Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Ko se pred očmi zabliska


(stran 2 od 2)

Tenzijski glavobol najpogostejši

Najpogostejši je glavobol tenzijskega tipa, ki je povezan z napetostjo oziroma duševnim in telesnim naprezanjem. Ta vrsta glavobola je vsaj trikrat pogostejša kot migrena, o njem pa vedo še zelo malo. Redki še niso občutili tope bolečine v glavi ob stresnih dogodkih, spremembi vremena ali kaki drugi neugodni izkušnji. Pri epizodičnem glavobolu tenzijskega tipa (torej običajnem glavobolu) pomaga že ena sama tableta sredstva proti bolečinam. Včasih traja tak glavobol samo pol ure, v najslabšem primeru se vleče sedem dni. Če traja dlje kot petnajst dni in se ponavlja najmanj pol leta, je to že kronični glavobol tenzijskega tipa, ki je običajno huda nadloga tako za bolnika in svojce kot za njegovega zdravnika.

Znaki tenzijskega glavobola

Kako prepoznamo, da gre za tenzijski glavobol, in kakšni so njegovi znaki, nas je zanimalo? "Bolečina pri glavobolu tenzijskega tipa je običajno topa, v smislu pritiska ali stiskanja, ali pa vzbuja občutek polne glave," razlaga dr. Žvanova. "Bolniki navajajo tudi pritisk v obliki pretesne kape ali tesnega traku okoli glave, nekateri pravijo, da je občutek tak, kot bi na glavi nosili težak predmet. Bolečina je obojestranska in redkejša v zatilju kot v čelnem ali senčnem delu glave. Pri 99 odstotkih bolnikov s tovrstnim glavobolom je bolečina blaga ali zmerna. Jakost narašča s pogostnostjo. Nespečnost je eden od pogostih spremljajočih znakov. Glavobol običajno nastopi podnevi in postopoma narašča v drugi polovici dneva. Veliko bolnikov s kronično obliko glavobola se pogosto že zbudi z glavobolom ali pa se glavobol pojavi kmalu potem, ko vstanejo." Pri glavobolu tenzijskega tipa ne priporočajo takojšnjega zdravljenja z analgetiki, ampak je vredno najprej poskusiti s počitkom in duševno sprostitvijo. Če bolečina po počitku in spanju vendarle ne popusti, lahko bolnik vzame zdravilo proti bolečinam, ki vsebuje eno samo aktivno učinkovino, vendar naj ga ne vzame več kot 5- do 10-krat na mesec.
Kronični glavobol tenzijskega tipa zdravijo dolgotrajno, najmanj šest mesecev. Bolečino, ki je kronična in je trajala več let, je namreč s kratkotrajnim zdravljenjem nemogoče odpraviti.

Med najhujšimi glavobol v rafalih

Eno od najhujših človekovih bolečin povzroča tako imenovani glavobol v rafalih, rojih, klaster ali hortonov glavobol. V primerjavi z migreno in glavobolom tenzijskega tipa je ta tip glavobola redek. Pojavlja se le pri 0,4 odstotka moških in 0,08 odstotka žensk. Napade lahko sprožijo: alkohol, nekatere vrste hrane, kot so citrusi, hlapi topil, bencin, histamin, ki se sprošča v telesu ob vnosu alergenov (nekatere vrste hrane, različna zdravila, pršice, cvetni prah in številne druge snovi, s katerimi vsakodnevno prihajamo v stik), višinsko pomanjkanje kisika pri alpinističnih turah ali med poleti z letalom, zamenjava dnevnega ritma z nočnim in čustveni pretresi. "Bolnikom z glavobolom v rojih obvezno uvedemo profilaktično zdravljenje, najpogosteje z zaviralci kalcijevih kanalčkov. Če to zdravilo ni učinkovito, posežemo po številnih drugih zdravilih, ali pa dodamo glukokortikoide," je razložila dr. Žvanova.

Bolezni žilja pogosto vzrok za glavobol

Simptomatski ali sekundarni glavoboli so povezani z boleznimi žilja, spremljajo pa tudi številne organske bolezni glave. Tovrstni glavoboli so povezani z vzroki, kot so poškodbe glave, vnetje žil, vnetje možganskih ovojnic (meningitis), vnetje obnosnih votlin (sinusitis), ognojek v možganih (absces), zobne bolezni, povišana telesna temperatura, kronična odpoved ledvic, pomanjkanje krvne glukoze, povišan arterijski tlak, slabokrvnost, zastrupitev z ogljikovim monoksidom, s svincem, insekticidi, ukinitev različnih zdravil in možganski tumorji.
"Pri različnih vrstah glavobolov so različne tudi vrste bolečin," sklene dr. Žvanova, "zato je nadvse pomembno, da bolečino spremljate in jo svojemu izbranemu zdravniku karseda natančno opišete. Ne prikrivajte mu svojih psihosocialnih stisk in drugih okoliščin, ki lahko izzovejo glavobol, saj je jasno, da se bo lahko pravilno odločil in vam pomagal tako z zdravili kot z nasveti le, če boste v pogovoru z njim dovolj odkriti."

Konec prejšnjega leta so ustanovili Društvo za preprečevanje možganskih in žilnih bolezni, ki zajema tudi problematiko glavobola. Za zdaj bodo poskušali na različne načine ljudi izobraževati na področju glavobola: prepoznavanje različnih simptomov glavobola, pomoč z nasveti, kako odkriti pravo diagnozo, svetovanje glede ustreznega zdravljenja in življenja ter preverjanje uspešnosti zdravljenja. V ta namen bodo poskušali združiti delo društva, zdravnikov splošne in družinske medicine, nevrologov in drugih specialistov, ki se srečujejo s tovrstno problematiko, ter bolnikov, vseh drugih laičnih oseb in organizacij, ki bodo želeli sodelovati.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd