Center za zdravljenje avtizma

  • UR
  • petek, 15. marec 2013
(Foto: Shutterstock)

»Ko so pri najini hčerki Avi ugotovili avtizem, sva z možem spoznala, kako pomanjkljivo je pri nas urejeno področje njegovega zdravljenja in s kakšnimi stiskami se soočamo starši ob občutkih nemoči in nezmožnosti pomoči lastnemu otroku.  V iskanju rešitev sva naletela na metodo Son-Rise, ki je našo družino povsem spremenila. Principi, ki jih zajema ta metoda, so nama namreč pomagali razumeti bistvo avtizma, edinstvenost otroka z avtizmom in lastno zmožnost pomagati Avi,« pravi Špela Falatov.

Na podlagi lastne izkušnje sta se z možem odločila za ustanovitev Centra za zdravljenje avtizma, v katerem želita pomagati otrokom z avtizmom in njihovim staršem pri njegovem zdravljenju. Center za zdravljenje avtizma, ki je zaživel v začetku letošnjega leta, je neprofitna organizacija.

 »Naša pozitivna izkušnja in pričevanja mnogih družin, ki jim je Son-Rise pristop oplemenitil življenje in ozdravil otroka z avtizmom, naju je z možem prepričala, da moramo ta pristop razširiti tudi v Slovenijo,« pravi Špela Falatov, ki dodaja, da so sicer hčerki Avi pomagali tudi z biomedicinsko pomočjo (razstrupljanje ter vzpostavljanje boljšega razmerja vitaminov in mineralov v telesu) in ostalimi metodami, ki so ustvarile celostni pristop. »Da smo na pravi poti, sva z možem začutila takoj, ko sva spoznala ta pristop, kmalu pa so nama začeli pritrjevati tudi ostali, ki so opažali izjemne spremembe pri Avi. Ko te otrok, za katerega so zdravniki menili, da ne bo nikdar govoril ali bil sposoben samostojnega življenja, pokliče “mama” in te nežno objame, veš, da je cilj uresničljiv in pot prava«, pravi Špela.


Metoda Son-Rise

V Centru ZA, kakor ga krajše imenujejo, zaenkrat izvajajo terapije po Son-Rise metodi, hkrati pa strokovno usposabljajo terapevte, prostovoljce in starše, ki jih učijo metod in tehnik za samostojno izvajanje terapije v domačem okolju. Son-Rise je revolucionaren in izjemno učinkovit pristop k zdravljenju avtizma in drugih razvojnih motenj, ki sta ga za svojega avtističnega sina razvila Barry Neil Kaufman in Samahria Lyte Kaufman sredi 70ih let prejšnega stoletja. Program, ki ga vodijo starši, temelji na brezpogojni sprejetosti otroka  in neobsojanju njegovega vedenja. V posebni igralnici, ki omeji moteče dražljaje okolja, starši nevsiljivo spodbujajo otroka k razvoju medsebojne navezanosti in socializacije. Terapija izhaja iz otrokove trenutne motivacije, njegove aktivnosti pa ne preusmerja, temveč jo zgolj nadgrajuje in podaljšuje z uporabo učinkovitih metod, ki so otroku zabavne in skozi igro v njih želi sodelovati.


Ključ uspeha je ljubeče in spoštljivo okolje

»Naš pristop zdravljenja temelji na predpostavki, da si otrok avtist vzpostavi varno obzidje in se vanj zapre. Znotraj tega sveta si postavi sistem, ki je njemu predvidljiv, ki ga razume in v katerem ima popoln nadzor. Šele ko ga uspemo prepričati, da je tudi izven svojega sveta varen pred fizično manipulacijo, presojanjem, obsojanjem in ostalimi negativnimi “napadi”, bo počasi pričel opuščati oklepe in nas začel spuščati v svoj svet. Ko enkrat takšen odnos vzpostavimo, nam bo ta vez služila kot most, po katerem nam otrok lahko sledi v naš svet. Naš svet mora otroku predstavljati okolje brez nevarnosti negativne izkušnje, zato v vseh aktivnostih izhajamo iz otrokove želje in njegove motivacije, povsem brez prisil in pogojevanj. Naši nameni morajo biti plemeniti in čisti, ustvariti moramo ljubeče in spoštljivo okolje brez negativnih čustev,” pravi Špela Falatov.

Center za zdravljenje avtizma deluje v sklopu oskrbovanih stanovanj Murgle na naslovu Mokrška 16 c v Ljubljani. Za več informacij obiščite spletno stran centerZA.org ali pokličite Špelo Falatov na številko 031 620 121.

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki