Možganska kap

  • ponedeljek, 09. november 2009
prim. doc. dr. Bojana Žvan, dr. med.
prim. doc. dr. Bojana Žvan, dr. med. (Foto: Diana Anđelić)

Najkasneje v treh urah pri zdravniku

Zvišan krvni tlak je eden od glavnih dejavnikov tveganja za možgansko kap, ki je po umrljivosti povsod po svetu na tretjem mestu, takoj za srčno-žilnimi boleznimi in rakom. Poleg tega je možganska kap med najpomembnejšimi vzroki obolevnosti in dolgotrajne invalidnosti.

V ZDA vsakih 53 sekund nekdo zboli za možgansko kapjo, vsake 3,3 minute pa zaradi kapi nekdo umre. Približno 30 odstotkov žrtev kapi je starih manj kot 65 let. V Sloveniji vsako leto utrpi možgansko kap približno štiri tisoč ljudi. Ker približno tretjina ljudi za posledicami kapi umre, tretjina jih po zdravljenju bolj ali manj uspešno okreva, tretjina pa jih vse življenje ostane invalidnih, je možganska kap tudi veliko finančno breme za državo. Kot pravi prim. doc. dr. Bojana Žvan, dr. med., s Kliničnega oddelka za nevrologijo Kliničnega centra v Ljubljani, se število primerov možganske kapi še vedno veča, zdravljenje pa je še naprej nezadovoljivo, zato bi morali vse moči usmeriti v preprečevanje.

Kaj je možganska kap?

O možganski kapi govorimo, kadar je del možganov nenadoma hudo prizadet ali celo uničen, možganske funkcije pa so motene 24 ur ali več, zaradi česar lahko nastopi celo smrt. Vzrok možganske kapi je vedno žilne narave. Možgansko kap večinoma povzročita ishemični vzrok (srčna embolija, aterotromboza velikih arterij in arteriolopatija oziroma mašitev majhnih žil) ter krvavitev. Srčna embolija, pri kateri krvni strdki iz srca zamašijo žilo v možganih, največkrat nastopi ob motnjah srčnega ritma (fibrilaciji preddvorov), srčnem infarktu ali pri ljudeh z umetnimi srčnimi zaklopkami. Zamašitev ali zožitev arterij zaradi aterotromboze je največkrat lokalizirana v razcepišču karotidnih arterij v vratu, ki vodijo kri iz srca prek aorte v možgane, ter v aortnem loku.
Pri ishemiji možganov pride do prekinitve krvnega obtoka, brez kisika pa možganske celice hitro odmirajo. Ko se to zgodi, del telesa, ki ga nadzira prizadeti del možganov, ne deluje več pravilno. Vzrok za možgansko kap je lahko tudi krvavitev. Ta je lahko subarahnoidna (razpok anevrizme) ali znotrajmožganska. Vzrok za znotrajmožgansko krvavitev je v prvi vrsti zvišan krvni tlak. Žile zaradi tega postanejo toge, notranje stene erodirajo, na teh mestih se odlagajo najrazličnejši odpadni produkti. Žile lahko postanejo porozne in sčasoma popustijo, zaradi česar nastopi krvavitev v možgane.

Predhodni znaki

Možgansko kap pogosto napovedujejo znaki tako imenovanega prehodnega ishemičnega napada ali TIA (tranzitorna ishemična ataka), ki je splošno uveljavljen izraz tudi med bolniki, in ne le med zdravniki. TIA povzroči krvni strdek, ki za krajši čas, največ 24 ur, zamaši možgansko arterijo. Torej znaki TIA trajajo kratek čas, hitro minejo, so pa zelo podobni znakom prave možganske kapi. Lahko govorimo o napovedi možganske kapi. Bolnik lahko občuti prehodno izgubo vida na enem očesu, vidi dvojno, lahko ima izpad vidnega polja po polovici, čuti prehodno ohromelost ene strani telesa in mravljinčenje, ima motnje govora in razumevanja ter slabše kognitivne sposobnosti. V tem primeru mora bolnik takoj k nevrologu, ki začne z zdravljenjem dejavnikov tveganja za možgansko kap. Običajno je potrebno zdravljenje zvišanega krvnega tlaka z antihipertenzivi in antiagregacijsko zdravljenje, najpogosteje s 100 mg Aspirina dnevno, po besedah sogovornice pa je vedno treba poiskati vzrok za TIA. Bolniki ne bi smeli ignorirati prehodnih ishemičnih napadov, temveč bi morali takoj poiskati zdravnika, četudi je res, da se lahko ponavljajo večkrat, do kapi pa nikoli ne pride. Toda takšno vedenje je enako igranju ruske rulete.

Članek se nadaljuje »


Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki