Kmalu tudi v Sloveniji možnost zdravljenja multiple skleroze s tabletami

Asist. dr. Alenka Horvat Ledinek, dr. med., vodja Centra za multiplo sklerozo na Nevrološki kliniki v Ljubljani: "Vsekakor bo možnost zdravljenja multiple skleroze s tabletami pravo olajšanje za bolnike."
Asist. dr. Alenka Horvat Ledinek, dr. med., vodja Centra za multiplo sklerozo na Nevrološki kliniki v Ljubljani: "Vsekakor bo možnost zdravljenja multiple skleroze s tabletami pravo olajšanje za bolnike." (Foto: Diana Anđelić)

Multipla skleroza (MS) je kronično vnetno obolenje osrednjega živčevja in eden od najpogostejših vzrokov za invalidnost med mladimi odraslimi. Na svetu je približno tri milijone ljudi obolelih z MS. V Sloveniji natančnih podatkov o obolevnosti nimamo, saj nimamo popolnega nacionalnega registra. Slovenskim bolnikom bo v kratkem na voljo prvo zdravilo v obliki tablete.

"Ko govorimo o zdravljenju multiple skleroze, so to vsaj tri oblike zdravljenja; zdravljenje zagonov bolezni, zdravljenje simptomov in, zdravljenje z zdravili, ki upočasnijo potek bolezni. Ključnega pomena v razvoju zdravil je bilo boljše razumevanje bolezenskega procesa, ki se odvija pri MS. K upočasnitvi bolezenskega procesa je brez dvoma pripomoglo tudi zgodnje zdravljenje in zgodnja diagnoza bolezni, tudi s pomočjo novih kriterijev in slikanja z magnetno resonanco," pravi asist. dr. Alenka Horvat Ledinek, dr. med., vodja Centra za multiplo sklerozo na Nevrološki kliniki v Ljubljani.

Napredek v zdravljenju

V zadnjih desetletjih so se na področju zdravljenja multiple skleroze zgodili vsaj trije pomembni koraki, pravi naša sogovornica: "V zgodnjih 90-ih se je pojavilo prvo zdravilo, interferon beta, katerega glavni cilj je upočasniti bolezenski proces. Sledili so še drugi interferoni. Tudi glatiramer acetat, ki je sestavljen iz štirih različnih aminokislin in se po načinu delovanja razlikuje od interferonov, učinkovito upočasni bolezenski potek. Boljše razumevanje imunoloških procesov je pripeljalo do razvoja prvega monoklonskega protitelesa, natalizumaba, ki je v primerjavi z interferoni beta in glatiramer acetatom, mnogo bolj učinkovito zdravilo. S svojo učinkovitostjo prinaša tudi tveganje za pojav resnih stranskih učinkov. Tretji pomembni korak, je prvo zdravilo v obliki tablete. Vsa našteta zdravila pa so uspešna pri tistih oblikah MS, ki imajo zagone bolezni. Žal še vedno ni zdravila za zdravljenje napredujoče oblike MS."


Kmalu na voljo tudi slovenskim bolnikom

Prvo zdravilo v obliki tablete za zdravljenje multiple skleroze, ki bi naj bilo kmalu na voljo tudi slovenskim bolnikom, pravi Ledinekova. "S fingolimodom zdravimo bolnike z zelo aktivnim bolezenskim procesom (z recidivno remitentnim potekom polezni), ki se kaže v velikem številu zagonov bolezni in znaki aktivnosti tudi na slikanju z MR (nove lezije, lezije obarvane s kontrastnim sredstvom) in ki so bili predhodno zdravljeni bodisi z interferoni beta ali glatiramer acetatom. To je zdravilo drugega reda. Kar pomeni, če prej omenjena zdravila niso učinkovita, se odločimo za zamenjavo zdravljenja z zdravili drugega reda, ki so natalizumab in fingolimod."

Ker imajo vsa zdravila poleg pozitivnih učinkov tudi nekatere stranske pojave, bo, kot je dejala Ledinekova, "na dolgoročno učinkovitost in morebitne neželene učinke fingolimoda in drugih novih zdravil, ki jih pričakujemo, morali še počakati. Torej fingolimod ne bo zamenjal injekcij, pa čeprav si to vsi želimo, še najbolj pa bolniki, ki si morajo redno, vsak dan ali vsak drugi dan aplicirati zdravila iz leta v leto." Ledinekova je opozorila na najpogostejše neželene učinke zdravljenja s fingolimodom. "To so motnje srčnega ritma samo po prvi tableti, v enem mesecu se srčna frekvenca normalizira, dvig jeternih encimov, pojav motenj vida (makularni edem), ki je pogostejši pri bolnikih, ki se zdravijo še zaradi sladkorne bolezni, spremljanje krvnega tlaka, pričakujemo lahko minimalni dvig (2mmHg sistolnega in 1 mmHg diastolnega) in okužbe." Vsekakor pa bo možnost zdravljenja multiple skleroze s tabletami pravo olajšanje za bolnike, pravi naša sogovornica.

Celostna obravnava bolnika

Multipla skleroza je zelo kompleksna bolezen, kjer mora biti pristop k zdravljenju celosten, pravi naša sogovornica. To pomeni, da pri zdravljenju in obravnavi bolnika poleg nevrologa, sodelujejo tudi fiziater, delovni terapevt, fizioterapevt, psiholog, logoped in medicinska sestra. Za dobre učinke zdravljenja mora sodelovati tudi bolnik. "Samo s celostno obravnavo lahko pripomoremo k skupnemu cilju, kakovostnemu in čim bolj samostojnemu življenja bolnika z MS. In prav na tem področju moramo še veliko narediti. V Sloveniji imamo samo en rehabilitacijski inštitut, ki obravnave bolnike z MS iz vse države. To predstavlja ozko grlo in zagotavlja obravnavo v veliki meri samo za zelo kompleksne bolnike z MS. Kontinuirane obravnave bolnikov na ravni zdravstvenih domov ali vseh splošnih bolnišnic pa žal ni, " je kritična Ledinekova. V Sloveniji tudi primanjkuje zdravnikov, ki bi se poglobljeno ukvarjali z zdravljenjem multiple skleroze in zato so na žalost tudi čakalne dobe dolge, več kot leto in pol.
Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki