Preprečimo akutno okvaro ledvic

  • UR
  • sreda, 13. marec 2013
(Foto: Dreamstime)

Tema letošnjega svetovnega dneva ledvic, ki ga bomo obeležili 14. marca, je akutna okvara ledvic. Ta pomeni nenadno poslabšanje delovanja ledvic, ki se lahko pojavi že v nekaj urah ali dneh. Ob svetovnem dnevu ledvic bosta Slovensko nefrološko društvo in Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije (ZDLBS) opozarjala še na pomen delovanja ledvic in zgodnje odkrivanje ter preprečevanje kronične ledvične bolezni. Tudi letos bodo društva ledvičnih bolnikov ob pomoči drugih prostovoljcev postavila informacijske točke v avlah bolnišnic in trgovskih centrih, na katerih bodo delili zloženke, merili krvni tlak ter krvni sladkor. Za informacijske točke v zdravstvenih domovih bodo poskrbeli zavodi za zdravstveno varstvo, ki izvajajo program CINDI.

Lani je bilo brezplačno testiranje prisotnosti beljakovin v seču organizirano v 22 bolnišnicah in zdravstvenih domovih po Sloveniji, udeležilo pa se ga je 1.973 ljudi. Pri nekaj več kot 7 % (142 ljudi) je bila ugotovljena povišana vrednost beljakovin v seču, zato so bili napoteni na ponovno testiranje k osebnemu zdravniku.

»Ugotavljanje prisotnosti beljakovin v seču je preprost test, ki pokaže na možno prisotnost kronične ledvične bolezni. Največkrat zaradi nje zbolevajo ljudje s sladkorno boleznijo, arterijsko hipertenzijo in tisti z boleznimi srca in ožilja. Če kronično ledvično bolezen odkrijemo v zgodnji fazi, lahko dovolj zgodaj ugotovimo vzrok in z zdravljenjem upočasnimo njen potek. Zgodnje odkrivanje ledvične bolezni pa je pomembno tudi zato, ker je ta bolezen hkrati opozorilo, da je tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni in njenih zapletov pri taki osebi povečano kar do 20-krat. Če varujemo ledvice, hkrati ohranjamo zdravo srce,« opozarja doc. dr. Jelka Lindič, dr. med., iz Kliničnega oddelka za nefrologijo Univerzitetnega kliničnega centra  Ljubljana.

Pobudniki akcije na brezplačno testiranje še posebej vabijo tiste, pri katerih obstaja večja verjetnost za nastanek kronične ledvične bolezni, to so sladkorni bolniki, bolniki s povišanim krvnim tlakom, boleznimi srca in ožilja, starejši od 50 let, kadilci, tisti s prekomerno telesno težo in ljudje, katerih svojci iz prvega in drugega kolena so imeli znano kronično ledvično bolezen. Med odraslim prebivalstvom naj bi imelo večinoma še neodkrito kronično ledvično bolezen v Sloveniji približno 10 % oziroma vsaj 150.000 ljudi.

Kot pojasnjuje prof. dr. Damjan Kovač, dr. med., iz Kliničnega oddelka za nefrologijo UKC Ljubljana, je potek akutne ledvične okvare odvisen od bolezni, ki je do nje pripeljala. »Kadar akutno ledvično okvaro hitro ugotovimo in vzrok lahko odstranimo, se delovanje ledvic ob zdravljenju hitro popravi. Kadar težave trajajo več dni ali če bolezni, ki je to povzročila, ne moremo hitro pozdraviti, pa je včasih potrebno prehodno zdravljenje s hemodializo. Akutna okvara ledvic sicer redko privede do končne odpovedi ledvic,« pravi dr. Kovač. Ob tem opozarja, da akutna okvara ledvic pomeni večje tveganje za kasnejši nastanek kronične ledvične bolezni. Sicer so k akutni okvari ledvic bolj nagnjeni starejši ljudje in tisti, ki že imajo kronično ledvično bolezen, pa tudi bolniki s srčnim popuščanjem, jetrno cirozo in sladkorno boleznijo. Vzroki za naglo okvaro ledvic so različni, pojasnjuje dr. Kovač: »Do nenadnega poslabšanja delovanja ledvic lahko pride zaradi hude driske ali bruhanja, močnega znojenja ob vročini, če ob tem ne popijemo zadosti tekočine, in zaradi nenadne izgube večje količine krvi. Povzročijo jo lahko razna zdravila, kot so na primer protibolečinska zdravila iz skupine nesteroidnih antirevmatikov ali nekateri antibiotiki, in nekatera vnetja ledvic. Lahko se pojavi pri hudem popuščanju srca. Akutno okvaro ledvic povzroči tudi zapora odtoka seča iz ledvic, kar se zgodi na primer zaradi ledvičnih kamnov. Pri  moških je zapora toka seča najpogosteje posledica povečanja prostate.«

Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije in Slovensko nefrološko društvo organizirata aktivnosti ob svetovnem dnevu ledvic že več let, ker želijo s tem spodbuditi ljudi, da bolje spoznajo pomen delovanja ledvic. »Lani je več kot dvesto prostovoljcev iz društev po vsej Sloveniji obiskovalce informativnih točk opozarjalo na pomen delovanja ledvic. Ljudje kar dobro vedo, kakšno funkcijo opravljajo ledvice, radi pa bi jih opozorili še na to, kako pomembno je čuvati zdravje ledvic. Kakovost življenja se za bolnike s končno ledvično odpovedjo močno poslabša, saj so vezani na zdravljenje z dializo, kjer preživijo po štiri ure trikrat na teden. Kakovost življenja bolnika z ledvično odpovedjo lahko izboljša presaditev ledvice, zato je pomembna naloga naših društev ozaveščati bolnike tudi o tej možnosti zdravljenja. Darovanje ledvice je eno od najplemenitejših dejanj, saj nekomu izboljša in podaljša življenje,« pravi predsednik ZDLBS Jože Ocvirk. Tudi letos bodo ob pomoči prostovoljcev – poleg članov društva so med prostovoljci še zdravstveno osebje, študenti medicine, visoke zdravstvene šole in dijaki srednjih zdravstvenih šol – po Sloveniji organizirali blizu sto informativnih točk. ZDBLS ima 2.650 članov, od tega je 1.460 bolnikov s kronično ledvično odpovedjo.