Vrtoglavica

(Foto: Jupiterimages)

Po definiciji je vrtoglavica občutek, da se sami vrtimo okoli svoje osi oziroma se okoli nas vrti okolica, ki pa ni enak občutku omotice ali omedlevice. Prava vrtoglavica je vedno posledica okvare ravnotežnega sistema, bodisi ravnotežnega organa v našem notranjem ušesu ali pa centrov za ravnotežje v možganih, omotica in druga stanja, podobna vrtoglavici, pa so lahko posledica nekaterih bolezni, med drugim tudi nizkega ali visokega krvnega tlaka, ali nekaterih zdravil. Omotico na primer občutijo ljudje, ki imajo težave z nizkim pritiskom, kadar na hitro vstanejo.

Gotovo ste si kdaj v otroštvu privoščili vožnjo z vrtiljakom ali pa se s kom prijeli za roke in se hitro zavrteli v krogu. Verjetno ste takrat med tem uživali. Si predstavljate, da bi tak občutek doživeli vsakič, ko premaknete glavo v določen položaj, pa čeprav stojite na trdnih, ravnih tleh ali pa ležite v postelji? Tako je občutiti eno najpogostejših oblik vrtoglavice, ki pa jo je  mogoče enostavno odpraviti.

Veliko ljudi, predvsem starejših, ima težave z občasnimi vrtoglavicami ali omoticami. Točno število je težko določiti, a v povprečju zaradi takih težav trpi približno 30 odstotkov ljudi, vrtoglavica v ožjem pomenu besede pa se pojavlja pri 5 do 10 odstotkih populacije. Kadar vrtoglavico povzroči bolezen ali poškodba ravnotežnega organa v notranjem ušesu, rečemo, da je vrtoglavica periferna – te so tudi pogostejše. Če je vzrok za vrtoglavico poškodba centrov za ravnotežje v možganih, gre za centralni tip, sicer pa je lahko vrtoglavica tudi psihogene narave.

Najpogostejši vzrok za periferni tip vrtoglavice je benigni paroksizmalni pozicijski vertigo (BPPV), o katerem bomo spregovorili v nadaljevanju. Gre za nenevarno obliko vrtoglavice, pri kateri se napadi, ki so kratkotrajni, ponavljajo, sproži pa jo položaj glave. Večinoma se pojavlja pri starejših, pogosteje pri ženskah. V povprečju je BPPV vzrok vrtoglavice v eni petini primerov, pri starejših ljudeh pa kar v polovici. Razveseljivo je, da je to obliko vrtoglavice mogoče enostavno odpraviti.

Drugi vzroki vrtoglavice

Ostali vzroki periferne vrtoglavice so lahko poškodbe ali bolezenska stanja (Menierjeva bolezen, vnetje ravnotežnega organa v notranjem ušesu, poškodba senčnične kosti, perilimfatična fistula in tumor ravnotežnega živca), ki pa niso tako pogoste. Poseben tip je tako imenovana 'fiziološka' vrtoglavica, ki ni nevarna in se pojavlja pri sicer zdravih ljudeh ob vožnji z avtomobilom, ladjo ali pri pogledu z višine. Za ravnotežje so pomembne informacije, ki jih možgani dobijo preko vida, ravnotežnega organa in položaja okončin. Fiziološka vrtoglavica je verjetno posledica preobčutljivosti možganov za sprejemanje oziroma združevanje vseh teh informacij (pri vožnji z avtomobilom gre npr. za neujemanje med občutkom gibanja, ki ga vidimo z očmi, in tistim, ki ga občuti naš ravnotežni organ).

Centralni tip vrtoglavice, ki je resnejši in na srečo manj pogost, lahko povzročajo motnje v prekrvavitvi možganov oz. možganska kap. Take motnje so posledica znotrajmožganske krvavitve ali pa krvnih strdkov, ki zožijo ali popolnoma zaprejo žilno svetlino in s tem prekinejo oskrbo določenega predela možganov s kisikom in hranilnimi snovmi. Lahko so prehodne ali trajne. Pri možganski kapi vrtoglavica ponavadi ni edina težava, ampak so pridruženi še drugi simptomi in znaki, kot so motnje vida, hoje ali govora, mravljinčenje po telesu, šibkost ali nezmožnost premikanja okončin itd. Ostali vzroki centralne vrtoglavice so multipla skleroza, razne avtoimunske bolezni, poškodbe glave in redkeje možganski tumorji.
Članek se nadaljuje »


Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki