Zeleni ponedeljek: Brez mesa vsaj enkrat na teden

Luka Oman, predsednik društva Prijatelji živali
Luka Oman, predsednik društva Prijatelji živali (Foto: Grega Žunič)

Zagrebško društvo Prijatelji živali v sodelovanju z mestom Zagreb že leto dni z akcijo Zeleni ponedeljek spreminja življenja meščanov hrvaške prestolnice in drugih prebivalcev Hrvaške, ki so si še pred letom težko predstavljali obrok brez mesa. Akciji – podobne so razširjene tudi v drugih mestih po svetu – so se pridružili že številni ljudje, ki z navdušenjem opažajo, da se po zeleno obarvanem obroku počutijo veliko lažje in da imajo več energije … Ne verjamete? Poskusite lahko že ta ponedeljek!

Ko govorimo o spremembah na bolje, je pomemben vsak posameznik, spodbudno pripoveduje predsednik društva, Luka Oman. "Nenehno govorimo o degradaciji okolja, toplogrednih plinih, lakoti po svetu, izkoriščanju živali … S tem ko vsaj en dan v tednu v svoj jedilnik vključimo več zelenjave in sadja ter izločimo meso ter mesne in/ali mlečne izdelke, krepimo zdravje in varujemo okolje. Rastlinska prehrana zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, raka, sladkorne bolezni … Vnašanje sadnih in zelenjavnih vlaknin ter antioksidantov krepi zdravje in odpornost. Seveda je pomembno, da tudi pri rastlinski prehrani pazimo na uravnotežen vnos hranil, da se izogibamo rafinirani prehrani, soli …" pripoveduje sogovornik.

Z izločanjem mesa iz jedilnika hkrati zmanjšujemo onesnaževanje okolja, pomagamo ustavljati globalno segrevanje in varujemo vire pitne vode. Živinoreja v večji meri prispeva k nastajanju emisij toplogrednih plinov kot promet, hkrati je velika porabnica pitne vode, vpliva pa tudi na degradacijo okolja (sekanje gozdov za kmetijske površine, erozija tal …).

Tudi sam se prehranjuje vegansko, zato dobro pozna koristi takšne prehrane in z nasmehom dodaja, da v njihovem društvu vseh dejavnosti zagotovo ne bi mogli izpeljati, če se ne bi tako prehranjevali. "Iskreno stojimo za tem, da je veganstvo oziroma vegetarijanstvo dobro za planet in za vsakega posameznika. S takšnim prehranjevanjem lahko ustvarimo boljši svet, v katerem bomo vsi bolj zdravi, manj bo lačnih ljudi, do hrane pa bomo imeli bolj skrben odnos."

Ponedeljek dan za spremembe

"Navade zelo težko spreminjamo. Če nekdo uživa pretežno mesno prehrano, z enim dnevom rastlinskega prehranjevanja na teden lažje postopoma preide na vegansko prehrano. Vsak nov teden se začne v ponedeljek, zato je ta dan odličen dan za spremembe," pravi Luka Oman. Kot pravi predsednik društva, ponedeljkov jedilnik najlažje načrtujemo ob koncu tedna, zato društvo Prijatelji živali vsak petek vsem svojim članom po elektronski pošti pošlje nove recepte, ki jih lahko preizkusijo v ponedeljek.

Naklonjeni odzivi

Na njihovo društvo se obračajo navdušeni ljudje, ki pripovedujejo, da imajo več energije, da so bolj vitalni, da jih ne tišči v želodcu … V zadnjih nekaj letih so – tudi s svojim delom – na tisoče ljudi na Hrvaškem ozavestili o prednostih vegetarijanstva in veganstva, ne ozaveščajo pa le splošne javnosti, temveč tudi vrtce, šole, nutricioniste in zdravnike. Prirejajo delavnice kuhanja in vegetarijanski festival, za prihodnost pa načrtujejo zelene obroke v vrtcih in šolah. Povezali so se z nekaterimi vegetarijanskimi restavracijami, ki ob ponedeljkih ponujajo posebne popuste, druge pa v svoje menije vključujejo pestrejšo ponudbo brezmesnih obrokov. "Želimo si, da bi ljudje vsaj en dan v tednu razmislili, kaj jedo. Upamo, da bodo takšno prehranjevanje prenesli še na druge dni v tednu. Ničesar ne prepovedujemo, pač pa le pozivamo ljudi, naj sprejmejo izziv," sklene Luka Oman.

Zeleni ponedeljek tudi v Sloveniji

Podobne akcije potekajo tudi v ZDA, v Veliki Britaniji, Braziliji, na Nizozemskem, v Kanadi, na Finskem, na Tajskem, v Avstraliji in v Belgiji. Prav v belgijskem mestu Gent so leta 2008 kot prvi uvedli zeleni ponedeljek. Zeleni ponedeljek pa živi tudi v Sloveniji. Prehranska svetovalka Katja Mrzel je prejšnji mesec ustanovila društvo Zeleni ponedeljek za zdravje ljudi in okolja, ki bo skrbelo, da bo tudi v Sloveniji čimveč ljudi spremenilo svoje navade. Vsak petek lahko na njihovi spletni strani prebirate slastne vegetarijanske in veganske recepte, ki jih pripravlja sama, za prihodnost pa načrtujejo še več dejavnosti in dogodkov, s katerimi se bo po vseh slovenskih mestih širila ideja zdravega prehranjevanja in skrb za okolje. "Takšna kampanja je lahko uspešna le, če se združi veliko ljudi," poziva Katja Mrzel.

Zakaj se priključiti?

  • Vsaj en dan v tednu z vegetarijansko ali vegansko prehrano je zdrav in dober za naš planet.
  • Ker je sprememba povsem preprosta: slastne recepte lahko poiščete na spletnih straneh zeleniponedeljek.si in prijatelji-zivotinja.hr, če pa se prijavite na novice, jih boste v poštni nabiralnik prejemali vsak teden …
  • Ker je veganska in vegetarijanska hrana hranljiva in zelo okusna.



Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki