Elektronevrostimulacija lajša glavobol

asist. Jožef Magdič, dr. med., spec. nevrolog
asist. Jožef Magdič, dr. med., spec. nevrolog

Elektrode proti glavobolu

Z nevrologom asist. Jožefom Magdičem, dr. med., smo se pogovarjali o obvladovanju glavobola z elektronevrostimulacijo. Ta nefarmakološka metoda je pogosto dobrodošla alternativa zdravljenju glavobola z zdravili, ki vse prevečkrat namesto odprave bolečin botrujejo nastanku kroničnih glavobolov.

Glavobol je ena od pogostejših težav, s katero se vsaj enkrat v življenju sreča vsakdo, a med seboj niso vsi enaki. Kakšne oblike poznamo?
Glavobol pogosto spremlja različne telesne bolezni in stanja, kot so prehlad, hujšanje, nespečnost in stres. V teh primerih gre največkrat za prehodni glavobol, ki mine, ko odpravimo njegov vzrok. Kadar pa se glavobol pojavlja brez tako očitnih vzrokov, ga v skladu z njegovimi značilnostmi poskušamo uvrstiti med katerega od tako imenovanih primarnih glavobolov. Najpogostejši med njimi je glavobol tenzijskega tipa, za katerega je značilna blaga do zmerna stiskajoča in tiščeča bolečina v sencih ali na čelu ter občutljivost teh predelov na pritisk. Tudi migrena je ponavljajoč se glavobol, ki je navadno zmerne do močne jakosti; zanjo je značilna utripajoča, kljuvajoča bolečina v eni polovici ali celotni glavi. Spremljajo jo lahko slabost, bruhanje, preobčutljivost na zvok ali svetlobo, motnje vida …

Kaj vemo o njihovem nastanku?  

Vzroka za primarne glavobole navadno ne moremo odkriti niti z najnatančnejšimi preiskavami. Znani so sicer mehanizmi, ki pripeljejo do glavobola, znano je tudi, kaj ga lahko sproži ali omili, vendar pa vzroka ali nagnjenosti h glavobolu ni mogoče odpraviti. Kadar je vzrok znan ali pa ga ugotovimo s pregledom in preiskavami, govorimo o simptomatskih ali sekundarnih glavobolih. Razlikujemo torej med vzrokom in sprožiteljem glavobola. Sprožitelji, kot so stres, lakota, dehidracija in motnje spanja, lahko sprožijo tako glavobol tenzijskega tipa kot migreno, čeprav ima vsak od njiju različen vzrok in mehanizem nastanka. Bolečino in glavobol lahko povzroči tudi neposreden proces, kot je vnetje ali poškodba, ki prizadene boleče strukture na glavi ali v njej.

Se glavobol pojavlja v vseh življenjskih obdobjih? Morda obstajajo tudi kakšne razlike med spoloma? Ali lahko govorimo o značilnih glavobolih, denimo o tako imenovanih hormonskih glavobolih pri ženskah?
Glavobol se pojavljaja v vseh starostnih obdobjih in pri obeh spolih. Migrena je resda dva- do trikrat pogostejša pri ženskah, poleg tega jo včasih sprožijo tudi hormonske spremembe v okviru menstrualnega ciklusa. Kljub znanim hormonskim nihanjem v rodni dobi, tovrstnih glavobolov pri ženskah ne označujemo kot "hormonskih". V takšnih razmerah se pogosto izmenjujejo migrenski in tenzijski glavoboli; samo kadar gre za migreno, ki nastopa izključno v obdobju okoli menstruacije, jo opredelimo kot perimenstrualno migreno. Res pa je, da je migrena po menopavzi in v starosti redkejša. Pri starostnikih utegnejo biti glavoboli tudi znak drugih bolezni, zato velja biti pozoren in se posvetovati z zdravnikom. Zagotovo pa utegne biti glavobol tudi neželeni učinek zdravil. Še posebno raznoliki so glavoboli pri otrocih, kjer je treba še pred odločitvijo za zdravljenje z zdravili izključiti telesne in duševne vzroke. Dobro je vedeti, da se v družini glavobol utegne prenašati kot vedenjski vzorec ali pa kot motnja.
Članek se nadaljuje »


Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki