Umetniško ustvarjanje – s smetmi?

(Foto: Osebni arhiv)

Osrednje torišče delovanja društva Smetumet so smeti

Ekipo Smetumet, Uršo Štrukelj, Majo Rijavec in Majo Modrijan, je pred leti pognala v zagon neka nezavedna sila, in materializirale so jo kot društvo Smetumet. Ta ustvarjalni proces traja vse do danes. Vmes so se v njihovem dojemanju in delovanju zgodile številne spremembe, ki jih je z leti vse več. Kot pravi Urša, jo je opazovanje lastnega procesa ozaveščanja "samoumevnih" stvari vodilo k večji strpnosti do drugih. "Lastna neumnost me je naučila sprejemati neumnost drugih." Včasih se ji dozdeva, da živi v brezumni družbi, ki misli, da je na samem vrhu razvoja. "Moje sanje so, da to brezumje sprejmem brez sovraštva," pravi. Osrednje torišče delovanja društva Smetumet so postale smeti, umetnost, javna lastnina, vsakdanjik, ulica, razmislek o družbenih odnosih.

Moč je v vseh nas

"Moč za izpeljavo projekta Smetumet," pravi Urša, "ne prihaja od enega samega človeka, temveč od vsakega od nas v pravem času. Soustvarjamo teren, ki se oblikuje sproti." Zakaj ravno smeti? "Smeti so zelo zgovorne, simbolizirajo namreč človeško zablodo. Delo s smetmi skrajša pot do zavedanja, kako napačne so. Odpadek je slepa pega človeške narave, ki nas popelje k iskanju boljših in trajnejših rešitev za vso družbo. Je del poti, na kateri se lahko učimo ustvarjati boljše sisteme za sobivanje v družbi. V naravi ni smeti, vse kroži in se preobraža iz ene oblike v drugo. Smetumet smo želeli oblikovati kot delovanje in gibanje, ki temelji na tej predpostavki. Želeli smo ustvarjati spremembe v mentaliteti."

Široko polje delovanja: od smeti do kulture

Društvo je sprva prirejalo delavnice, na katerih so predelovali odpadne materiale. "Smeti smo želeli ovrednotiti kot material za vnovično uporabo, mu odvzeti prizvok nečesa smrdečega, odvratnega, neuporabnega." Ta začetni proces so nadaljevali s tem, da niso raziskovali samo uporabne funkcije smeti, temveč tudi njihovo funkcijo nepotrebnosti – in se vrnili k njihovi negativni konotaciji.

Delovanje društva Smetumet obsega široko polje, kajti prilagajajo se dobljenim materialom ter željam in potrebami civilne družbe. Tako so ustvarili znamko pREobleka, preurejajo prostore, izdelujejo poslovna darila in vizitke, prirejajo in vodijo delavnice za globalno učenje Svetumet, izdelujejo Cvetumet kozmetiko v vračljivi embalaži, njihovo delovanje obsega tudi javne akcije ozaveščanja, imenovane Dejavnice.

Trenutno poteka celoleten projekt Kultura ni ovira, s katerim odpirajo nova področja delovanja: "Ljudem s posebnimi potrebami prilagajamo prizorišča Evropske prestolnice kulture v Mariboru. Poklicani smo, da na igriv način iščemo rešitve, hkrati pa z akcijami na temo dostopnosti ozaveščamo, razbijamo stereotipe in sprožamo javno razpravo o teh vprašanjih." Pri tem projektu z njimi sodelujeta tudi Alenka Kreč Bricelj in Simon Modrijan.

Ustvarjalno iščimo trajnostne rešitve

Ekipa Smetumeta si želi, da bi sprožili sistemske spremembe na različnih področjih: od smetenja in embaliranja hrane do recikliranja in ekološko ozaveščenega oblikovanja. Skratka, da bi začeli nastajati zakoni, ki bi ščitili naravo, človeško integriteto in živalske vrste, ne pa nasprotno. "Želimo si," pravi Urša, "da bi vsi skupaj dojeli, da nam je tega dovolj ter da je treba stvari, hrano in dobrine le prerazporediti. Da bi bili ustvarjalni pri iskanju trajnostnih rešitev, ki bi ščitile vsa področja, ne le enega ali dveh." Smetumet je vsesplošen poziv, da se civiliziramo in doumemo, da smo povezani. Tako z naravo kot med seboj."

Kaj društvo Smetumet predlaga v vsakdanjem življenju:
 • podporo lokalnim proizvajalcem in pridelovalcem,
 • branje etiket o sestavinah in izvoru izdelkov,
 • kupovanje izdelkov pravične trgovine,
 • čim večjo samooskrbo,
 • uvedbo sistema vnovičnega polnjenja,
 • odpoved predmetom za enkratno uporabo,
 • izbiro izdelkov z manj ali brez embalaže,
 • nakup kakovostnih izdelkov,
 • podarjanje, prodajo in menjavo rabljenih predmetov,
 • razvrščanje odpadkov in njihovo odlaganje v primerne zabojnike,
 • zbiranje želenih smeti za Smetumet.


Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki