Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Migreno moramo jemati resno

Ko glavobol ne poneha

Prim. doc. dr. Bojana Žvan, dr. med., specialistka nevrologinja s Kliničnega centra v Ljubljani je obenem tajnica Sekcije za glavobol pri Združenju nevrologov Slovenije ter ena od treh zdravnikov, ki so sodelovali pri pripravi Slovenskih smernic za zdravljenje migrene. Z njo smo se pogovarjali o migreni in z njo povezanih težavah.
Ali je migrena bolezen?

Seveda je. Le da gre pri migreni za funkcionalno stanje, ki ni sekundarnega izvora in ga torej ne povzroča organska okvara, denimo možganski tumor, možganska krvavitev, vnetje ali poškodba. Te je mogoče videti, ugotoviti s kliničnim pregledom in preiskavami ter jih, če je le mogoče, odstraniti. Migrena pa je bolezen, ki nima organskega izvora, ima pa povsem svoje patofiziološke, redko tudi patomorfološke mehanizme, zato jo uvrščamo med primarne glavobole. Glavobol povzročajo procesi na ravni nevrotransmiterjev in izločanje posebnih bolečih substanc, ki žile najprej zožijo, nato pa razširijo, kar v končni fazi povzroči bolečino. Živčni končiči v arterijah so namreč občutljivi na razteg in takrat pride do značilnega utripajočega glavobola, ki se lahko pojavlja na eni ali na drugi strani glave, lahko pa tudi v zatilju. Glavobol ni vedno utripajoč, ni vedno le na eni strani, je pa vedno intenziven. Bolniki imajo včasih občutek, kot bi jim nekdo za ušesom vrtal z vrtalnim strojem.

Je utripajoča bolečina edina spremljevalka migrene?

Sploh ne. Bolniki so tudi preobčutljivi na svetlobo in zvok (foto- in fonofobija), slabo jim je, bruhajo in se na splošno slabo počutijo. Nekateri bolniki imajo tako imenovano avro, med katero jim pred očmi poplesavajo cikcakasti vzorci, iskrice, zvezdice, packe in podobno, bolniku pa se lahko tudi zoži vidno polje s strani ali koncentrično. Pri nekaterih drugih oblikah avre ima bolnik lahko tipične nevrološke izpade, ki so zelo podobni znakom pri možganski kapi: pripeljejo do motenj občutka na eni strani telesa, lahko je navzočno mravljinčenje uda ali dela telesa, posamezen ud ali kar cela polovica telesa lahko celo ohromi, opazimo lahko tudi motnje govora ...

Kako zelo migrena vpliva na življenje ljudi, ki trpijo za to boleznijo?

Migrena je hud, intenziven glavobol, ki med napadom zelo vpliva na bolnikovo življenje. Bolnik je prizadet in onesposobljen, zato je žalostno, da le redko kdo migreno jemlje resno. Običajno ne delodajalec ne sorodniki ne razumejo, kako zelo trpi bolnik z migreno. Za migreno obolevajo zlasti ženske (v približno 25 odstotkih). To pomeni, da ženska z migreno med napadom potrebuje mir, saj se ne more ne gibati ne sedeti pri miru. Vsakršna dejavnost samo še poslabša stanje. Migrenske napade pogosto spremljata slabost in bruhanje, zaradi česar mora bolnik ponavadi predčasno iz službe in izgubi delovni dan, včasih, ko glavobol traja dolgo, pa ne more v službo tudi dva ali tri dni. Nujno potrebuje ustrezna zdravila. Migrena vsekakor močno vpliva na kakovost življenja in jo tudi zmanjša. Zavedati se namreč moramo, da pri migreni ne moremo nikoli govoriti o blagem glavobolu. Vedno je intenziven ali vsaj zmeren. Kadar ima kdo blag glavobol, ne moremo govoriti o migreni.

Imate vsaj zdravniki dovolj razumevanja za naštete težave?

Zelo pomembno je, da pri migreni postavimo pravilno diagnozo. Moje mnenje in opažanje je, da vsak človek, ki ima tako hude glavobole, kot je migrenski, prej ali slej najde pot do zdravnika. Menim, da zdravniki, vsaj v današnjem času, vedo, da gre pri migreni za zelo intenziven glavobol in poskušajo pri vsakem bolniku z glavobolom takoj razčistiti dilemo, ali ima migrenski ali kak drug tip glavobola. Zdaj so nam na voljo zelo natančni vprašalniki, ob pomoči katerih dokaj preprosto prepoznamo migreno. Ti vprašalniki so na voljo bolnikom v čakalnicah splošnih in specialističnih ambulant, a tudi na spletnih straneh.
Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

zdravljenje , bolečina , zdravnik , glavobol , migrena , nevrologija , utripajoča bolečina

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

7. 04. 2016 16:15:40
jaz sem rešila migren in kroničnih glavobolov s prehrano,nisem edina,lepo se da živeti brez zdravil.