Vpliv možganskih polovic na našo osebnost

(Foto: Shutterstock)

Ste 'levi' ali 'desni'

Ste že kdaj razmišljali, ali nad vašo osebnostjo prevladuje leva polovica možganov in ste zato analitični, matematično natančni in dobesedni, ali pa desna polovica možganov, zaradi česar pomnite predvsem vizualno in ste naklonjeni umetnosti? Možgani imajo dve polovici in vsaka od njiju je zadolžena za povsem različne stvari, ki jih počnemo v življenju.

Profesor Michael Saling pravi, da zdaj lahko z gotovostjo rečemo, da govor nadzoruje leva možganska polovica ali hemisfera in da s prostorskim razmišljanjem ali prepoznavanjem obrazov upravlja desna možganska hemisfera. Ko govorimo o zmožnosti razsojanja, obe možganski hemisferi delujeta skladno. Vsak dejavnik spoznanja ima svoje sestavne dele tako v desni kot v levi polovici možganov. Da ne bi prišlo do tekmovanja med levo in desno hemisfero, med njima obstaja delitev »dela«.


Skrivnost ustvarjalnosti?

Številne publikacije že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja poskušajo razložiti skrivnosti ustvarjalnosti, ki izhajajo iz desne možganske hemisfere. Filozof Karl Popper in nevrokirurg, nobelovec John Eccles, ki je obenem avtor knjige Osebnost in njeni možgani, opisujeta desno hemisfero kot »podrejen, manjvreden« del možganov.

Leva polovica možganov je dolgo veljala za prevladujočo sfero, ki je odgovorna za človekovo edinstveno zmožnost govora in s tem tudi za samozavedanje. Skladno s tem so obstajale razprave o tem, da je večji del ljudi desničarjev prav zato, ker je za govor zadolžena prevladujoča leva hemisfera, kar v primeru levičarjev kaže, da center za govor ni nujno v levi možganski polovici.

Mitologija?

Pred nekaj leti so predstavili primer deklice, pri kateri je bila v eni polovici možganov velika površina, zapolnjena s tekočino, ki ni delovala. Staršem so predlagali operacijo, s katero bi odpravili ta del možganov, zaradi česar so se ti znašli pred težkim vprašanjem, ali bo imela njihova hčerka tudi po operaciji enako osebnost in ali bo ta nova osebnost še vedno prepoznavna. Operacijo je opravila skupina kirurgov, ki je odstranila nekoristni del možganov. Podobno operacijo je preživel deček, ki so mu odstranili večji del desne hemisfere. Oba otroka sta po operaciji uspešno okrevala.

Kako lahko osebnost ostane enaka tudi v primeru, če človeku manjka kar polovica možganov? In ker samo polovica možganov lahko nadzoruje celoten um, v resnici potrebujemo toliko nevronov in sinaps, da bi bili ljudje? Mar dejstvo, da ljudje lahko delujemo brez polovice sive mase, pomeni, da je zgodba o delitvi funkcij med levo in desno možgansko hemisfero komaj kaj več od poljudne mitologije? Ne povsem, saj je že dolgo znano, da so nekatere funkcije možganov izključno v levi ali izključno v desni hemisferi (ti komunicirata prek mostov, ki sprejemajo in oddajajo različne senzorne informacije).
Članek se nadaljuje »


Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki