Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kar polovica Slovencev ima težave s pravilnim ločevanjem odpadkov!


(stran 2 od 2)


Ti odpadki sodijo v sledeče zabojnike:
  • tetrapak, plastične vrečke in aluminijasta folija spadajo v zabojnik za embalažo;
  • cigaretni ogorki, otroške plenice, žarnice spadajo v zabojnik za ostale odpadke;
  • jajčne lupine in papirnati robčki v zabojnik za biološke odpadke;
  • pretečena zdravila spadajo med nevarne odpadke
  • sušilec za lase spada med odpadno elektronsko in električno opremo

Ker se način ločenega zbiranja odpadkov razlikuje od občine do občine, preglejte razpredelnico, kjer lahko najdete, katera komunalna služba deluje v posamezni občini. Če imate vprašanja v zvezi z ločevanjem odpadkov, se lahko obrnete na komunalno službo, ki je za to dejavnost pristojna v vaši občini.


Nekaj nasvetov za pravilno ločevanje odpadkov:

Zabojnik za papir
Sem sodijo: papirnati izdelki, kot so kartoni, ovojne embalaže, lepenke, časopisi, revije, letaki, katalogi, zvezki, papirnate nakupovalne vreče, kuverte, knjige, ovojni papir.
Ne sodijo: robčki, papirnate brisače, toaletni papir, celofan, tetrapaki in njim podobne embalaže, ves papir z ostanki živil.

Zabojnik za steklo
Sem sodijo: steklena embalaža, kot so kozarci za vložena živila, steklenice olja, vina, sokov, piva, žganih pijač, zdravil, kozmetične stekleničke in parfumi, ostala razbita steklena embalaža za živila.
Ne sodijo: zamaški in pokrovčki steklenic in steklene embalaže, žarnice, pleksi steklo, okensko steklo, ogledala, armirano steklo (steklo, ki največkrat vsebuje kovinsko mrežo za ojačitev, npr. pri steklenih vratih), svinčeno steklo (steklo s povečano vsebnostjo svinca in se uporablja pri proizvodnji kristalnega stekla), avtomobilsko steklo, kristal, žarnice, steklenice iz umetnih mas, porcelan.

Zabojnik za embalažo
Sem sodijo: vse plastenke pijač in ostalih živil, jogurtovi lončki, plastični kozarčki, PVC vrečke in folije, pločevinke hrane, pijače in ostalih živil, najlon, slamice, konzerve, stiropor, kovinski pokrovčki.
Ne sodijo: plastenke in pločevinke neživilskih proizvodov, ki so vsebovale nevarne kemikalije, kot so barve, laki, motorna olja, kosovni odpadki.

Pozor! Ponekod stojijo ločeni zabojniki za plastiko in pločevino. V takšnem primeru odpadke ločujemo glede na material, če pa se na ekološkem otoku nahaja samo zabojnik »embalaža«, potem plastične in pločevinaste odpadke odlagamo skupaj.
Preden embalažo odvržemo v zabojnik, je tudi priporočljivo, da z vodo na hitro odstranimo morebitne ostanke hrane.

Zabojnik za biološke odpadke
Sem sodijo: zemlja, rože, pokošena trava, vejevje, posušeni listi, plevel, rezano grmičevje, zelenjava in sadje (olupki krompirja, čebule, jajčne lupine, solata, korenje, zelje, ogrizki itd.), kavni filtri in kavna usedlina, čajne vrečke, pokvarjena hrana, (prej omenjeni) papirnati robčki.
Ne sodijo: Embalaža hrane in drugih ne živil, papirni izdelki, plastični in stekleni predmeti, nevarni odpadki, odpadna električna in elektronska oprema, obutev, tekstil, kosovni odpadki.

Zabojnik za mešane odpadke
Sem sodijo: higienski material, plenice, umazana embalaža, pepel in preostanek odpadkov.
Tabelo s seznamom vseh komunalnih podjetij in občin v Sloveniji najdete na spletni strani Ekologov brez meja.
http://ebm.si/r/seznam.komunal.pdf

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd