Na obzorju nove možnosti zdravljenja multiple skleroze

Multipla skleroza se skorajda pri vsakem bolniku kaže z drugačnimi znaki in tudi njen potek je individualno pogojen.
Multipla skleroza se skorajda pri vsakem bolniku kaže z drugačnimi znaki in tudi njen potek je individualno pogojen. (Foto: Shutterstock)

Multipla skleroza (MS) je kronična vnetna bolezen osrednjega živčnega sistema, pri kateri pride do demielinizacije oziroma propada živčnih ovojnic. Bolezen je imunsko pogojena in ta hip še neozdravljiva. Zanjo je značilno, da sočasno potekata vnetni in degenerativni proces, in prav drugi vodi v invalidnost, če v bolezenski proces ne posežemo z zdravljenjem.

To je bolezen tisočerih obrazov, saj pri vsakem bolniku poteka drugače, predvsem pa ima še vedno zelo negativen prizvok trajne invalidnosti in odvisnosti od invalidskega vozička.

Ta koncept je k sreči zdaj zastarel. Od začetka devetdesetih let, ko so prišla prva zdravila, gre razvoj z nesluteno hitrostjo naprej. Za bolnike je zdaj na voljo že veliko učinkovitih zdravil, s katerimi upočasnimo proces in tako izboljšamo njihovo kakovost življenja, predvsem odmaknemo invalidnost v poznejše obdobje – ali se ji celo povsem izognemo. In kar je najbolj razveseljivo, po novem je možno tudi zdravljenje tistih bolnikov, ki imajo primarno napredujočo obliko bolezni, za katero do zdaj ni bilo na voljo nobenega zdravila.


Bolezen mladih

Podatki kažejo, da je multipla skleroza bolezen mladih. Najpogosteje zbolevajo ženske med dvajsetim in štiridesetim letom starosti, ko je pojavnost izrazito najvišja. Ženske v primerjavi z moškimi zbolevajo 2,5-krat pogosteje. To ne preseneča, saj so ženske v rodni dobi dovzetnejše za avtoimunske bolezni, med katere spada tudi multipla skleroza. Vzrok ni znan, bolezen tudi ni dedna, verjetno pa na njen nastanek vplivajo spremenjen genetski zapis in dejavniki iz okolja. Po nekaterih zadnjih raziskavah je nastanek multiple skleroze tesno povezan s pomanjkanjem vitamina D v telesu. Največ bolnikov z multiplo sklerozo živi na severnem in južnem delu zemeljske oble, najmanj pa ob ekvatorju.


Začne se neopazno

Multipla skleroza se skorajda pri vsakem bolniku kaže z drugačnimi znaki in tudi njen potek je individualno pogojen. Paleta znakov in simptomov je v resnici pestra, odvisna pa je predvsem od območja živčevja, na katerem se razvijejo lezije. Bolniki utegnejo na samem začetku zaznavati spremenjen občutek ali motnje občutenja, kar pomeni, da čutijo mravljinčenje v spodnjih ali zgornjih okončinah, in če to mravljinčenje traja več kot štiriindvajset ur, govorimo o zagonu bolezni.

Dokaj pogosto se bolezen začne z vnetjem očesnega živca, zato jo neredko odkrijejo oftalmologi. Pri nekaterih bolnikih se na začetku pojavi dvojni vid ali vrtoglavica, spet drugi zaznavajo motnje ravnotežja, nekoordiniranost gibov ali šibkost okončin. Toda ti simptomi lahko kmalu minejo in mladi bolniki nanje pogosto pozabijo. Pozorni postanejo šele, ko se začnejo ponavljati ali ko jih funkcionalno onesposobi.

Ob prvem kliničnem znaku je prepoznava multiple skleroze zelo zahtevna, ob pojavu prvih kliničnih znakov tudi ni vedno možna, saj morajo biti za dokončno potrditev izpolnjeni nekateri diagnostični kriteriji.

Prvi klinični dogodek, ki je združljiv z multiplo sklerozo in ga je mogoče objektivizirati z ustreznimi nevrološkimi znaki, imenujejo klinično izoliran sindrom. Klinično lahko ugotavljajo bodisi prizadetost enega območja osrednjega živčevja (denimo vnetje očesnega živca) bodisi znake prizadetosti več območij (denimo šibkost spodnjih okončin in dvojni vid). Pri več kot 80 odstotkih bolnikov z magnetno resonanco ugotovijo spremembe, značilne za multiplo sklerozo. V kolikor so izpolnjeni kriteriji razsoja v času in prostoru, se zdravnik odloči za predstavitev konziliju za pričetek zdravljenja z imunomodulatorno terapijo.


Več oblik bolezni

Potek multiple skleroze je lahko zelo različen. Na začetku bolezni je pri 85 do 90 odstotkih bolnikov značilen recidivno remitenten potek, za katerega so značilni zagoni in po njih popolno ali delno okrevanje. Med samimi zagoni ni napredovanja bolezni. Zagon je opredeljen kot pojav novih simptomov (na primer spremenjen občutek, vnetje očesnega živca …) ali ponovitev prejšnjih, ki trajajo več kot 24 ur in za katere niso krivi drugi vzroki, vključno s povišano telesno temperaturo.

Pri 40 do 60 odstotkih bolnikov z recidivno remitentno multiplo sklerozo bolezen v desetih do petnajstih letih preide v sekundarno napredujočo obliko. Pri tej obliki se klinični znaki postopoma nepretrgoma slabšajo. Pri nekaterih bolnikih so še lahko prisotni zagoni bolezni.

Primarno napredujoča oblika se pojavi pri približno 10 odstotkih bolnikov. Zanjo je značilno, da se znaki in simptomi vsaj dvanajst mesecev postopoma, vendar nepretrgoma slabšajo, in sicer brez vmesnih izboljšanj. Bolniki s primarno napredujočo obliko multiplo sklerozo so v povprečju na začetku bolezni nekoliko starejši, pogosteje pa so prizadeti moški. Pri teh bolnikih se pogosto pojavi napredovala šibkost spodnjih okončin.

Zdravljenje vse uspešnejše

Kot pravi dr. Alenka Horvat Ledinek, spec. nevrologije, z Nevrološke klinike UKC Ljubljana, je zelo pomembno poznati potek bolezni, saj je od tega odvisen tudi način zdravljenja. Oblika multiple skleroze, ki poteka z zagoni, ima boljšo prognozo od napredujoče oblike. Z zdravili lahko bolj ali manj uspešno vplivajo na potek recidivno-remitentne MS, sekundarno napredujoče MS z zagoni in klinično izoliranega sindroma.

V zadnjem času je na področju zdravljenja prišlo do kar nekaj pomembnih sprememb in novosti, ki so povsem spremenile potek bolezni in njeno obravnavo. Seveda na bolje. Če so včasih začeli zdraviti bolnike, ko so imeli dva zagona v dveh letih, zdaj začnejo že ob prvem klinično izoliranem dogodku oziroma zagonu bolezni, če obstaja veliko tveganje, da se razvije multipla skleroza.

Zlasti se je slika zdravljenja spremenila po prihodu oziroma uvedbi monoklonskih protiteles (bioloških zdravil), ki imajo specifično tarčno delovanje in so zato v primerjavi z ostalimi zdravili učinkovitejša. Z njimi še učinkoviteje zavrejo napredovanje bolezni, razloži sogovornica in doda, da zdravljenje traja vse življenje. Biološka zdravila so naredila ogromen kakovosten preskok v zdravljenju multiple skleroze, predvsem kar zadeva nadzor nad boleznijo. Mehanizem delovanja bioloških zdravil je zelo različen, v veliki večini pa delujejo na zelo različna mesta imunskega procesa.


Zdravila za vse skupine bolnikov

V zdravljenju multiple skleroze pa je prišlo še do enega zelo pomembnega premika. Do zdaj je bilo namreč na voljo le za bolnike z recidivno remitentno obliko bolezni, ki je tudi najpogostejša, ter bolnike s tako imenovanim klinično izoliranim sindromom.

Zdaj sta na voljo dve biološki zdravili, prihajata pa dve novi, ki bosta sodeč po kliničnih raziskavah zmanjšali tako tveganje za napredovanje bolezni kot znižali število zagonov bolezni v primerjavi z interferonom beta, klasičnim zdravilom za zdravljenje multiple skleroze, ki je v uporabi že 25 let. Stroka pa se še zlasti veseli dejstva, da bo eno od njih tudi za bolnike s primarno progresivno obliko multiple skleroze. Gre za skupino bolnikov, ki do sedaj ni imela na voljo prav nikakršnega farmakološkega zdravljenja!

PREBERITE ŠE:
Leksikon bolezni: Multipla skleroza

Galerija

Multipla skleroza se skorajda pri vsakem bolniku kaže z drugačnimi znaki in tudi njen potek je individualno pogojen. Shutterstock

Kot pravi dr. Alenka Horvat Ledinek, spec. nevrologije, z Nevrološke klinike UKC Ljubljana, je zelo pomembno poznati potek bolezni, saj je od tega odvisen tudi način zdravljenja. Matic Bajželj

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vesna Plevnik Vodušek

Vesna Plevnik Vodušek dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki