Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Tlak povečuje možnost za kap


(stran 2 od 2)

Število bolnikov vse večje

Koliko je teh bolezni v Sloveniji? "Z vso odgovornostjo si upam trditi, da preveč," pravi dr. Grad. "V številkah je to več kot 4000 bolnikov na leto ali 200/100.000 prebivalcev. V severni Ameriki, severni in zahodni Evropi jih je veliko manj: od 100 do 150/100.000 prebivalcev. Pri nas je teh bolezni preveč zaradi nezdravega življenja. Preveč je dejavnikov tveganja za te bolezni. Res je, da na nekatere ne moremo vplivati, denimo na starost, spol in dedno obremenitev, toda pri nas je še vedno preveč tistih, ki ne vedo, da imajo zvišan krvni tlak, ali pa celo vedo, vendar se ne zdravijo."

Zvišan pritisk eden glavnih krivcev

In prav zvišan krvni tlak je najpomembnejši dejavnik tveganja, tako za možgansko kap kot za znotrajmožgansko krvavitev, na katerega je mogoče vplivati. To zlasti velja za znotrajmožgansko krvavitev. "Skorajda se ne spomnim bolnika z znotrajmožgansko krvavitvijo, ki ne bi imel zvišanega krvnega tlaka. Tudi med bolniki z možgansko kapjo so tisti z normalnim krvnim tlakom skoraj tako redki kot bele vrane. Tveganje za možgansko kap ali znotrajmožgansko krvavitev linearno narašča z zvišanim krvnim tlakom." Kolikšen naj bo torej krvni tlak, da bo tveganje za kap čim manjše? "Teoretično naj bi bil čim nižji, vendar tudi znižan krvni tlak (arterijska hipotenzija) povzroča težave, zato se v praksi držimo pravila, da naj bi bil krvni tlak pod 120/80 mmHg."

Kakšna naj bo torej preventiva? Nujno je, da si krvni tlak izmerimo. "Zelo veliko ljudi ima vrednosti med 120/80 in 140/80 mmHg. Govorimo o visokih, a še normalnih vrednostih. Toda z vidika pojavljanja možganske kapi in znotrajmožganske krvavitve so že te vrednosti previsoke. Ni vselej potrebno, da zvišan krvni tlak zdravimo z zdravili. V večini primerov bodo zadoščali sprememba življenjskega sloga, zdrava prehrana, premagovanje stresa in rekreacija. Vsekakor pa morajo biti ti 'še' zdravi ljudje pod zdravniškim nadzorom. Poudarjam, da to velja predvsem za starejše. Poleg tega moramo poiskati in odstraniti druge dejavnike tveganja, kot so zvišana raven holesterola in zvišana raven krvnega sladkorja v krvi itd."

"Če bi v Sloveniji za en sam odstotek zmanjšali število bolnikov z zvišanim krvnim tlakom, bi za dva odstotka zmanjšali število bolnikov z možgansko kapjo in znotrajmožgansko krvavitvijo," sklene sogovornik. Zveni malo, toda v absolutnih številkah to nikakor ni tako malo, saj bi bilo tako kar 80 bolnikov manj, od teh bi jih verjetno 20 umrlo in 40 bi jih ostalo trajnih invalidov.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd