Samopomoč pri sindromu nemirnih nog

(Foto: Jupiterimages)

Stopala iz pekla

V zadnjem času se vse več govori o sindromu, ki so ga dolgo imeli za nekakšno izmišljotino, zlasti tisti, ki so menili, da gre za golo naključje, ki ga doživljajo med spanjem, ne pa nekaj, čemur bi veljalo namenjati pretirano pozornost ali zaradi tega celo poiskati strokovno pomoč. Celo tisti, ki menijo, da potrebujejo pomoč, ker jim to neprijetno moti spanec, je ne poiščejo radi. Prepričani so namreč, da je ne bodo dobili − ali da jih zdravniki ne bodo jemali resno.

Toda v zadnjem času med zdravniki poteka razprava glede metod zdravljenja motnje, ki je, sodeč po najnovejših študijah, med ljudmi še kako razširjena. Še več, pokazalo se je, da je tako imenovani sindrom nemirnih nog zelo pogost pri ljudeh, zlasti pri starejših osebah. Tesno je povezan z motnjo spanja, saj največkrat nastopi pri ljudeh, medtem ko spijo ali ležijo.

Simptomi

Simptomi te motnje so občutek nelagodja v stopalih oziroma občutek, da noge "gorijo", srbenje, zbadanje ali skrivnostno "plezanje" po koži in celo prave bolečine. Posledično se pojavi močna potreba po premikanju noge, občutek, ki je, kot smo že rekli, močnejši med ležanjem in spanjem.

Spet in spet

Pri vsem tem je najbolj nadležno, da oseba zaradi nelagodja in potrebe po nenehnem premikanju nog ne more zaspati, dodatna sol na rano pa je dejstvo, da po premikanju okončine in odpravi nelagodja osebi uspe za kratek čas zadremati, kmalu pa se občutek povrne, zaradi česar bo spet zmotil spanec in povzročal težave.
Sindrom nemirnih nog povezujejo z motnjami čustvene narave, kot del motenj spanja pa ga povezujejo z nespečnostjo, depresijo, nestrpnostjo, živčnostjo in dnevno zaspanostjo. Tako stanje bodisi podedujemo bodisi gre za posledico drugih bolezni, kot so revma, sladkorna bolezen, pomanjkanje železa, težave z ledvicami, poškodbe živcev v okončinah …

Samodiagnoza …

Diagnoza je zelo preprosta in zanjo ne potrebujete specialista – ponoči jo bo diagnosticirala oseba, ki trpi za tem sindromom, lahko pa tudi oseba, ki z njo deli posteljo, saj nenehno nemirno premikanje nog pomeni tudi trpljenje za vse, ki spijo v isti postelji.

… samopomoč

Zdravila za sindrom nemirnih nog še ni. Znanstveniki niso odkrili, kako bi učinkovito odpravili to motnjo, svetujejo pa, da bi z odpravo morebitnih vzrokov, ki so lahko posledica omenjenih bolezni, odpravili tudi sindrom nemirnih nog. Stanje je mogoče ublažiti s preprostimi metodami, kot so tople kopeli ter raba aromatičnih olj v kopeli za umiritev in sprostitev neprijetnih občutkov v nogah. Priporočajo tudi oljno masažo in zmerno telovadbo takoj po tem, ko zjutraj vstanete iz postelje, pri čemer je poudarek na zmernosti, saj bi pretirano naprezanje imelo slab vpliv.
Seveda lahko pomagajo tudi vse oblike umirjanja stresa in nespečnosti, s katerimi so lahko povezane nemirne noge, če pa odpovedo vse metode, je edino, kar vam preostane, obisk zdravnika, ki vam bo svetoval naslednje korake.


 

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Vsi Viva strokovnjaki