Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Migrena: K zdravniku, ko zmanjka zdravil


(stran 2 od 2)


Diagnozo mora postaviti zdravnik

V večini primerov migreno zlahka diagnosticira splošni zdravnik oziroma zdravnik družinske medicine. To ugotovi na osnovi pogovora z bolnikom, pri čemer mu je v veliko pomoč poseben vprašalnik, ki zelo zanesljivo pokaže, ali gre za migrenski tip glavobola ali za katerega drugega. Če je splošni zdravnik v dvomih, ker so znaki atipični, ali sumi, da bi bil lahko glavobol sekundarni, bolnika napoti v obravnavo k specialistu nevrologu. Dr. Kersnik priznava, da je glavobol za splošne oziroma zdravnike družinske medicine pogosto neprijeten, ker ni enostavnih preiskav, s katerimi bi si lahko pomagali pri postavitvi diagnoze, pač pa se je treba zanesti predvsem na dobro sporazumevanje in poznavanje kliničnih slik. "Glavobol je redko medicinski izziv in ga zdravniki družinske medicine tudi ne obvladamo tako kot nevrologi, ki se vsakodnevno srečujejo z zapletenimi primeri primarnih in sekundarnih glavobolov."

Bolniki z migreno osveščeni

Sogovornik pravi, da so bolniki, ki jim postavi diagnozo migrena in jim predpiše zdravila, praviloma zelo osveščeni, poučeni o svojem stanju in se predvsem držijo predpisane terapije. Samozdravljenje je bolj značilno za bolnike, ki si sami postavijo diagnozo, ki je, roko na srce, pogosto napačna. Sogovornik ima včasih občutek, da je zdaj migrena "moderna" in pogosti so primeri, ko si ljudje sami postavijo diagnozo, ne da bi jo tudi v resnici imeli. Bolniki pogosto zamenjajo migrenski glavobol s tenzijskim, ki je podoben, vendar ne enak.

Poseben problem pomenijo bolniki, ki pridejo k zdravniku zato, ker je njihov bližnji nedavno umrl zaradi tumorja v glavi, denimo. Takšni bolniki zaradi svojih glavobolov pogosto pričakujejo ali kar zahtevajo, da bi opravili vse zapletene diagnostične postopke, s katerimi bi izključili možnost tumorja pri sebi. To, pravi sogovornik, je v veliki večini nepotrebno, ker tumor v glavi ne boli in so znaki drugačni, toda takega bolnika je težko prepričati v nepotrebnost preiskav.

V takem primeru sogovornik vedno predpiše zdravila za zdravljenje primarnega glavobola in če pomagajo, je to zagotovo znak, da ne gre za organsko okvaro. Zlati standard zdravljenja migrene so preprosti analgetiki, če to ne pomaga, predpiše nesteroidne antirevmatike in če ne zaleže niti to, predpiše triptane. Če ti pomagajo, je diagnoza migrena nesporna, pravi sogovornik.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd