Depresija je nalezljiva

(Foto: Dreamstime)

Ste se tudi vi ob depresivni osebi sami kmalu začeli počutiti slabo in razmišljati negativno? Morda se vam to ni le zdelo. Ameriški znanstveniki namreč ugotavljajo, da so depresija in občutki, ki jo spremljajo, lahko nalezljivi. Slednje je pokazala raziskava, v kateri so proučevali vpliv depresivnih študentov na druge študente.

Študija, objavljena v reviji Clinical Psychological Science, je pokazala, da bodo prijatelji depresivnih študentov po šestih mesecih medsebojnega druženja najverjetneje tudi sami začeli kazati znake depresije. Raziskovalci z Univerze Notre Dame so pojasnili, da se t. i. kognitivna ranljivost, ki poveča možnost za razvoj depresije, razvije v zgodnji puberteti in je tako pomemben dejavnik depresije, da se lahko uporabi za napovedovanje depresivnosti.

Raziskovalce je zanimalo, ali je depresija nalezljiva v času velikih življenjskih sprememb, kot je na primer začetek študija. Spremljali so 206 študentov prvega letnika in ugotovili, da je bilo za študente, ki so dobili za sostanovalca osebo z visoko stopnjo kognitivne ranljivosti, verjetneje, da se bodo okužili s takim način razmišljanja in razvili simptome depresije. Veljalo pa je tudi obratno, saj so posamezniki, ki si niso delili sobe z ljudmi, nagnjenimi k depresiji, po določenem času tudi sami razmišljali manj negativno.

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki