Sindrom nemirnih nog: Zdravljenje

asist. dr. Leja Grošelj Dolenc, dr. med., spec. nevrologinja
asist. dr. Leja Grošelj Dolenc, dr. med., spec. nevrologinja (Foto: Diana Anđelić)

Ljudem je treba pomagati

Sindrom nemirnih nog je bolezen, za katero dolgo ni bilo zdravil, zaradi česar so bili bolniki prisiljeni zgolj tiho trpeti težave. Te se pri njih pojavljajo v budnosti, zvečer pred spanjem. Bolezen je cirkadiana, torej ima dnevno-nočni ritem, zanjo pa je značilno, da bolnik čez dan nima težav. Toda te so toliko hujše zvečer, simptomi pa se nadaljujejo tudi ponoči, s periodičnim gibanjem okončin med spanjem. Zdravniki bolezen poznajo, a je, kot rečeno, dolgo niso mogli zdraviti. Zdaj bolnikom lahko pomagajo.

Kot pravi asist. dr. Leja Grošelj Dolenc, dr. med., specialistka nevrologinja z Inštituta za klinično nevrofiziologijo Kliničnega centra v Ljubljani, je zelo pomembno, da zdravnik pred začetkom zdravljenja postavi zanesljivo diagnozo. Veliko bolnikov ima namreč težave z nogami, ki so lahko zelo podobne SNN, vendar podrobnejši pregled pove, da gre za drug vzrok. Pravilna diagnostika je nadvse pomembna zato, ker zdravila omilijo in izboljšajo simptome le v primeru, če gre v resnici za SNN, v nasprotnem nimajo želenega učinka. Če ga nimajo, je to hkrati diagnostično merilo za zdravnika, saj mu pove, da bo treba vzrok težav iskati drugje.

Redne težave vsaj trikrat na teden

Zdravljenje težav zaradi SNN se začne, razlaga sogovornica, če bolnik pove, da ima ob večerih težave z neprijetnimi občutki v nogah, pojavijo pa so več kot trikrat na teden v tako hudi obliki, da ga resno ovirajo pri vsakodnevnem življenju in krnijo njegovo kakovost. Bolnik tako ob večerih ne more v miru brati ali gledati televizije, ne more slediti filmu v kinu ali gledališki predstavi in podobno. Takrat se zdravnik odloči za terapijo. Pri večini bolnikov terapijo lahko predpiše in usmerja splošni zdravnik, pojasnjuje dr. Dolenc Grošelj. Pred začetkom terapije pa je pomembno še nekaj. SNN je namreč lahko primarna bolezen, lahko pa njene simptome povzroči kaka druga bolezen in torej govorimo o sekundarnih vzrokih. Simptome SNN tako lahko povzročijo predvsem nekatera zdravila, med katerimi velja poudariti zlasti antidepresive in anksiolitike, težave pa se lahko pojavijo tudi po kirurških posegih, zaradi splošne anestezije. Povzročitelj simptomov SNN so lahko tudi zaviralci serotonina.

Sekundarni vzroki še drugje

Sogovornica našteje še nekatere druge sekundarne vzroke in pri tem poudari, da mora zdravnik pred začetkom zdravljenja pri bolniku izključiti morebitno anemijo oziroma slabokrvnost, metabolne vzroke in motnje v delovanju ledvic. Kar polovica bolnikov, ki so na dializi zaradi končne odpovedi ledvic, ima sindrom nemirnih nog, ki je posledica spremenjenega metabolizma. Če zdravnik pri bolniku najde katerega od naštetih vzrokov, se odloči za njihovo zdravljenje. Pogosto se s tovrstnim zdravljenjem simptomi SNN izboljšajo ali celo izginejo, v nasprotnem primeru pa uvede še zdravljenje SNN. Zdravljenje predstavlja problem, če se SNN pojavi pri nosečnicah ali doječih materah, saj zdravilo prehaja tudi v materino mleko in s tem v otroka.

Možnosti zdravljenja

Ko je diagnoza jasna in se zdravnik odloči za zdravljenje, uvede terapijo. Kot pravi dr. Dolenc Grošelj, so tako v ZDA kot v Evropi zdravila prvega izbora dopaminski agonisti. To so zdravila, ki so iz iste skupine kot zdravila za zdravljenje parkinsonove bolezni, kar bolnike včasih zaskrbi, saj mislijo, da imajo to bolezen. Sogovornica pove, da vsakemu bolniku vedno povejo in poudarijo, da kljub enakim zdravilom pri njih ne gre za parkinsonovo bolezen. Enaka zdravila uporabljajo zgolj zato, ker gre tako pri SNN kot pri parkinsonovi bolezni za pomanjkanje istega prenašalca v centralnem živčevju, tako imenovanega dopamina, zato tudi enako zdravljenje.

Članek se nadaljuje »


Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki