Izšla knjiga: Zakaj sem ponosen, da sem zdravnik

  • UR
  • torek, 16. april 2013

Na knjižnih policah se je te dni pojavila nova knjiga, ki je zajela večdesetletno, po vsebini zelo raznoliko dejavnost zdravnika, obenem glasbenika – pianista, aktivista v humanitarnih organizacijah, publicista – in še bi lahko navedli področja, kjer je zapustil sledi. Z ''udarnim naslovom'' Zakaj sem ponosen, da sem zdravnik je kot avtor z nazivom doktor Pavle Kornhauser na več kot petsto straneh orisal svojo strokovno pot ter je v drugem delu knjige ponatisnil najbolj značilne objave, ki jih je spisal sam z različno vsebino, ali pa je bil tarča in odgovarjal na vprašanja.

Profesor Pavle Kornhauser je pediater, zato je pretežno večina obravnavane snovi zajela pravice otroka v bolnišnici in njegove pionirske zasluge za gibanje, ki ga je imenoval ''humanizacija hospitalizacije otroka''. Avtor poudarja, da njegov namen ni bil predstaviti medicinskih dognanj v razvoju stroke, v kateri je sodeloval, saj bi bila zanimiva in uporabna predvsem za zdravnika specialista. Področja, ki jih obravnava, so splošnega pomena in, čeprav so zajeta pred mnogimi leti, naj bi bila zanimiva tudi za bralce danes. Veliko prostora je posvetil glasbi, saj je bil kot pianist med pobudniki za ljubiteljsko umetniško dejavnost med ljubljanskimi zdravniki, oblikoval in vodil je desetletja zdravniško glasbeno komorno skupino PRO MEDICO, pisal glasbene kritike in jih objavljal tudi v javnih glasilih. Za bralce bodo zanimiva njegova razmišljanja in izkušnje kot urednik knjig, zbornikov in časopisov, ki jih je oblikoval in vodil. Pričevanje njegovih sodobnikov, prav tako ponatisi humoresk, ki jih je objavljal v medicinski reviji ISIS, naj popestrijo vsebino knjige. Knjiga ima 524 strani.

Pričujoča monografija, avtobiografija profesorja dr. Pavla Kornhauserja, je več kot le zgodba o lepem, bogatem in uspešnem življenju zdravnika in glasbenega zanesenjaka. Je kot sprehod skozi obdobje, s faktograskimi podatki in tudi s kančkom nostalgije.

In še: knjigi je priložena zgoščenka z glasbo Johanna Sebastiana Bacha in Frederica Chopina. Saj je doktor Pavle Kornhauser tudi glasbenik, ki je prepričan, da bosta obe skladbi, ki sta povezani z njegovim pojmovanjem umetnosti in obenem z njegovo pianistično potjo, po čitanju njegove knjige ponudil bralcu ne le glasbeni užitek, temveč tudi spokojnost.

Knjigo je založila Zdravniška Zbornica Slovenije in bo krila del stroškov.

Več na buca.si
Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki