Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Migrena: Ko se glavoboli ponavljajo


(stran 2 od 3)


Postavljanje diagnoze

Prav vse glavobole in tudi migrene je treba klinično in diagnostično preiskati. Bolniku navadno vzamejo anamnestične podatke o njegovih tegobah in prejšnjih boleznih, da bi ugotovili, za kakšno vrsto glavobola gre, in ga napotijo na nevrološke preglede. Potrebne so osnovne laboratorijske biokemične analize krvi, priporočajo še dopplersko sonografijo krvnih žil glave in vratu za oceno možganske prekrvavitve ter elektroencefalografijo (EEG). Včasih je potrebna širša obdelava, denimo računalniška tomografija možganov (CT) ali celo magnetna resonanca možganov (MRI). Diagnostiko je treba v nekaterih primerih dopolniti z radiološkim snemanjem glave, vratnih vretenc, krvnih žil glave (možganov) in vratu ob pomoči kontrastnih sredstev. Kljub vsemu še ni diagnostične metode, ki bi z gotovostjo dokazala migreno zunaj napada.


Zdravljenje migrene

Že prej smo poudarili pomen zdravega življenjskega sloga pri preprečevanju migrenskih napadov. Če se migrene kljub temu pojavljajo, je treba poskusiti s katero od metod sproščanja, od avtogenega treninga in joge do transcendentalne meditacije, bio-feedbacka in podobnih metod. Vsak bo glede na svoja nagnjena izbral najustreznejšo obliko usklajevanja s sabo. Zavedajte se, da je uporaba zdravil dvorezen meč.
Če so napadi redki, zdravila zdravijo sam napad migrene, če pa so napadi pogosti, zdravniki predpisujejo sredstva za njihovo preprečevanje, ki jih je treba jemati vsak dan.

V prvo skupino zdravil spada acetilsalicilna kislina, največkrat v kombinaciji z blagim sredstvom za pomiritev ali s kafeinom, ki se pri nekaterih zelo dobro obnesejo. Zdravniki predpisujejo tudi nesteroidne antirevmatike. V naslednjo skupino se uvrščajo alkaloidne ržene glavice, tako imenovani ergot alkaloidi, ki so na trgu na voljo v različnih kombinacijah in so dolgo veljale za najbolj specifično sredstvo za zdravljenje migrene. Vsekakor jih je treba vzeti čimprej, že pri prvih opozorilnih znakih glavobola oziroma avre, kajti če bolnik to sredstvo vzame šele med napadom, delujejo znatno slabše. Pogosto predlagajo tudi pripravke v obliki čepkov ali lingalet, nosnega pršilnika in podobno, saj v primeru bruhanja tablete ne koristijo kaj prida. Pri dolgotrajni uporabi ergot preparatov se lahko pojavi glavobol, ki je posledica njihovega jemanja; organizem se je nanje navadil, to pa zahteva posebno zdravljenje

V zadnjih letih uspešno uporabljajo antagoniste serotoninskih 5-HT 1 B/D receptorjev; učinkoviti so pri osebah, pri katerih druga zdravila ne delujejo ali povzročajo preveč neželenih učinkov. Na voljo so v obliki podkožnih injekcij, tablet, čepkov in nosnega pršilnika. Obstajajo tudi že nove generacije triptana v obliki tabletk. Neželeni učinki triptana so redki; najpogosteje gre za utrujenost, vrtoglavico, zaspanost, bolečine v prsih in bolečine v vratu.

Pri zelo intenzivnih napadih, ki se ne odzivajo na opisane oblike zdravljenja, je potrebno bolnišnično zdravljenje.
Pri zelo pogostih napadih migrene (več kot trije napadi na mesec) se zdravniki odločajo za profilaktično zdravljenje, torej vsakodnevno jemanje zdravil iz skupine beta-zaviralcev, antidepresivov, dihidroergotaminov ipd. Ni treba posebej poudarjati, da mora biti vsako zdravljenje pod zdravniškim nadzorom, kajti neustrezno ravnanje z zdravili lahko povzroči hude zaplete.

Nekateri bolniki so zelo dobri kandidati za zdravljenje z akupunkturo, s katero je vsekakor treba poskusiti. Enako velja za fizikalno terapijo, ki lahko zelo pomaga zlasti pri tenzijskih glavobolih v kombinaciji z degenerativnimi spremembami na vratnih vretencih.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd