Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Vitalni ljudje: Eko življenje Sanje Lončar


(stran 2 od 2)


Kaj pa čistila in kozmetiko?
Uporabljamo pralne kroglice in naravna čistila. Le izjemoma uporabimo kako močno sredstvo za odpravljanje madežev. Ker je v hiši tudi štirinožni prijatelj, smo se pri izbiri med sproščenostjo in "visokim leskom" odločili za prvo. Zanimivo je, da v hiši še nikoli nisem imela več prahu in še nikoli nismo bili bolj zdravi.
Pri kozmetiki smo zahtevnejši. Najbolj so se obnesli izdelki, ki upoštevajo zakonitosti biodinamike, zato je v naši kopalnici veliko izdelkov dr. Hauschke, Welede, Essential Care, Pharmos Natur …

Kako vam je uspelo k takemu načinu življenja pritegniti družino? Kako je bilo na začetku in kako je zdaj?
Nikogar v nič ne silim. Nimamo napisanih pravil, prehranske ideologije ali ideoloških zahtev. Kar skuham, tudi z veseljem ponudim, vendar me ne moti, če si kdo izbere kaj drugega. Zdravo življenje ne sme biti kazen, odrekanje, trpljenje ali fanatizem, saj v takšnem primeru vodi v stres, ki nima ničesar skupnega z zdravjem. Živimo toliko zdravo, kot nam je v veselje. Če nekaj delate z veseljem in z ljubeznijo, vsi želijo biti del tega. Zato je v naši kuhinji vedno gneča, vsi bi bili radi pri štedilniku.

Koliko v resnici stane ekološko življenje? Ekološka hrana, čistila in kozmetika so dražji kot običajni tovrstni izdelki, toda sodeč po vaših izkušnjah je mogoče s takšnim življenjem celo nekaj prihraniti?
Nekateri izdelki so dejansko dražji, vendar po prvem šoku ugotovite, da je v celoti gledano takšen življenjski slog veliko cenejši. Ker jeste zdravo, imate manj težav s kožo in z lasiščem, ki ste jih prej blažili z dragimi preparati. Pravilno pripravljena hrana je obenem zdravilo, zato se ne spomnim, kdaj smo bili zadnjič v lekarni. Telo je čistejše kot nekoč, zato lahko isto majico nosite po nekaj dni, zaradi česar potrebujete manj garderobe, manj pralnih sredstev … Vodo, ki ostane od pomivanja posode, lahko uporabim kot gnojilo za rože, saj v njej ni kemikalij. Enako je v kopalnici: vodo od umivanja in prhanja uporabljamo za splakovanje straniščne školjke, in ker je v njej nekaj milnice, ne potrebujemo razkužil za školjko. Ker je vse, kar pride v našo greznico, brez kemikalij, jo mikroorganizmi že v nekaj dneh popolnoma razgradijo, tako da je uporabna za zalivanje.

Kaj bi svetovali našim bralcem, kaj naj spremenijo, da se bodo s svojim življenjem na naravi prijazen način karseda približali sebi?
Kolikor je ljudi, toliko je poti, vendar se vsaka začne s prvim korakom. Lahko takoj, lahko šele tedaj, ko potrka na vrata bolezen, vendar bo treba takrat zelo hitro teči, kajti zgolj počasni koraki ne bodo dovolj.
Galerija

Osebni arhiv

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd