6. dan boja proti melanomu

  • UR
  • sreda, 24. april 2013
(Foto: Shutterstock)

Jure Košir in Mojca Mavec pozivata: »Namenite 10 minut svoji koži!«

Ste kdaj pomislili, koliko časa letno namenite nakupovanju, brskanju po spletu, gledanju najljubših nadaljevank ali sprehodu s psom? Koliko časa pa namenite pregledovanju svoje kože? Projekt DAN BOJA PROTI MELANOMU, ki ga organizirata Združenje slovenskih dermatovenerologov in La Roche-Posay, z osveščevalno akcijo »10 MINUT ZA ŽIVLJENJE« opominjata prav na to.

Ambasadorja projekta, Jure Košir in Mojca Mavec ter priznani slovenski dermatologi v okviru akcije opozarjajo, da je redno samopregledovanje kože najboljša preventiva pred melanomom. 10 minut mesečno, ki jih porabimo za popoln samopregled kože, lahko reši življenje. 

Združenje slovenskih dermatovenerologov in La Roche-Posay v okviru projekta DAN BOJA PROTI MELANOMU, ki ga obeležujemo 26. aprila, posebno pozornost namenjata izobraževanju širše javnosti, s poudarkom na samopregledovanju in prepoznavanju sprememb na koži. Na to opozarja tudi akcija »10 MINUT ZA ŽIVLJENJE«, v kateri nas k samopregledovanju kože nagovarjata glavna ambasadorja projekta, Jure Košir in Mojca Mavec.

Znanima obrazoma se pridružuje tudi skupina priznanih slovenskih dermatologov, ki jo sestavljajo: asist. Borut Žgavec, dr. med. spec. dermatovenerolog, asist. mag.  Ana Benedičič, dr. med.  spec. dermatovenerolog, asist. Tanja Planinšek Ručigaj, dr. med.  spec. dermatovenerolog, asist. dr. sc. Larisa Stojanovič, dr. med. spec. dermatovenerolog.
 
Mojca Mavec in Jure Košir sta se povabilu k sodelovanju v projektu DAN BOJA PROTI MELANOMU tudi letos z veseljem odzvala, ob tem pa dodajata:

Mojca Mavec, TV-voditeljica:

»Sploh kdaj pomislimo, kaj vse je zapisano na naši koži? Vse pege, pegice, praske in grehi iz preteklosti. Koliko tega se je nabralo v vseh teh letih. Naša koža je naš najbolj izpostavljen organ in nekatere spremembe na njej so lahko nevarne. Tudi sama sem temu nekoč posvečala premalo pozornosti. Saj smo že tako odraščali, čimprej na sonce, ponavadi brez zaščite. Zadnja leta redno hodim na pregled kože, že zaradi službe, ki me pogostokrat popelje v vroče kraje. Kajti nikoli ne veš, kdaj bo en greh na koži preveč ...«

Jure Košir, športnik in podjetnik:
»Zavedanje o nevarnosti prekomernega izpostavljanja soncu se mi zdi v današnjem času izjemno pomembno. Menim, da moramo o tem učiti že najmlajše. Kot poklicni smučar sem veliko dni preživel na visokih nadmorskih višinah, kjer je vpliv UV-žarkov še veliko močnejši. Najboljša preventiva je dobra zaščite kože, poleg tega pa ne smemo pozabiti na redno samopregledovanje kože. 10 minut na mesec vam lahko reši življenje.«

Melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, saj se hitro razširi v sosednja tkiva in različne organe. Obenem pa je melanom ena redkih bolezni, ki jo lahko dejansko opazimo. Zato je bistveno, da redno pregledujemo svojo kožo in odkrijemo melanom pravočasno. Akcija »10 MINUT ZA ŽIVLJENJE« nas s tem, ko izpostavlja, koliko časa namenimo najrazličnejšim aktivnostim v življenju (in vse prepogosto pozabimo na zdravje naše kože), opominja prav na to. Že 10 minut mesečno je dovolj za popoln samopregled kože in teh 10 minut nam lahko reši življenje. Strokovnjaki v akciji poleg tega opozorjajo še, da je treba nameniti dovolj časa in pozornosti tudi ustrezni zaščiti pred soncem, ki je eden glavnih dejavnikov za nastanek melanoma.

Projektu DAN BOJA PROTI MELANOMU so se poleg Jureta Koširja in Mojce Mavec letos pridružile še druge znane Slovenke: Bernarda Žarn, Ula Furlan in Petra Windschnurer.


Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki