MS medicinska sestra

Anita Pirečnik Noč
Anita Pirečnik Noč

Omogoča višjo kakovost dela z bolniki z multiplo sklerozo (Članek je bil osvežen julija 2019)

V Sloveniji imamo trenutno tri MS centre. Vsak center je nekoliko drugače organiziran kar se tiče dela in logistike. Ljubljana še vedno ostaja največji center, kjer se zdravi približno polovica vseh obolelih z multiplo sklerozo. Vedeti pa moramo, da se bolniki zdravijo tudi v ostalih regionalnih bolnišnicah.

Nevrološka klinika v Ljubljani je eden od dveh centrov, v katerem deluje tudi tako imenovana MS-sestra, ki dela le z bolniki z multiplo sklerozo (MS). Anita Pirečnik Noč je medicinska sestra, ki se je med delom posebej specializirala za ta področje. Gre za ozek delovni profil, ki pri nas še ni uradno priznan in se zanj tudi ni mogoče izobraziti na fakulteti.

"Zadnja leta si medicinske sestre, ki delamo z MS bolniki prizadevamo, da bi končno lahko dobile tudi formalno izobrazbo. Poleg tega, kako to izpeljati je problem tudi, kdo nas bo izobraževal, saj imamo na tem področju same sigurno največ znanja in izkušenj. S tem delom sem začela pred osemnajstimi leti. Večino znanja sem pridobila v tujini, na ogledih MS-centrov ter na raznovrstnih kratkotrajnih izobraževalnih simpozijih in kongresih. Tako ozko usmerjen delovni profil je vsekakor velika prednost za bolnike, v naših razmerah pa tudi velik privilegij, saj ga zaradi finančnih in kadrovskih težav ni mogoče vpeljati v vse bolnišnice, se pa tudi po drugih bolnišnicah trudijo po svojih najboljših močeh čim boljše poskrbeti za MS bolnike, " razlaga sogovornica.

"Vpeta sem v vse procese obravnave bolnikov z multiplo sklerozo. Usklajujem zdravljenje, tudi podporno, za posamezne bolnike, sodelujem pri uvajanju terapij. V zadnjih letih se je način zdravljenja zelo spremenil. Če smo imeli v preteklosti večinoma bolnike, ki so si morali sami aplicirati zdravila v obliki injekcij, je sedaj večina zdravil v obliki tablet ali infuzij. Kljub temu pa je bolniku še vedno potrebno razložiti vse v zvezi z zdravilom, načinom jemanja, neželenimi učinki, je pa res manj učenja same tehnike zbadanja in priprave zdravila.

Pogosto se znajdem v položaju, ko moram ponuditi tudi psihološko podporo. Naši bolniki imajo zelo različna ozadja in osebne zgodbe. Tako sem bila večkrat v zadregi, kako bolniku pomagati, saj na naših fakultetah ne dobimo zadosti znanja s področja psihologije in socialnega skrbstva, zato sem se odločila in se vpisala na doktorski študij Zakonske in družinske terapije. Lahko rečem, da je bila to ena boljših odločitev v življenju. Res je finančno to zelo velik zalogaj, saj sem si študij v celoti financirala sama, sem pa pridobila ogromno teoretičnega znanja, to leto pa delam tudi kot psihoterapevtka stažistka na Frančiškanskem družinskem inštitutu, kjer sem pridobila še praktične izkušnje."

Dvajset minut na bolnika je premalo

Bolniki z multiplo sklerozo se zdravijo vse življenje, to so kronični bolniki, z nekaterimi se srečujemo celotno našo poklicno kariero. Po normativih je zdravnikom za vsakega bolnika na voljo dvajset minut, kar je po besedah naše sogovornice odločno premalo.

"Bolniki potrebujejo pogovor. V tem je tudi globlji smisel in pomen. Če si zanje vzamemo več časa, bolje razumejo svojo bolezen ter delovanje zdravil in pomen njihovega rednega jemanja. Posledično je manj težav pri jemanju zdravil, laže obvladujejo neželene učinke, redkeje prihajajo v urgentne ambulante, manj je telefonskih klicev … Tudi zaupanje je večje. Poznamo se, bolniki nam zaupajo, mi pa jih spremljamo, poznamo ozadje njihovih življenj, ne potrebujemo vsakič znova družinske anamneze. To je povsem drugačen način dela kot v urgentni ambulanti."

Neželeni učinki in klici v ambulanto

Zaradi česa se bolniki najpogosteje obrnejo na MS-sestro? "Vsi bolniki, ki so na zdravljenju z imunomodulatorno terapijo, se obračajo na nas zaradi neželenih učinkov teh zdravil. Poleg tega kličejo tudi, kadar imajo težave oziroma motnje mokrenja. To je zelo intimna plat vsakega človeka in o njej je veliko laže spregovoriti z nekom, ki ga poznaš in mu zaupaš. Zato je vzdušje zaupanja tako pomembno. V ambulanti imamo mir, lahko se pogovorimo in tudi naučimo nekaterih postopkov, s katerimi si lahko olajšajo težave, denimo samokateterizacije."

Vsemogočni internet

Multipla skleroza prizadene pretežno mlade ljudi, traja pa vse življenje, zato medicinske sestre v ambulanti vidijo bolnike v različnih starostnih obdobjih. V zadnjih letih se pri mlajših bolnikih zelo pozna vpliv interneta.

"K nam prihajajo s številnimi informacijami o bolezni, morda je včasih težava v tem, da si nekatere informacije tolmačijo malce po svoje. Ni redko, da se od njih tudi sama kaj naučim. Treba pa je poudariti, da mora biti uporaba informacij, ki jih bolniki dobijo prek spleta, kritična, predvsem pa je pomembno, kje bolnik najde informacijo – ali gre za strokovno spletno stran ali za katero od spletnih klepetalnic. Sicer pa sem tukaj tudi zato, da jih naučim čim več o bolezni, o njenih posebnostih in o zdravilu, ki ga bodo jemali."

Edukacija je nadvse pomembna za vse bolnike, tudi za tiste, ki imajo diagnozo že dalj časa. Na področju MS se ves čas dogajajo novosti, zato je treba educirati vse, tako pravkar diagnosticirane bolnike kot tudi tiste, ki imajo diagnozo že dolgo.

»Sem edukatorka. Vsi na novo diagnosticirani bolniki najprej opravijo pogovor z zdravnikom in se z njim dogovorijo za zdravljenje, takoj zatem pa pridejo k MS sestri. Zadnjih nekaj let poleg mene v našem Centru dela še mlajša kolegica Nives Matko, ki je več kot dobrodošla ob vse večjem številu bolnikov in novih zdravil. Ko pride bolnik do nas še enkrat predelamo vse informacije. Določeni bolniki morajo nekatera dejstva v zvezi s svojo boleznijo slišati večkrat, da jasno razumejo in dojamejo, predvsem pa sprejmejo svojo bolezen.

Po tistem, ko izvedo za diagnozo, se vse odvija zelo hitro. Včasih je od diagnoze do začetka zdravljenja utegnilo miniti več mesecev, zdaj pa lahko od trenutka, ko zaradi akutnih težav prvič pridejo v urgentno ambulanto, do uvedbe zdravljenja mine zgolj en mesec. V tem času le redkim uspe predelati vse informacije in dojeti, kaj se pravzaprav dogaja z njimi. Vloga MS-sestre je pri tem še kako pomembna,« sklene pogovor sestra Anita Pirečnik Noč.

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki