Organski bombaž

  • UR
  • četrtek, 21. oktober 2010

Organsko, eko, bio, varuje zdravje, pravična trgovina. To so oznake izdelkov, ki jim kupci v današnjem času posvečajo vse več pozornosti. V skrbi za svoje zdravje in z željo, da bi naredili nekaj dobrega za okolje, posegajo po tekstilnih izdelkih iz organskega bombaža, sadju in zelenjavi ekološke predelave, bio žitaricah, naravni kozmetiki. Vplivu na okolje posvečajo vse več pozornosti tudi trgovci, ki s ponudbo izdelkov in drugimi akcijami povečujejo svojo družbeno odgovornost.

Med tekstilnimi izdelki je največ bombažnih, zato je za vse več kupcev in trgovcev, ki si prizadevajo za varovanje naravnega in družbenega okolja, pomembno, za kakšen bombaž gre. Na policah trgovin lahko najdemo vse več izdelkov iz t. i. organskega bombaža. V največji meri so to oblačila, v zadnjem času pa lahko zasledimo tudi kopalniški tekstil (brisače, kopalni plašči, kopalniške preproge).  

Kaj je organski bombaž?

Organski bombaž raste v zemlji, ki najmanj tri leta ni bila tretirana s pesticidi, herbicidi ali drugimi citološkimi strupi. Organski bombaž je obdelan z naravnimi gnojili, kmetje plevel odstranjujejo strojno ali ročno. Obdelava organskega bombaža je ločena od ostale proizvodnje, pri čemer so vlakna obdelana izključno z organskimi materijali brez kemičnih snovi.

Tekstilni izdelki iz organskega bombaža so zaradi njihove naravne sestave bolj vzdržljivi, čisti, zračni ter tako primerni tudi za ljudi z najobčutljivejšo kožo. Poleg tega, da tekstilni izdelki iz organskega bombaža varujejo zdravje ljudi, prispevajo tudi k trajnejšemu okolju. Kmetije, ki pridelujejo organski bombaž, ohranjajo zemljo in vodo čisto.

Ena od neodvisnih organizuacij, ki postavlja in preverja merila organsko pridelanega bombaža, je organizacija Control Union Certifications, ki podeljuje certifikat GOTS (Global Organic Textile Standard). Če nosi izdelek certifikat GOTS, izpolnjuje vse zahteve za pridobitev statusa organskega tekstila, ki so povezane s področji pridelave in predelave bombaža, pakiranjem, ekološko in etično proizvodnjo. Pri postopku pridobitve certifikata se opravlja natančen pregled pridelovalnih površin, zemlje, vode ter vseh proizvodnih postopkov.

Več o certifikatu GOTS si lahko preberete na: global-standard.org

Galerija
Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki