Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Vrtoglavica


(stran 2 od 2)Kako občutimo benigni paroksizmalni pozicijski vertigo (BPPV)?

Značilni za BPPV so kratki, približno 3-sekundni napadi vrtoglavice, ki minejo sami od sebe. Sprožilni dejavnik je premik glave, na primer pri vstajanju ali uleganju, pri pogledu navzgor, levo ali desno, pogosto pa tudi pri obračanju v postelji. Ob napadu imamo občutek, da se svet vrti okoli nas. Vrtoglavico spremlja občutek nestabilnosti, lahko tudi slabost in bruhanje, sočasno se pojavijo nehoteni premiki zrkel. Težave so običajno hujše zjutraj.


Vzrok: premikajoči kristalčki v ravnotežnem organu

Do vrtoglavice pride, ker se otokoniji (kristalčki v ravnotežnem organu) odlepijo s svojega običajnega mesta in s premikanjem glave zaidejo v področja ravnotežnega organa, kjer normalno niso prisotni. S tem vzdražijo čutnice v ravnotežnem organu in po ravnotežnem živcu pošiljajo možganom drugačne informacije kot ravnotežni organ na neprizadeti strani. Ker možgani naenkrat dobivajo različne (neujemajoče se) informacije o položaju telesa, mi to občutimo kot vrtoglavico.

V več kot polovici primerov ni znano, kaj pripelje do tega, sicer pa je pri mlajših lahko vzrok poškodba glave, pri starejših pa je najpogostejši vzrok degeneracija ravnotežnega organa notranjega ušesa, pojav BPPV pa je povezan tudi z migreno.


Vrtoglavica in zdravnik

Ko boste zaradi vrtoglavice poiskali pomoč pri osebnem zdravniku, bo ta presodil, za kakšno vrsto vrtoglavice gre pri vas, in vas po potrebi napotil k specialistu. Če bo posumil na BPPV ali drug vzrok periferne vrtoglavice, vas bo verjetno napotil k specialistu za ušesa, nos in grlo – otorinolaringologu, ki bo izvedel diagnostični test in zdravilni manever. Če je vzrok vašim vrtoglavicam BPPV, boste iz ambulante z zelo veliko verjetnostjo odšli zadovoljni (ozdravljeni).

Če vzrok vaši vrtoglavici ni BPPV, ampak druga bolezen ravnotežnega organa, kot je npr. vnetje ali poškodba, bosta diagnostika in zdravljenje drugačna. Kadar zdravnik posumi, da gre za centralni tip vrtoglavice, pa bolnika napoti k nevrologu. Od zdravil najpogosteje predpisujejo betahistin, ki vpliva na prekrvavitev v notranjem ušesu in pospeši okrevanje. Zelo pomembno pa je tudi izvajanje vaj za ravnotežje, saj te pomagajo možganom, da se čim hitreje prilagodijo na okvarjeno delovanje ravnotežnega organa.

Epleyev manever za olajšanje vrtoglavice

Epleyev manever, ki v 85 do 90 odstotkih odpravi težave z BPPV, vključuje serijo štirih premikov glave, v vsakem položaju bolnik ostane 30 sekund. Zaporedje premikov je odvisno od tega, v katerem položaju glave se bolniku vrti. Med pravilnim zaporedjem premikov se otokoniji zaradi gravitacije premikajo po semicirkularnih kanalih ravnotežnega organa in se na koncu ustavijo tam, kjer ne povzročajo simptomov..

Da gre za BPPV, bo zdravnik potrdil z diagnostičnim testom (Dix-Hallpike test), pri katerem bolnika iz sedečega položaja poleže in obrača glavo v določene smeri, da sproži napad vrtoglavice. Ko se to zgodi, zdravnik takoj nadaljuje z Epleyevim manevrom, ki že predstavlja zdravljenje in traja le nekaj minut. Ta serija premikov težave odpravi v 85 do 90 odstotkih. Po uspešno izvedenem Epleyevem manevru je priporočeno 48 ur preživeti v sedečem ali stoječem položaju. To pomeni, da eno noč prespimo v naslonjaču. Priporočamo tudi izogibanje prepogibanju (npr. pri zavezovanju vezalk) in ležanju na prizadeti strani za en teden.

Kot večina težav v življenju pa žal tudi BPPV z uspešnim Epleyevim manevrom ne izgine v vseh primerih za vedno. V prvem letu se ponovi pri približno tretjini, v petih letih pa pri polovici bolnikov. Takrat ponovno izvedemo manever, s katerim premaknemo 'kamenčke' na mesto, kjer ne povzročajo težav.

Če se težave pogosto ponavljajo in vam Epleyev manever koristi, si lahko po navodilu zdravnika pomagate tudi sami. Pokazal vam bo, kako lahko doma izvedete podoben manever, ki je sestavljen iz pravilnega zaporedja premikanja glave, da usmerite 'kamenčke' v vašem ravnotežnem organu na pravilen položaj.

Tudi če Epleyev manever ne pomaga, ne izgubite upanja. BPPV po nekaj tednih ali mesecih velikokrat mine sam od sebe, brez kakršnega koli zdravljenja. Verjetna razlaga je ta, da se otokoniji v tem času raztopijo ali pa sami najdejo pot do pravega mesta v ravnotežnem organu, kjer ne povzročajo težav. Pri zelo hudih in rezistentnih primerih, ko Epleyev manever ali pa čas sam ne pomagata, pride v poštev tudi operacija.


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd