Deset ekoloških novoletnih zaobljub

(Foto: Diana Anđelić)

Vsi vemo, da nam novo leto ponuja priložnost, da začnemo znova, tudi ko gre za izboljšave v vsakodnevnem življenju. Najpogosteje se odločimo, da bomo več telovadili, bolj zdravo jedli, se držali okvirov proračuna, se ukvarjali z novim konjičkom, pogosteje obiskovali svoje bližnje, kadilci pa, da bodo opustili cigarete. Naj bo letos drugače. Ponujamo vam seznam desetih okolju prijaznih odločitev, ki se jih boste brez težav tudi držali.

1. Odločam se, da ne bom več kupovala vode v plastenkah: voda v plastenkah je brez dvoma ena od večjih zablod, saj so plastenke zelo škodljive za okolje. Samo lani so jih v ZDA odvrgli več kot 50 milijard! Pitje vode iz plastenke je razvada, ki bi se je morali čimprej znebiti. S seboj raje nosite steklenico iz stekla ali nerjavnega jekla, ki ste jo doma napolnili z vodo. K sreči je v Sloveniji voda iz pipe še vedno dobra, če pa ta ni po vašem okusu, si omislite filtrirni sistem. Ustekleničena voda v plastenki namreč ni veliko boljša od tiste, ki priteče iz pipe.

2. Odločam se, da se bom v trgovino vsakič odpravila z vrečko: to res ni težko. Nekateri smo se na to že navadili, vendar poskusite narediti še korak naprej: svoje vrečke imejte s seboj tudi, kadar se odpravite po drugih, večjih nakupih.

3. Odločam se, da bom, kadar bo le mogoče, hodila peš, kolesarila ali se vozila z javnim prevozom: to je nemara nekoliko težje, saj smo vajeni zasebnosti svojega avtomobila. Toda ob upoštevanju nenehnega naraščanja cen goriva in izpustov ogljikovega dioksida, ki jih pridelamo, je smiselno premisliti še enkrat. Za okolje boste veliko naredili, če se boste v mesto občasno podali z avtobusom ali na kolesu.

4. Odločam se za majhne spremembe v svojem domu: s njimi je mogoče doseči velike splošne učinke, če bi se jih le držali vsi. Začnete lahko s tem, da iz elektrike izključite naprave, kadar jih ne uporabljate, na primer opekač, napravo za kuhanje kave ali mikrovalovno pečico. Tudi računalnik je bolje izključiti, ko ga nehate uporabljati, namesto da se samo odjavite ali ga naravnate na "spanje". Pri pranju oblačil nastavite nižjo temperaturo, vse običajne žarnice zamenjate z varčnimi. Med umivanjem zob ne pustite, da bi voda tekla v prazno.

5. Odločam se, da bom začela ločevati tudi organske odpadke in jih kompostirati – to je težka naloga, ki mi je že večkrat spodletela, vendar sem letos odločena vztrajati.

6. Odločam se, da bom uporabljala manj papirja: to je preprosta odločitev in to že nekaj časa uspešno počnem. Če je le mogoče, v službi in doma kupujem recikliran papir, poleg tega sem začela uporabljati obe strani papirja. Če je ena stran še prazna, jo vstavim v tiskalnik ali faks. Poleg tega natisnem samo tisto, kar moram nujno imeti v fizični obliki.

7. Odločam se, da bom letos opravila nekaj prostovoljnega dela: tudi če en samcat dan namenite čiščenju okolice, v kateri živite, ali se pridružite akciji, kakršna je bila Očistimo Slovenijo v enem dnevu, to nekaj šteje.

8. Odločam se, da bom odslej uporabljala samo okolju prijazna čistila in se izogibala strupenim kemikalijam. Na trgu je cela vrsta učinkovitih "zelenih" izdelkov za čiščenje, zato nimate izgovora, da se te zaobljube ne bi tudi držali. Učinkovita so tudi babičina čistila, kot so soda bikarbona, jabolčni kis in voda.

9. Odločam se, da bom pazila na poreklo hrane, ki jo kupujem: mika me, da bi zapisala "kupujte lokalno", toda v realnem življenju se je tega le redko možno dosledno držati. Kljub temu se lahko prepričate, da je hrana (in celo oblačila) pridelana na etičen in trajnostni način. Prepričana sem, da bi se večina ljudi ob pogledu na dogajanje na farmah in velikih industrijskih obratih hipoma spreobrnila v vegetarijance. Zato skrbno berite deklaracije, in če je le možno, kupujte organsko in biološko pridelano.

10. Odločam se, da bom postala vzor: Gandhi je nekoč rekel: "Bodi sprememba, ki si jo želiš videti v svetu."

Želimo vam zeleno in cvetoče leto!


Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki