Migrena: Pomembno je sodelovanje bolnika

asist. dr. Marjan Zaletel, dr. med., spec. nevrolog
asist. dr. Marjan Zaletel, dr. med., spec. nevrolog (Foto: Diana Anđelić)

"Migrena je bolezen, za katero obstajajo zelo učinkovita zdravila. Težava pri tej bolezni je v tem, da bolniki pogosto ne gredo k zdravniku, ampak si diagnozo postavijo sami in si sami tudi 'predpišejo' zdravljenje," pravi asist. dr. Marjan Zaletel, dr. med., specialist nevrolog z Nevrološke klinike Kliničnega centra v Ljubljani.

Po sogovornikovih besedah samodiagnosticiranje in samozdravljenje nista priporočljiva, ker lahko dolgoročno privedeta do pretiranega jemanja analgetikov in do sekundarnega pojava dnevnega glavobola. "Naša priporočila so, naj vsak bolnik svoje stanje vzame resno. Že na začetku naj pride na pregled in pogovor k zdravniku, ki mu bo tudi predpisal učinkovita zdravila."

Čimprej začeti z zdravljenjem

Za vsakogar, ki trpi zaradi migrenskih napadov, je pomembno, da njegovo bolezen čimprej diagnosticirajo. Zdravljenje ali obravnava bolnika naj ne bo zapletena. Sogovornik pravi, da bolniku čimprej predpišejo zdravilo, ki je zanj najučinkovitejše. Pri tem poudarja, da se migrenski napadi pogosto pojavljajo v družinah in zaradi njih trpi več družinskih članov. Tako bolniki z migreno pogosto že imajo izkušnje in sami prepoznajo stanje, zaradi česar ne poiščejo pomoč pri zdravniku, ampak se začnejo zdraviti sami, podkrepljeni z izkušnjami sorodnikov. To ni najboljše, ker se lahko zgodi, opozarja sogovornik, da bolniki čezmerno posegajo po analgetikih, ki niso učinkoviti. Zdravniki opažajo, da so ti bolniki pogosto žrtve glavobolov, ki jih povzroča prav čezmerna uporaba analgetikov.

Napadi so pri različnih ljudeh različno pogosti

Migrena je zelo nepredvidljiva. Po ocenah trpi za migreno približno dvanajst odstotkov populacije, vendar so med njimi velike razlike, vsaj kar zadeva pogostost napadov, njihovega trajanja in intenzivnosti. Nekateri ljudje doživijo napad samo nekajkrat v življenju, spet drugi enkrat na mesec ali še pogosteje. Naš sogovornik pravi, da pri bolnikih, ki nimajo pogostih napadov, zdravijo samo napade. Če pa se napadi pojavljajo od dva- do trikrat na mesec ali so tako hudi, da zdravila za migrenski napad niso dovolj učinkovita, bolniku predpišejo tako imenovano profilaktično terapijo, kar pomeni, da morajo zdravilo jemati vsak dan.

Kontrolni pregledi praviloma niso potrebni

Čeprav je migrena pri večini bolnikov kronična, redni pregledi pri zdravniku praviloma niso potrebni. Dr. Zaletel razlaga, da je pri večini dovolj en obisk pri splošnem zdravniku. Takrat zdravnik na osnovi kliničnega pregleda in po merilih Mednarodnega združenja za glavobol IHS postavi diagnozo. Če je osebni zdravnik v dvomih in pri bolniku opaža še druga opozorilna znamenja, bolnika napoti na ustrezne dodatne preiskave, s katerimi bo izključil sekundarni glavobol, ali pa ga k specialistu nevrologu, ki bo postavil dokončno diagnozo.

Vnovični pregledi pri zdravniku so potrebni le v primeru, če se pogostnost migrenskih napadov poveča ali če se pri bolniku poleg glavobola pojavijo še druge nevrološke težave (motnje vida, sluha ali govora, kognitivne motnje, ohromelost, mravljinčenje ...). Če zdravnik izključi organsko okvaro, se praviloma odloči za optimalno zdravljenje.
Članek se nadaljuje »


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki