Možganska kap: kako preprečiti naslednjo?

prim. mag. Viktor Švigelj, nevrolog
prim. mag. Viktor Švigelj, nevrolog (Foto: Diana Anđelić)

Nemudoma pokličite 112!

Ker je preživeta možganska kap največji dejavnik tveganja za novo kap, je treba bolnike, ki so jo že utrpeli, še posebno natančno spremljati in ustrezno zaščititi pred vnovičnimi dogodki, pravi prim. mag. Viktor Švigelj, nevrolog z Oddelka za vaskularno in nevrološko intenzivno terapijo UKC Ljubljana, in dodaja, da je to eden od najpomembnejših terapevtskih ciljev. Stopnja ponovitvenih dogodkov znaša od 4 do 17 odstotkov na leto, največ ponovitev pa nastopi nekaj dni po prvem dogodku.

KAKO PREPREČITI NASLEDNJO?

Zaradi vse večjega števila bolnikov s srčno-žilnimi boleznimi in vse starejšega prebivalstva lahko pričakujemo, da bo v prihodnje tudi vse več ljudi, ki bodo doživeli možganskožilni dogodek, zlasti ishemično možgansko kap. Zaradi hudih posledic, ki jih povzroči in zapusti možganska kap – kar dobra polovica bolnikov utrpi trajne posledice, tako da potrebujejo stalno nego in pomoč pri vsakodnevnih opravilih – je pomembno, da možgansko kap poskušamo preprečevati.

Ker je preživeta možganska kap največji dejavnik tveganja za novo kap, je treba bolnike, ki so jo že utrpeli, še posebno natančno spremljati in ustrezno zaščititi pred vnovičnimi dogodki, pravi prim. mag. Viktor Švigelj, nevrolog z Oddelka za vaskularno in nevrološko intenzivno terapijo UKC Ljubljana, in dodaja, da je to eden od najpomembnejših terapevtskih ciljev. Stopnja ponovitvenih dogodkov znaša od 4 do 17 odstotkov na leto, največ ponovitev pa nastopi nekaj dni po prvem dogodku. Tveganje za ponovitev kapi in smrtni izid je največje pri bolnikih, ki so preživeli manjšo kap ali prehodno pretočno motnjo (TIA), seveda pa tudi pri tistih, ki imajo za sabo obsežnejšo možgansko kap. Ker izkušnje kažejo, da med TIA in ishemično možgansko kapjo običajno mine zelo malo časa, je pomembno, da gredo vsi bolniki, ki so doživeli TIA, takoj k nevrologu, kjer jih bodo nemudoma obravnavali, deležni pa bodo tudi ustrezne sekundarne preventive, s katero je mogoče preprečiti bodisi vnovično TIA bodisi možgansko kap.

Preživeta kap – največje tveganje 


Kot smo zapisali, je preživeta možganska kap največji dejavnik tveganja za naslednjo, zato je treba vsakega bolnika zaščititi, poudarja sogovornik. Med prve ukrepe, ki so potrebni po možganski kapi, spada uravnavanje holesterola in krvnega tlaka. Raziskave so namreč pokazale, da mora imeti bolnik normalni vrednosti holesterola v krvi in krvnega tlaka. Zanimivo je, da predpišejo zdravila za zniževanje holesterola tudi tistim bolnikom po možganski kapi, ki imajo normalno raven holesterola v krvi, saj možganska kap največkrat pomeni predhodno okvarjeno žilo. To pa je večji problem, kot če imamo zvišano raven holesterola v krvi, vendar pa zdrave žile. 

Enako pomembno je zniževanje krvnega tlaka. Tudi za to morajo bolniki prejemati zdravila, predvsem pa spremeniti življenjski slog (uživanje manj soli, čimveč gibanja, zdrava prehrana). Po sogovornikovih besedah so najidealnejša zdravila z najdaljšim ciklusom delovanja. Krvni tlak je namreč najvišji v jutranjih urah, ko se prebujamo, saj takrat deluje adrenalin. Statistično se tudi največ možganskih kapi zgodi prav v zgodnjih jutranjih urah. Zato je pomembno, da ima bolnik zdravila, ki pokrijejo tudi ta najobčutljivejši čas. Med zdravila z zelo dolgo razpolovno dobo spadajo nekatera zdravila iz skupine zaviralcev konvertaze angiotenzina in sartani. Pomembna je tudi antiagregacijska terapija - terapija proti kopičenju krvnih celic na okvarjeni žilni steni.

Članek se nadaljuje »