Nevarnost živega srebra v gospodinjstvu

  • NP
  • petek, 07. junij 2013
(Foto: Diana Anđelić)

S to nevarno kovino ne pridemo v stik le s hrano – vsebujejo jo tudi živosrebrovi termometri, merilniki krvnega tlaka, termostati, varčne žarnice … Če se ne zavedamo nevarnosti, ki jo pomeni ta element in v primeru razlitja ravnamo napačno, lahko še povečamo nevarnost. Uporaba metle ali vakuumskega sesalnika pri čiščenju razlite kovine povzroči razbitje kapljic na še drobnejše delce, stik s toploto iz sesalnika pa izparevanje še olajša. Tako kovina preide v ozračje doma in se usede na tla. Pare lahko pridejo v organizem skozi dihala in celo skozi kožo. Nevarnost je velika zlasti za malčke, ki se plazijo po tleh, saj je tam vsebnost delcev živega srebra največja.

Elementarno živo srebro, ki ga dobimo v telo pri razlitju vsebine termometra, je lipofilno, zato se kopiči v maščevju. Kljub temu ga telo spretno pretvori v ionsko obliko, ki se lahko izloči iz organizma: 80 odstotkov z urinom in blatom, od 7 do 14 odstotkov pa z izdihom.


Preprečimo razlitje

K preprečevanju razlitja lahko pripomoremo s tem, da naprave, ki vsebujejo ta element, zamenjamo z alternativnimi. Za merjenje temperature uporabimo elektronski merilnik, pogosto pa vlogo živega srebra zamenjujejo zlitine galija, indija in kositra. Če tega ne moremo storiti, se moramo poučiti, kako ravnati v primeru nezgod.

Ko pride do razlitja, iz prostora odstranimo ljudi in hišne ljubljenčke, nato pa si nadenemo rokavice in kroglice živega srebra s kosom kartona pometemo na kup. Zatem s kapalko posrkamo kapljice in jih prenesemo na papirnato brisačo, nato pa jo spravimo v plastično vrečko, ki jo tesno zapremo. Drobne kapljice poberemo tako, da na čopič nanesemo majhno količino pene za britje in poberemo delce, lahko pa uporabimo tudi lepilni trak. Ko smo se prepričali, da smo pobrali vse kapljice, prostor prezračujemo vsaj 24 ur.

Najtežje je očistiti preproge, kajti živo srebro razpade na zelo majhne delce, ki se oprimejo vlaken ali pa se v njih skrijejo, zato je najboljša in najlažja metoda previdna odstranitev preproge. Če tega ne storimo, smo nenehno izpostavljeni nevarnosti. Zavržemo tudi oblačila in obutev, ki so prišla v stik z živim srebrom, saj v primeru pranja vnesemo živo srebro v pralni stroj.

Varčne sijalke

Kljub zmanjševanju uporabe živega srebra v merskih napravah, pa njegova uporaba narašča v proizvodnji varčnih sijalk. Te vsebujejo od 5 do 10 mg živega srebra (za primerjavo: v termometru za merjenje telesne temperature je kar stokrat večja količina te kovine), ki omogoči večji izkoristek električne energije. Živo srebro v sijalkah je v plinastem stanju in se ne sprošča iz nepoškodovanih sijalk.

Kaj narediti, če nam sijalka pade iz rok in razbije? Najprej odpremo vsa okna v prostoru in izključimo ogrevanje, nato pa ostanke svetilke poberemo in jih shranimo v plastično vrečko. Potrošene žarnice lahko recikliramo in s tem zmanjšamo njihov škodljiv na okolje, zato jih odložimo na ustreznih mestih.
Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki