Domača čistila za dom

(Foto: Jupiterimages)

Super čistila: kis, sol, limona

Iz nekaterih preprostih sestavin lahko sami pripravite čistila za dom. Če boste upoštevali še nekaj preprostih nasvetov, bo vaše gospodinjstvo zdravju in okolju prijaznejše. Če želite uporabljati manj agresivnih sredstev ter več okolju in zdravju prijaznih čistil, se omejite na izdelke z ekološkim certifikatom (v specializiranih trgovinah je na voljo že veliko ekočistil za dom, perilo in posodo) ali pa čistila iz naravnih sestavin pripravite sami.

Rabo agresivnih sredstev (denimo za čiščenje straniščne školjke ali pečice) nadomestite z mehanskim čiščenjem ali pa naravna čistila pustite delovati dlje. Za čiščenje uporabljajte krpe iz blaga ali stare brisače, ki ste jih nameravali zavreči, saj papirnate brisače vsebujejo belila in toksine. Osnovne sestavine za učinkovita čistila so beli kis, limonin sok, soda bikarbona, boraks, sol in zelišča – za lep vonj pa jim lahko dodate še eterična olja.

Pripravite si čistilo

Za čiščenje vseh površin zmešajte:
  • 1/2 skodelice kisa, 2 žlici sode bikarbone in 2 litra vode,
  • 3 žlice kisa, 1/2 čajne žličke pralne sode, 1 skodelico tekočega rastlinskega mila in 2 skodelici vroče vode ali žlico boraksa
  • 3/4 skodelice kisa in 2 skodelici vroče vode.
Za pranje perila si lahko pripravite prašek iz naravnega trdega mila, ki ga naribajte v 4 litre vode, temu pa dodajte še 2 žlici sode bikarbone. Prašek premešajte večkrat na dan – po dveh dneh je nared za uporabo.

Za čiščenje vodnega kamna zmešajte 1 skodelico kisa, skodelico vode in 1/4 žličke soli. Zmes najprej zavrite, da se sol stopi, nato jo nanesite in pustite delovati eno uro.

Za hladilnik – neprijetne vonjave v hladilniku boste pregnali tako, da vanj postavite krožniček s prerezano limono, s prerezanim jabolkom ali z odprto vrečko kave ali kavne usedline. Hladnilnik čistite z mešanico kisa in vode.

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki