V ZDA si želijo lepše prsi, v Braziliji in na Kitajskem pa zadnjice

  • TK
  • sobota, 02. marec 2013
(Foto: Shutterstock)

Nedavna študija Mednarodnega združenja estetskih kirurgov je pokazala, da največ plastičnih operacij izvedejo v ZDA. V svetu jih na leto opravijo približno 14,7 milijona, od tega kar 3,1 milijon v ZDA, sledita pa Brazilija na drugem in Kitajska na tretjem mestu. Čeprav so ZDA zasedle prvo mesto glede na absolutno število operacij, pa glede na populacijo države vodijo Južna Koreja, Grčija in Italija po številu operacij na osebo.

Analiza, v kateri so intervjuvali 996 estetskih kirurgov z vsega sveta in vanjo vključili 6,3 milijona plastičnih operacij ter 8,3 milijona nekirurških plastičnih posegov, ki so jih izvedli v letu 2011, je pokazala tudi, da se v različnih državah ljudje odločajo za drugačne posege.

Medtem ko sta v ZDA najbolj popularna povečanje prsi in lifting, se v Braziliji in na Kitajskem največkrat odločajo za plastične operacije zadnjic, na Japonskem in v Južni Koreji pa za rinoplastiko oziroma korekcijo nosu. ZDA ima tudi največ plastičnih kirurgov, saj jih je kar 5950 v primerjavi s Kanado, ki jih ima zgolj 425, Velika Britanija pa 450. Brazilija se hitro približuje ZDA s 5024 kirurgi, Kitajska pa jih ima okoli 2000.

Zlatko Fras

dr. Zlatko Fras dr. med. spec. internist

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki