S hišnim ljubljenčkom na počitnice

(Foto: Pixabay)

Če se odpravljate na dopust in razmišljate, da bi s seboj vzeli tudi svojega štirinožca, najprej premislite, ali je potovanje zanj sploh primerno. Nekatere živali pot dobro prenašajo in uživajo na potepanju s svojim lastnikom, za druge pa je pot prevelik stres. Vsekakor se je treba tudi na pot z ljubljenčkom dobro pripraviti, saj boste le tako na poti brezskrbni.

Pred potovanjem …

… se pozanimajte o morebitnih preventivnih zdravstvenih ukrepih, ki jih je treba upoštevati – sploh če gre za potovanje v drugo državo. Pred odhodom žival razglistite (tablete lahko kupite pri veterinarju) in zaščitite proti zunanjim zajedavcem (bolhe, klopi, komarji). Na potovanje jemljite le zdrave živali. Pred odhodom v eksotične kraje se pozanimajte o tamkajšnjih specifičnih boleznih (npr. leishmanioza). Pozanimajte se tudi, ali obstaja preventivna zaščita pred njimi in kakšni so klinični znaki bolezni, da boste vedeli ravnati, če bi bolezen nastopila po vrnitvi domov. Koristno je tudi poznati naslov najbližjega veterinarja v kraju vašega dopustovanja.

Varna vožnja

Poskrbeti morate tudi za varnost ljubljenčka na poti. Najbolje je, da si priskrbite boks (kovinska kletka ali plastična košara), v katerem se bo varno peljal vso pot. Seveda mora biti boks dovolj velik, da bo v njem lahko stal in se obračal. Ljubljenček se bo varno peljal tudi na zadnjih sedežih, vendar le, če bo pripet s posebnim varovalnim pasom, ki ga namestite na avtomobilski varnostni pas. Tako boste preprečili morebitne poškodbe psa in drugih potnikov.

Če boste potovali z letalom, se pri letalski družbi pozanimajte o pravilih, povezanih s potovanjem živali. Če je vašemu štirinožcu v avtu pogosto slabo, ga zjutraj ne nahranite oz. mu dajte sredstvo proti slabosti. Med daljšo potjo poskrbite za kratke postanke (na dve do tri ure), da bo lahko žival opravila svoje potrebe, ponudite pa ji tudi vodo. Ne pozabite na mirno vožnjo in svež zrak. V vročih dneh (kadar temperatura preseže 20 stopinj Celzija) ljubljenčkov nikakor ne smete pustiti samih v avtu, saj je to smrtno nevarno!


Potovanje v tuje države

Z evropskim potnim listom za hišne živali lahko prehajate meje vseh držav članic EU, obiščete pa lahko tudi Hrvaško. Pes mora biti označen z mikročipom (do junija 2011 velja tudi jasno berljivo tetovirano znamenje). Psi, ki so dopolnili tri mesece starosti, morajo biti cepljeni proti steklini (od prvega cepljenja mora miniti najmanj 21 dni). Evropski potni list za hišne živali dokazuje, da je pes z določeno številko mikročipa v lasti določene osebe in da je cepljen.

Za potovanje psa v ostale tretje države potrebujete veterinarsko spričevalo. Upoštevajte, da za potovanje v nekatere države veljajo predpisani termini, v katerih morajo biti opravljena posamezna cepljenja in laboratorijske preiskave. Te postopke je v nekaterih primerih treba začeti že šest mesecev pred načrtovano potjo, zato se o tem pozanimajte dovolj zgodaj.

Nekatere države, ki so proste stekline, izvajajo dodatne ukrepe, ki preprečujejo vnos te bolezni na njihovo območje: tako zahtevajo izpolnjevanje dodatnih pogojev, kot je ugotavljanje zanesljivosti cepljenja, kar se ugotavlja z merjenjem titra protiteles proti virusu stekline. To velja za Združeno kraljestvo, Irsko, Malto, Švedsko in nekatere druge države članice EU. Poleg zdravstvenih pogojev bodite pozorni na prepoved vstopa "nevarnih pasem" v nekatere države članice EU. Za vse podrobnosti se obrnite na glavni urad VURS.
Članek se nadaljuje »


Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki