Brezdomne in prostoživeče mačke v Sloveniji

(Foto: Grega Žunič)

Kako lahko pomagamo - posamezniki in skupnost

V našem zunanjem okolju je veliko »nevidnih« mačk, ki so ponavadi divje, se človeka bojijo, se nekontrolirano razmnožujejo, so velikokrat bolne, večina jih živi le nekaj mesecev ali kakšno leto. Ustvarjajo se kolonije, ki so večinoma pri ljudeh osovražene in jih želijo na tak ali drugačen način »odstraniti«. Velikokrat muce pobijajo, zastrupljajo in podobno, kar pa ni nobena rešitev, saj se v okolju prej ali slej pojavijo nove. Prav tako je tako ravnanje tudi kaznivo. Edini pravi pristop je ulov, sterilizacija/kastracija, označitev mačk, ter vrnitev v okolje, kjer so vajene živeti. To je tudi zakonska dolžnost lokalnih skupnosti, za katera storitev opravijo pogodbena zavetišča.

Stanje v Sloveniji

Čeprav zakonodaja ureja področje brezdomnih mačk, je nejasno urejena z mnogimi »luknjami«, tako, da žal večina lokalnih skupnosti (občine), ki bi morale problematiko urediti s sklenitvijo pogodbe z zavetiščem, tega ne uredijo, še posebej na ruralnem področju. Pa tudi če bi, je žal v Sloveniji registriranih zavetišč premalo, redka pa so prostorsko sposobna, še manj pa strokovno usposobljena za kvalitetno delo z brezdomnini muci, tako da veliko muc v zavetiščih pogine ali pa so evtanazirane zaradi različnih vzrokov. Če pa z mnogo sreče pridejo do novega doma, so žal tam večinoma le potrošno blago.

Večinoma ljudje ne skrbijo ne za varnost in ne za kvalitetno prehrano ter veterinarsko oskrbo. Lahko rečem, da se mora večina slovenskih zavetišč dela z mačkami šele naučiti, saj je stanje v njih porazno, statistike o smrtnosti v zavetiščih pa so izredno slabe. Zavod Mačja hiša je nastal kot posledica sodelovanja med ljudmi in nekaterimi organizacijami zaradi nevzdržnih razmer na področju brezdomnih mačk na našem območju. Naše poslanstvo je osveščanje ljudi, izobraževanje, ter pomoč ljudem in organizacijam, ki delujejo v dobrobit mačkam.

Kaj lahko stori vsak posameznik, da pomaga prostoživečim mačkam?

  • Če veste, da so nekje takšne mačke, ki niso sterilizirane/kastrirane, se obrnite na vašo občino, ki je dolžna financirati posege, prav tako je dolžna poskrbeti za vse brezdomne živali, v tem primeru mačke.  
  • Če je mačka prijazna, posebej če po njenem obnašanju vidite, da je navezana na človeka, ali če naletite na prijazne mladiče, je v njihovo korist, če jih primerno oskrbi in jim najde novi dom. To velja tudi za takšne, ki so najdene bolne in poškodovane.
  • Velikokrat se zgodi, da ljudje brezbrižno hodijo mimo bolne, poškodovane, torej pomoči potrebne živali. Če drugega ne, prosimo, da v takem primeru vsaj obvestite pristojno zavetišče, center za obveščanje, lokalno društvo ali posameznika, da lahko živali pomagajo.

Tudi lastniki mačk niso dovolj odgovorni

Brezbrižnost in neodgovornost je tudi problem pri lastništvu mačk. Ljudje imajo mačke zunaj, kljub nevarnemu okolju, hranijo jih s slabo hrano, večina jih v svojem življenju niti enkrat ne vidi veterinarja. Mačka je potrošno blago v smislu: saj jih je dosti, če to povozi avto, bomo dobili drugo. Mačke niso sterilizirane/kastrirane, mladiči pa večinoma končajo v rekah, smeteh, pobiti na tak ali drugačen način ali pa kasneje v neprimernih domovih.

Zavod Mačja hiša se zavzema za odgovorno lastništvo mačk, v kar sodi skrb za varnost mačke (zunanje mačke v povprečju živijo le 2–3 leta, notranje pa več kot 15 let), skrb za kvalitetno oskrbo mačke, kar zajema kvalitetno prehrano in veterinarsko oskrbo, še posebej pa preprečitev nezaželjenega razmnoževanja, saj je mačk veliko preveč in dokler bo tako, bo tudi odnos do njih takšen, kakršen je, katastrofalen torej.


Kam po pomoč?

  • Če imate problem z mački v svojem okolju, če vaša občina ne poskrbi za brezdomne mačke na svojem območju, pišite na info@macjahisa.si. Skušali vam bomo pomagati pri iskanju poti za izpolnjevanje dolžnosti občine, ki ignorira svoje obveznosti do brezdomnih, prostoživečih mačk.
  • Če opazite mučenje (v kar spadajo tudi prepogoste brejosti), se obrnite na pristojni urad Veterinarske uprave RS (VURS).
  • Če veste za pobijanje mačk z zastrupljanjem, streljanjem, pobijanje mladičev lahko kontaktirate tudi policijo ali prav tako pristojni urad VURS.

O Zavodu Mačja hiša

Zavod Mačja hiša svetuje in finančno pomaga skrbnikom, fizičnim osebam, ki prostovoljno sami poskrbijo za brezdomne muce, jih oskrbijo (cepljenja, sterilizacija/kastracija, čipiranje, sanacija poškodb, zdravljenje bolezni) in oddajo v domove, kjer bodo pri odgovornih in ljubečih skrbnikih preživeli zdravi in zadovoljni več kot 15 let. Smrtnost v skrbništvih je izredno majhna, primerljiva z najboljšimi evropskimi organizacijami, ki delujejo na tem področju. Ker delujemo po principu no-kill organizacij, zdrave mačke nikoli ne evtanaziramo, četudi dom išče več let, prav tako zdravimo bolne, dokler ima muca še možnost kvalitetnega življenja. V letu 2010 smo na tak način v nove domove pospremili 303 muce, v prvih treh mesecih leta 2011 pa več kot 100 muc. Vse so v nove domove odšle cepljene, sterilizirane/kastrirane in velika večina čipiranih.

V jeseni leta 2011 načrtujemo otvoritev Centra v Ljubljani, v katerem bomo delovali s kliniko za male živali, celoten profit pa bo namenjen oskrbi brezdomnih muc. V okviru Centra bo delovala ambulanta za prostoživeče in ostale brezdomne mačke, ki bo financirana tudi z donacijami.

Zavod Mačja hiša se preživlja popolnoma sam, brez karšnihkoli javnih sredstev, sredstva za delovanje si prislužimo s prodajo v spletni trgovini in donacijami. Več informacij o našem delovanju dobite na spletnem naslovu macjahisa.si.Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki