Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Epilepsija: Napadi so različnih vrst


(stran 2 od 2)

Zdravljenje

Ker en napad še ni nujno epilepsija, zdravil praviloma ne uvedejo že po prvem napadu. Če je stanje povsem nedvoumno, če je anamneza jasna in vse preiskave kažejo, da gre za epilepsijo, predpišejo terapijo. Toda z zdravili je potrebna previdnost, saj imajo lahko neželene učinke. Treba je pretehtati, kaj je pomembneje: da bolnika zaščitijo ali da tvegajo možne neželene učinke. Preden predpišejo zdravila, vedno pregledajo kri in skušajo ugotoviti, ali je človek sicer zdrav. Vedno dajo zdravilo, za katerega presodijo, da je najuspešnejše za določeno vrsto epilepsije. Vsa zdravila namreč niso primerna za vse vrste epilepsij.

Cilj zdravljenja je jasen: doseči čim bolj popoln nadzor nad epileptičnimi napadi. Za to je potreben premišljen izbor antiepileptičnega zdravila, saj je potrebno upoštevati razmerje med učinkovitostjo posameznih tipov napadov, neželenimi učinki in ceno. Zdravljenje epilepsije je dolgotrajno, sicer individualno, vendar večinoma traja več let, pri nekaterih vse življenje. Redno zdravljenje je tudi zelo pomembno, saj je ob njem možnost za napade znatno manjša, ni pa seveda povsem izključena.

Dobro informirani

Jasno je, da je izbira ustrezne terapije in zdravila pri bolnikih z epilepsijo zelo pomembna in individualna. Ni vsako zdravilo enako učinkovito pri vsakem bolniku z epilepsijo, enako pa velja tudi za generične nadomestke originalnih zdravil, četudi so v njih enake učinkovine. Ker je v vseh svetovnih zdravstvenih sistemih trend varčevanja in predpisovanja čim več generičnih zdravil na vseh terapevtskih področjih, je Mednarodna liga za epilepsijo na evropskem srečanju nevrologov v Atenah posebej izpostavila prav to težavo.

V zadnjem času so namreč zabeležili vse več primerov bolnikov, ki so jim zdravniki predpisali generično različico zdravila, ki so ga jemali sicer, kmalu zatem pa se je izkazalo, da je nadzor nad epileptičnimi napadi bistveno slabši. Zato so na kongresu posebej poudarili posebno skrb, ki jo je treba nameniti ob vsaki nameravani zamenjavi antiepileptika znova. »Ker bo v prihodnje zamenjava originalnih zdravil z generičnimi nedvomno igrala pomembno vlogo v zdravstvenih sistemih, obstaja realna nevarnost, da v zdravljenju epilepsije generična različica zdravil ne bo dosegala enakih kliničnih odzivov kot originalna zdravila,« je poudaril Philip Lee, bivši predsednik Mednarodne lige za epilepsijo.

 
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd