10 nasvetov za zeleno nakupovanje

(Foto: Dreamstime)

Da bi pozitivno vplivali na okolje, ni potrebno delati velikanskih sprememb. Vsak od nas s svojim načinom življenja prispeva k varovanju okolja. Vsakokrat, ko porabimo manj električne energije, ko se namesto z avtom raje vozimo s kolesom ali avtobusom, ko ločujemo odpadke  …  in tudi vsakokrat, ko se vedemo kot etični potrošnik. Preberite 10 nasvetov za zeleno nakupovanje, ki jih je zbralo Društvo ekologi brez meja.

1. Za proizvodnjo in prevoz vsega nakupljenega je potrebna precejšnja energija. Na vsaki stopnji procesa se zato sproščajo različni toplogredni plini. Eden od dobrih načinov kako omejiti negativne učinke potrošnje na okolje je preprost – manj kupujmo.

2. Premislimo, ali neko stvar resnično potrebujemo, preden se odločimo za nakup.

3. Namesto izdelkov za enkratno uporabo raje uporabljajmo trajne in kakovostne izdelke za večkratno uporabo, tako nastane veliko manj odpadkov! Nekaj primerov: čistilne krpe, brivski aparati, skodelice, kozarci; pisala in baterije, ki jih ponovno napolnimo.

4. Tiste stvari (naprave ipd.), ki jih potrebujemo le za kratek čas, si raje sposodimo, namesto da jih kupimo.

5. Kupujmo proizvode iz druge roke ali uporabimo proizvode, ki jih drugi ne potrebujejo več (poglejte na spletno stran www.podarimo.si).

6. Ponovno uporabimo in popravimo kar je le mogoče! Vsako leto odvržemo kar 13–25 kg električne in elektronske opreme na osebo (hladilniki, telefoni, računalniki, televizorji itd.), čeprav ti izdelki mnogokrat vsebujejo škodljive snovi, kot sta svinec in živo srebro, večina opreme pa bi se lahko popravila ali ponovno uporabila. Razmislite, da bi rabljene aparate in odvečno pohištvo podarili prijateljem, znancem ali ustanovam, kjer bi jih popravili ali obnovili (taka ustanova je na primer Center ponovne uporabe ). Vsekakor pa ne sodijo med mešane odpadke!

7. Oblačilom, ki jih ne želimo več nositi, dajmo novo življenje ter jih podarimo prijateljem, sorodnikom ali dobrodelnim organizacijam. Lahko jih podarite tudi kulturno-ekološkemu društvu Smetumet.

8. Za dojenčke je bolje kupovati plenice za večkratno uporabo. Do starosti treh let otrok porabi od 5.000 do 6.000 plenic, to je približno ena tona umazanih plenic na otroka. Izognili se bomo veliki količini odpadkov in tudi prihranili denar.

9. Nakupimo le toliko, kot potrebujemo. Če kupimo le toliko hrane s kratkim rokom trajanja, kot jo potrebujemo, se izognemo nepotrebnim odpadkom in tudi prihranimo, saj ni treba metati proč izdelkov, za katere smo plačali. Hrano z daljšim rokom trajanja pa se z vidika odpadkov splača kupovati v večjih količinah, saj bo tako nastalo manj odpadne embalaže.

10.Ko gremo na piknik, s sabo prinesimo posodice za hrano, čutare ali steklenice in kovinski jedilni pribor. Tako na koncu piknika ostane manj odpadkov. Najboljše, če te odnesemo domov in jih sortiramo za ločeno odlaganje.

Ali ste vedeli?

  • Po podatkih svetovne banke najbogatejših 20 % svetovnega prebivalstva porabi 77 % naravnih virov.
  • Če bi tudi preostali del sveta porabil toliko surovin, kolikor jih porabi razviti svet danes, bi potrebovali še dodatne štiri Zemlje.
  • 99 % surovin za stvari, ki jih kupimo, zavržemo v roku šestih mesecev.

 

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki