo 60-odstotno obremenjujemo srce (to pomeni, da je vadba neintenzivna), bomo še vedno storili veliko za svoje zdravje, ne da bi se pri tem pretirano trudili ali porabili veliko denarja.

Danska raziskava, v katero je bilo vključenih 30.640 anketirancev, je pokazala, da je bila pri ljudeh, ki se v službo ne vozijo s kolesom, verjetnost, da bodo umrli prej kot kolesarji, večja za 39 odstotkov. Ena od raziskav je celo pokazala, da kolesarji vdihnejo manj drobnih delcev iz onesnaženega zraka kot tisti, ki se vozijo z avtomobilom ali avtobusom, saj kolesarijo na robu ceste, kjer niso neposredno izpostavljeni izpušnim plinom.

Če uporabljate zložljivo kolo, kot je denimo Bigfish, bo odveč tudi skrb, da bi vam ga kdo ukradel, saj ga v nekaj sekundah zložite in ga po prihodu na cilj odnesete s seboj.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki