Prepoznajte možgansko kap

 Zgodnja prepoznava znakov možganske kapi in ustrezno ukrepanje sta ključna za ohranitev življenja in preprečitev invalidnost.
Zgodnja prepoznava znakov možganske kapi in ustrezno ukrepanje sta ključna za ohranitev življenja in preprečitev invalidnost. (Foto: Shutterstock)

Če zasumite, da je človeka v vaši bližini zadela možgansko kap, takoj pokličite 112, dispečerju pa povejte, da potrebujete nujen prevoz v bolnišnico. Samo s hitrim, takojšnjim ukrepanjem je mogoče človeku, ki je utrpel možgansko kap, rešiti življenje in, kar je morda še pomembneje, preprečiti trajno invalidnost.

Tako se glasi ključno sporočilo ob svetovnem dnevu možganske kapi, ki ga zaznamujemo 10. maja. Simptome možganske kapi nam pomaga prepoznati kratica GROM, zato si želimo, da bi jo poznal in razumel vsak prebivalec Slovenije.

Čas je usoden. Zgodnja prepoznava znakov možganske kapi in ustrezno ukrepanje sta ključna za ohranitev življenja in preprečitev invalidnost. Znaki, ki jih lahko prepozna vsak, se skrivajo v kratici GROM.

Pozorni bodite na:

G – GOVOR
Pri možganski kapi je oslabljen, prizadeti govori nejasno, momlja. Prosite ga, naj za vami ponovi preprost stavek, denimo: »Trava je zelena, nebo je modro.«

R – ROKA
Roka ohlapno visi ob telesu, prizadeti je ne more dvigniti oziroma iztegniti.

O – OBRAZ
Del obraza se običajno povesi navzdol, predvsem ustni kotički in oko.

M – MINUTA
To pomeni, da se mudi, da moramo ob vseh naštetih treh znakih nemudoma poklicati 112 in prositi za reševalni prevoz. Nujno je tudi povedati, da sumimo na možgansko kap. Ne smemo čakati ali pa bolnika namestiti v posteljo. Zelo pomembno je, da mu ne dajemo nobenih zdravil.

Ni redkost niti pri mlajših

Možganska kap je vse večji javnozdravstveni problem; zaradi staranja prebivalstva in daljšanja življenjske dobe se seveda povečuje tudi število ljudi, ki jih prizadene. Obenem možganska kap ni redkost niti pri mlajših ljudeh, celo pri otrocih.

V Sloveniji vsako leto možgansko kap utrpi kakih 4400 ljudi, od tega jih slaba polovica umre. Le majhen delež bolnikov si tako opomore, da ne potrebujejo več pomoči pri vsakodnevnih opravilih, kar tretjina pa jih ostane trajno hudo invalidnih.


Do zdravnika v prvih štirih urah!

Dandanes možgansko kap zelo učinkovito zdravijo s postopkom, imenovanim tromboliza (raztapljanje strdkov). Toda tovrstno zdravljenje je uspešno le v prvih štirih urah in pol po nastopu možganske kapi. Prav zaradi tega kratkega časovnega okna sta hitro prepoznanje in pravilno ukrepanje tako zelo pomembni. Trombolizo izvajajo samo v obeh kliničnih centrih, vendar pa strokovnjaki ob pomoči sistema TeleKap regionalnim bolnišnicam učinkovito pomagajo na daljavo.

S sodobno tehnologijo se vaskularni nevrolog iz osrednjega komunikacijskega centra (UKC Ljubljana), ki je na voljo za konzultacije 24 ur na dan, poveže z zdravnikom v regionalni bolnišnici ter mu daje natančna navodila. Obenem prek računalniške videokonference pregleda izvide in vodi preiskavo, če presodi, da je bolnik primeren za trombolizo. Nato zdravnika v regionalni bolnišnici usmerja, da lahko pravilno izvede trombolizo.

Pri možganski kapi je poleg ustrezne in hitre prepoznave ter takojšnjega ukrepanja enako pomembno tudi preprečevanje. Eden od ključnih dejavnikov tveganja je atrijska fibrilacija, pri kateri lahko strdki, ki nastanejo zaradi nerednega utripanja srca, prodrejo v možgane in povzročijo možgansko kap. Zato je zelo pomembno, da zdravniki prepoznajo čim več ljudi z atrijsko fibrilacijo in jih nato zdravijo z antikoagulantnim zdravljenjem.

Preberite še:


Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki