Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Tudi otroci niso imuni na glavobol


(stran 2 od 2)K zdravniku zaradi diagnoze, manj zaradi zdravljenja

Po študiji prim. Ravnika je le 18,1 odstotka otrok z glavobolom obiskalo zdravnika. Otroka z migrenskim glavobolom obravnava bodisi njegov izbrani pediater ali šolski zdravnik. Napotitev k otroškemu nevrologu je potrebna le v začetnem obdobju ter pri nejasnih in zapletenih oblikah migrenskih glavobolov. Otroke ob prvem hudem glavobolu z dodatnimi nevrološkimi znaki za krajši čas celo sprejmejo na Pediatrično kliniko, razlaga sogovornik. Vedno je namreč treba izključiti morebiten organski vzrok za glavobol. Pri diagnozi se zdravniki opirajo predvsem na opis težav in klinični pregled. Z večjo zanesljivostjo je diagnozo mogoče postaviti šele po krajšem ali daljšem sledenju.

Približno polovica, po nekaterih študijah pa celo do 90 odstotkov otrok z migreno ima sorodnike s podobnimi glavoboli. Če ima migreno eden od staršev, je verjetnost pojavljanja pri otroku 45-odstotna, če pa jo imata oba starša, pa približno 70-odstotna. Starši tako pogosto prepoznajo, kaj najverjetneje tare otroka, vendar ga kljub temu pripeljejo k zdravniku, ker se želijo prepričati, da glavobola ne povzroča organska okvara. Najpogosteje omenjajo možganski tumor.

Zdravnik po natančnem pogovoru in pregledu ter opravljeni osnovni diagnostiki staršem svetuje in jih pomiri, pravi dr. Kržan, ter jim razloži, da so glavoboli pri otroku kronični in pristni, vendar nenevarni, da niso posledica resne bolezni in da posebne dodatne specialistične preiskave najverjetneje ne bodo potrebne.


Kakovost življenja pogosto okrnjena

Migrenski napadi lahko pomembno okrnijo kakovost življenja, zlasti če so pogosti. V tem se otroci prav nič ne razlikujejo od odraslih. V zgoraj omenjeni študiji je 34,2 odstotka otrok že izostalo od pouka od teh 14,4 odstotka po več dni v letu. Otrok v času migrenskega glavobola in po njem potrebuje mir in počitek, lahko bruha in je neješč, utrujen in izčrpan. V primeru hujšega glavobola, ki se ne odzove na protibolečinska zdravila, ne more v šolo, zato izostane od pouka, to pa mora pozneje nadoknaditi. Prikrajšan je lahko tudi pri drugih dejavnostih (denimo pri športu, ker telesna dejavnost težave stopnjuje).


Čim manj pritiskov na otroka

Ko se zdravnik sooči z otrokom, ki ima glavobole, se pogosto izkaže, da živi v družini, v kateri so prisotni naslednji dejavniki: za glavoboli trpi tudi eden ali oba starša, otrok živi dokaj neredno, kar pomeni, da premalo spi, se neredno prehranjuje in premalo giba, je tesnoben, včasih depresiven in želi vse narediti najboljše. Pogosto se izkaže tudi, da so pričakovanja staršev zelo visoka, kar v otroku povzroča dodaten stres in pritisk, ki vodi v slabo počutje in glavobol.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd