Najpogostejše motnje spanja v otroštvu in v odrasli dobi

(Foto: Grega Žunić)

Ko preštejete vse ovčke

Vsi si želimo normalnega spanca, saj vemo, da je dobro prespana noč pogoj za normalno delovanje čez dan. Žal pa so motnje spanja zelo pogoste. V otroštvu so pogoste različne oblike parasomnij, v odrasli dobi pa več kot 25 odstotkov populacije toži nad nespečnostjo, več kot 5 odstotkov odraslih ponoči smrči in ima v 4 odstotkih primerov med spanjem tudi pomembne pavze dihanje.

Poznamo 95 kategorij motenj spanja, ki jih natančno obravnava Mednarodna klasifikacija motenj spanja iz leta 2005. Nekatere so nenevarne in prehodne narave. Če pa težave postanejo stalne, utegnejo ogrožati bolnika, zato jih je treba prepoznati in o njih poročati osebnemu zdravniku, ki se odloči, ali obstaja potreba po nadaljnji specialistični obravnavi.

Nevarna posledica nespečnosti je čezmerna dnevna zaspanost, med njene posledice pa spadajo nesreče v prometu, na delovnem mestu, v gospodinjstvu … Samo pravočasno odkrivanje, diagnosticiranje in usmerjeno zdravljenje motenj spanja lahko bolnikom povrne kakovostno nočno spanje, prepreči dolgotrajne zdravstvene posledice in omogoči normalno delovanje čez dan.


V otroštvu najpogostejše parasomnije

V otroštvu so najpogostejša motnja spanja (poleg nepravilnega vzorca spanja, ki so posledica neupoštevanja osnovnih navodil higiene budnosti in spanja) parasomnije. Parasomnije so raznovrstni dogodki, ki se dogajajo med spanjem. Največkrat gre za motorično aktivnost, ki poteka v globokem spanju (hoja v spanju, nočni strahovi), v vseh fazah spanja (govor v spanju, škrtanje z zobmi, močenje postelje) ali pa samo v REM-fazi spanja (nočne more) …

Parasomnije v otroštvu so deloma odraz razvoja ciklov spanja pri otrocih. Občasne, blage parasomnije so v tej dobi nekaj povsem normalnega in ne zahtevajo nadaljnje specialistične obravnave. Če pa so pogostejše in so posamezni dogodki izraziti, je najprej treba izključiti dejavnike iz okolja, o katerih je znano, da poslabšajo parasomnije (stres, preobremenjenost v šoli, konflikti v družini, vrtcu ali šoli …).

Kdaj je potrebno zdravljenje?

Če parasomnije vztrajajo in so vse pogostejše (večkrat na teden), obstaja nevarnost, da se otrok poškoduje, zato morajo starši o tem poročati izbranemu pediatru. Pri opredelitvi tovrstnih dogodkov nam v veliki meri pomaga natančen opis staršev (kako je dogodek potekal, koliko časa po uspavanju je prišlo do njega, kakšna je frekvenca napadov v eni noči, na teden, mesec …).

Takšne otroke največkrat snemamo v laboratoriju za motnje spanja, kjer poskušamo dogodke med spanjem objektivno posneti. Pri tem vso noč s poligrafskim aparatom spremljamo možgansko aktivnost, gibe zrkel, električno aktivnost mišic, dihanje, nasičenost krvi s kisikom in bitje srca, preiskovance pa tudi ves čas snemamo z videokamero in mikrofonom. S tem izključimo druge bolezni (epilepsija, motnje dihanja, drugi motorični fenomeni med spanjem …). Če potrdimo, da gre za pravo, hudo obliko parasomnije, pri kateri utegne bolnik poškodovati sebe ali druge, se odločimo za zdravljenje z zdravili. Otroke nato v spremstvu staršev redno ambulantno spremljamo.
Članek se nadaljuje »


Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki