Sindrom nemirnih nog: Vzroki niso vedno znani

prof. dr. Anton Mesec, dr. med.
prof. dr. Anton Mesec, dr. med. (Foto: Diana Anđelić)

Sindrom nemirnih nog je dokaj pogost. Težave, ki jih občutijo posamezniki, so različno močne in tudi vzroki zanje so različni. Pri nekaterih so blage, pri drugih hujše in potrebujejo zdravljenje. Več o tem je povedal prof. dr. Anton Mesec, dr. med., z Oddelka za nevrologijo Kliničnega centra Ljubljana.

Diagnoza temelji na bolnikovem opisu težav

Sindrom nemirnih nog je razmeroma pogosta težava, saj se z njo se srečuje do deset odstotkov prebivalstva. Pogostejši je v ZDA in Evropi, na Daljnem vzhodu se pojavlja redkeje. Diagnoza sindrom nemirnih nog se je uveljavila šele v zadnjih desetletjih in temelji na podatkih, ki jih dajo bolniki med usmerjenim pogovorom. Pojavlja se v vseh starostih; najlažje ga ugotovijo pri odraslih, težje pri otrocih ali starejših, ki neredko slabo opišejo svoje težave.

Tri merila

»Na osnovi možnih težav, ki spremljajo bolezen, je mednarodno združenje za sindrom nemirnih nog postavilo merila, s katerimi je določilo, kateri simptomi morajo biti prisotni, da sindrom lahko potrdimo kot samostojno diagnozo. Med njimi je na prvem mestu podatek, da prizadeti čuti potrebo, nujo po premikanju nog,« pripoveduje dr. Mesec in doda, da to počnejo zato, in to je drugo merilo, »ker v nogah čutijo neprijetne občutke. Ljudje te občutke opisujejo zelo različno: kot napetost, mravljinčenje, pretakanje ali trganje.« Neprijetni občutki v nogah človeku ne dajo miru in ga silijo k premikanju nog. Navadno se ti občutki pojavijo med nočnim počitkom, vendar to ni nujno. Doživljajo jih tudi med daljšim sedenjem, na primer med vožnjo z letalom. Tretje merilo je, da je z gibanjem te težave možno omiliti ali jih celo začasno odpraviti.

Vzrok za primarne težave ni znan

Pri večini bolnikov zdravniki ne najdejo jasnega vzroka, vseeno pa so potrebne dodatne preiskave, saj morajo izključiti nekatere bolezni, ki jih lahko spremljajo podobne težave. Med boleznimi, ki jih pogosto spremlja ta sindrom, so hujše ledvične bolezni; zlasti ogroženi so bolniki na dializi, slabokrvne osebe ter bolniki z nekaterimi boleznimi živcev in ožilja v spodnjih udih. »Ne gre pozabiti, da se lahko sindrom nemirnih nog pojavi tudi pri jemanju nekaterih zdravil. Znano je, da imajo pogosto te težave tudi nosečnice, zlasti proti koncu nosečnosti,« razlaga sogovornik. Ugotovili so še, da obstaja dedna nagnjenost k tej bolezni. Če ima nekdo simptome nemirnih nog, ima pogosto podobne težave tudi kdo od njegovih sorodnikov.

Zdravila niso vedno potrebna

Najprej je pomembno razčistiti, ali gre morda za katero od zgoraj naštetih bolezni, ki tudi povzročajo te simptome. Tudi bolečih krčev v utrujenih nogah ne uvrščajo k sindromu nemirnih nog. Ukrepi so odvisni od izrazitosti sindroma. Kadar so težave zelo blage, prizadetega ne motijo kaj prida, če pa so izrazitejše, lahko občutno motijo spanje. V hujših primerih so potrebne usmerjene somnološke preiskave, s katerimi ugotavljajo, kaj vse moti bolnikovo spanje. Dr. Mesec poudari: »Pri vseh resnih motnjah se je treba resno lotiti tudi zdravljenja. Najpomembnejše je, da si prizadeti skuša zagotoviti normalno spanje v primernem okolju in da zvečer ne jemlje določenih zdravil ali poživil. To pomeni, da sledi priporočilom, ki veljajo za odpravljanje nespečnosti. Če to ne pomaga dovolj, je na mestu jemanje zdravil. Izkazalo se je, da so za omilitev teh težav zelo učinkovita zdravila, ki so sicer v rabi za zdravljenje parkinsonove bolezni, seveda v veliko manjših odmerkih. To seveda ne pomeni, da je sindrom nemirnih nog začetek parkinsonove bolezni. Na voljo so še druga zdravila, ki lahko delno pomagajo. Vsekakor je pomembno, da sindrom nemirnih nog prepoznamo, saj je z razmeroma preprostim zdravljenjem možno občutno izboljšati kakovost bolnikovega življenja «

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki