Moje zgodbe, naše zgodbe: Skupnost, ki povezuje in ozavešča o multipli sklerozi

  • petek, 23. oktober 2020

Naše razumevanje o multipli sklerozi je v zadnjih nekaj desetletjih znatno napredovalo. Gre za avtoimunsko bolezen osrednjega živčevja, ki najpogosteje prizadene mlade ženske. Pogosti simptomi te bolezni so motnje gibanja, ravnotežja, večkrat se pridružijo tudi motnje spanja, utrudljivost, težave z mehurjem in črevesjem, spremembe v razmišljanju, spominu ter drugi.

V zahvalo znanosti in napredku na področju razvoja zdravil smo v zadnjih dveh desetletjih spremenili potek te bolezni. Življenje bolnikov je danes zato veliko bolj kakovostno kot nekdaj in ker je multipla skleroza, kot vse kronične bolezni, na nek način bolezen celotne družine, z njimi bolje živijo tudi njihovi svojci.

V Sloveniji z multiplo sklerozo živi okrog 3500 Slovencev. Zelo pomembno je, da o tej zahrbtni bolezni spregovorimo, saj lahko marsikomu, ki se z njo sooča, olajša življenje, in marsikoga, ki te bolezni še ne pozna, poduči o pomembnosti aktivnega in zdravega življenjskega sloga.

Pri podjetju Biogen so v ta namen vzpostavili spletno mesto Moje zgodbe, naše zgodbe, katerega namen je ozaveščanje o multipli sklerozi in o pomenu njenega pravočasnega odkritja ter delitev osebnih, pozitivnih zgodb bolnikov, ki kljub diagnozi še vedno živijo lepo in aktivno življenje, ne podležejo težavam in preprekam ter odločno stopajo po svoji poti.

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki