Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Varčne sijalke ali LED-žarnice?


Trgovine na območju EU ne smejo več ponujati klasičnih prosojnih 100 W žarnic z žarilno nitko, od leta 2012 pa naj bi bila dovoljena le prodaja varčnih sijalk.
Gospodinjstva v EU naj bi navadne žarnice zamenjala z učinkovitejšimi: 
  • izboljšane žarnice (halogenska tehnologija) so po obliki in kakovosti svetlobe enakovredne navadnim, vendar so energetsko učinkovitejše,
  • kompaktne fluorescenčne sijalke (varčne sijalke) so zelo učinkovite in imajo dolgo življenjsko dobo,
  • žarnice s svetlečimi diodami (LED) so zelo učinkovita svetila z dolgo življenjsko dobo, ki uporabljajo najnovejšo tehnologijo.

Prve med omenjenimi žarnicami so videti kot običajne žarnice, vendar so od vseh varčnih žarnic energetsko najpotratnejša. Oddajajo le toplo belo svetlobo, imajo najkrajšo življenjsko dobo (dve leti) in so v celoti dražje, primerne naj bi bile le za luči, ki jih ne uporabljamo pogosto.

Kompaktne fluorescenčne sijalke porabijo do 80 odstotkov manj energije kot navadne žarnice. Z njimi naj bi na leto prihranili do 60 evrov stroškov, njihova življenjska doba pa znaša od šest do deset let. Izbiramo lahko tudi med različnimi barvami svetlobe. Ne moremo jih uporabiti s stikalom za zatemnitev. Ko jih prižgemo, potrebujejo nekaj časa, da dosežejo polno moč. Varčne sijalke so občutljive na pogosto prižiganje in ugašanje, zato so primerne za prostore, v katerih so luči nepretrgano prižgane po več ur na dan (dnevna soba, kuhinja, jedilnica). Najkrajši priporočljivi čas med prižiganjem in ugašanjem je 15 minut. Na trgu so tudi že posebne kompaktne fluorescenčne sijalke, ki jih lahko uporabljamo s stikalom in tudi pogosteje prižigamo in ugašamo.

Sijalke za svoje delovanje porabijo zelo majhno količino živega srebra, zaradi katerega je pomembno, da jih tedaj, ko prenehajo delovati, vrnemo v trgovino ali odložimo v za to namenjene zbiralnike. Če se sijalka razbije, je treba z njo ravnati tako kot z živosrebrnimi termometri. Odprite okna in zapustite prostor – prostor zračite vsaj 15 minut. Nato si nadenite rokavice, ostanke pospravite (ne s sesalcem) v posodo, ki jo je mogoče zapreti, potem pa jih odložite v ustrezne zabojnike. Na vidiku je že nova generacija varčnih sijalk, ki ne bodo vsebovale nevarnega živega srebra in bodo še varčnejše.

Še varčnejše od varčnih sijalk naj bi bile žarnice s svetlečimi diodami (LED-svetila), ki delujejo dlje kot varčne sijalke (deset let). Za njihovo proizvodnjo je potrebne manj energije. Poleg tega so odporne proti pogostemu prižiganju in ugašanju. Polno svetijo takoj po vklopu, vendar so manj močne in dražje od varčnih sijalk.
Ko pregorijo, morate tudi te žarnice odložiti v zbiralnik pri trgovcu ali pa jih oddati na posebnih zbirnih mestih.
Še naprej pa je najvarčnejša ugasnjena žarnica, zato luči ugašajte povsod, kjer jih ne potrebujete.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

ekologija , gospodinjstvo , električna energija , varstvo okolja , žarnica , sijalka

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

31. 01. 2011 23:01:36
Varčne žarnice so res da varčne in imajo tudi resnično daljše življenje, vendar, bi lahko za šalo rekli ,da imajo daljše življenje na račun uporabnikov!

Znano je in znanstveno dokazano, da te žarnice oddajajo zelo močno škodljivo sevanje na osnovi ionskega učinka, ki je tako močno da tudi prebija človekovo kožo in kosti, zato se tudi pojavljajo vse večji zdravstveni problemi, še posebej z močnim glavobolom, Migrene, razna vnetja in drugo!

Vprašajmo se lahko le, koliko bo država prihranila na žarnicah el. energije, kot najmanjšem porabniku el. energije, in koliko več pa bo izgubila s toliko povečanih obolelosti državljanov, ko je bolniška blagajna že tako preveč izčrpana!?
Vrčne žarnice- blago rečeno so ljudstvu le "Medvedja usluga"!!

Pa še moj pozdrav, ker sem zdrav!
Konrad
21. 04. 2017 12:16:50
Se strinjam. LED žarnice so varčne, oddajajo pa svetlobi v zelo ozkem spektru in škodijo očem! Pametno je izbrati pravilno barvo led luči, v pomoč nam je lahko tale članek: http://www.ledorders.com/kako-izberemo-primerno-led-svetila/