Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Možganska kap


(stran 3 od 3)Vzroki za kap

Najpomembnejši dejavnik tveganja, ki ga tudi najlaže obvladamo, je zvišan krvni tlak. Ta oslabi stene arterij in pospeši nastanek ateroskleroze, zaradi česar žile postanejo toge, se mašijo, na določenih delih se lahko razširijo in celo počijo. Tveganje za možgansko kap povečajo tudi sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, zvišane vrednosti holesterola, čezmerna telesna teža, kajenje in popivanje.

Ali možgansko kap lahko preprečimo?

Na pojavnost možganske kapi lahko vplivamo deloma. Kot pravi dr. Žvanova, na nekatere dejavnike tveganja, kot so spol, starost in dednost, ne moremo vplivati, lahko pa zelo veliko storimo na področju zdravega življenja in odstranjevanja dejavnikov tveganja. Neurejen krvni tlak, čezmerno in nepravilno hranjenje in čezmerno uživanje alkohola, kajenje in premalo telesne dejavnosti so dejavniki, na katere lahko vpliva vsak posameznik.

Kaj je TIA - predhodni znaki napada?

TIA povzroči krvni strdek, ki za krajši čas, največ 24 ur, zamaši možgansko arterijo. Torej znaki TIA trajajo kratek čas, hitro minejo, so pa zelo podobni znakom prave možganske kapi. Lahko govorimo o napovedi možganske kapi. Bolnik lahko
- občuti prehodno izgubo vida na enem očesu,
- vidi dvojno,
- lahko ima izpad vidnega polja po polovici,
- čuti prehodno ohromelost ene strani telesa in mravljinčenje,
- ima motnje govora in razumevanja ter
- slabše kognitivne sposobnosti.
V tem primeru mora bolnik takoj k nevrologu, ki začne z zdravljenjem dejavnikov tveganja za možgansko kap.

Prim. doc. dr. Bojana Žvan, dr. med., s Kliničnega oddelka za nevrologijo Kliničnega centra v Ljubljani: "Tromboliza pride v poštev le, če bolnik pride v bolnišnico v treh urah od nastanka kapi. Toliko časa je namreč na voljo zdravniški ekipi, da brez trajnih posledic opravi diagnostični postopek in raztopi strdek. Če bolnik pride pozneje, tromboliza ni več možna."
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd