Slavni in bogati na počitnicah

(Foto: Dreamstime)

Najprej smuka v ledeniku, nato v eksotiko korala

Medtem ko se zares velike zvezde večinoma želijo oddahniti od nenehne slave in blišča žarometov ter si za svoje letovanje raje izberejo križarjenje z zasebno jahto in užitke na otokih, kjer ni turističnega trušča in vsiljivih fotografov s teleobjektivi, so želje velikega dela planetarnega jet seta (bogati, a slavni le po bogastvu) prav nasprotne: videti vse, kar je v trendu, in seveda biti opažen. Denar je kajpada zadnje, kar jih skrbi, tako da zlahka odštejejo, kolikor pač stane.

Trendovska elita, ki modo - tudi ko gre za potovanja in počitnice - raje določa, kot da bi jo sama spremljala in ji ubogljivo sledila, se drži samo pravila, da je najpomembnejše biti tam, kjer ni večine drugih. Ko je nekaj popularno, gre tu za vse - od mode in hrane do stanovanja in vrta. Nedavno so se vsi po vrsti navduševali nad Marokom, po objavah v javnih občilih pa so tja prispele nepregledne množice turistov, elita pa se je preselila drugam: na Capri, v Deauville, Luxor, Lido in druga mitska mesta za počitnice in zabavo, jih na svojem osvajalnem pohodu posesala in nato prepustila - množicam turistom.

Tokovi, ki določajo, kaj se bo jedlo, pilo, nosilo, gledalo, poslušalo in zlasti, kam se bo potovalo, zanimajo predvsem trgovce in s tem oglaševalce, saj je turizem najhitreje napredujoča gospodarska panoga v svetu. Zato je razumljivo zavedanje, kako pomembno je v svoje mesto ali pokrajino privabiti katero od največjih zvezd in to nato naznaniti vsemu svetu. Oglaševalska kampanja se takrat šele začne!

Okus po Španiji

Lep primer neznanske moči, ki jo ima vpliv velikih zvezdnikov na razvoj trendov, je naraščajoče zanimanje za španske specialitete v ZDA, čemur naj bi botrovalo vse več igralcev in pevcev latino porekla. V Kaliforniji, rojstni državi podjetja McDonald's, je prišlo do pravcate revolucije. Veriga restavracij s hitro hrano, Pollo Campero, ki ponuja gvatemalske jedi s perutnino, se je odpravila na osvajalski pohod po Ameriki. Španska, katalonska in baskovska kuharska umetnost je zapeljala tudi druge, resnejše restavracije ter z dragih jedilnikov izrinila francoske in italijanske dobrote.

Metatrend

Trend, ki zdaj proizvaja vse druge trende, se po besedah ameriškega lovca na trende, Michaela Tchonga, imenuje "metatrend". Sem spada fenomen nove dobe, tako imenovana "komprimacija časa", kar pomeni, da je potreben vse krajši čas, da bi se nekaj zgodilo. Ob pomoči globalizacije in močnih medijev je hkrati mogoče použiti vse več, najraje kar vse - uživati v na novo odkriti španski kulinariki in francoskem konjaku, gledati najboljše filme z DVD-izdaj za enkratno uporabo, nositi trendovska oblačila, se v slogu metroseksualcev posvečati telesu ter seveda potovati na najzanimivejše in predvsem vedno nove kraje in dežele, ki lahko potešijo željo po novem, še neodkritem.


Privlačna križarjenja

Petični gostje, pripadniki svetovne smetane, ki prisegajo na udobje in so obenem željni novega, a vendarle niso več čisto mladi, se čedalje raje odločajo za križarjenja in potovanja z velikimi potniškimi ladjami. Podjetja, ki se ukvarjajo s prevozom turistov na tovrstnih ladjah, širijo ponudbo in vlagajo v nove, še močnejše, tehnološko vrhunske in vsestransko udobne ladje. Vse skupaj je namreč zelo dober in donosen posel. Zahteva velike naložbe, vendar prinese tudi velike dobičke.

Dvanajstdnevno križarjenje med karibskimi otoki z največjo, najdražjo in tudi najrazkošnejšo potniško ladjo na svetu, Queen Mary II, ki jo je pozimi krstila in pospremila na prvo plovbo kraljica Elizabeta II., stane vrtoglavih 36.440 evrov, če potnik najame najlepši apartma s površino 110 m2 in s teraso, s katere je mogoče uživati v razgledu na odprto morje. No, na ladjo je mogoče priti tudi za veliko manj denarja. Če ste zadovoljni s kabino brez okna v podpalubju, bo dovolj že 2200 evrov. Cene se nato gibljejo od 3030 evrov za kabino s pogledom na morje, 3580 evrov za kabino z balkonom in 7840 evrov za najem osnovnega apartmaja. Orjaška Queen Mary II, ki je visoka 72 m in dolga celih 345 m, je veličastna kombinacija razkošja, moči, sodobne tehnologije in hitrosti: na odprtem morju doseže hitrost 30 vozlov na uro.
Članek se nadaljuje »


Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki