Bill Clinton podprl rešitev za spodbujanje javnega transporta

Bill Clinton je na CGI podprl idejo Sandija Češka, da bi zložljiva kolesa postala vezni člen v verigi javnega prevoza v širši okolici Los Angelesa.
Bill Clinton je na CGI podprl idejo Sandija Češka, da bi zložljiva kolesa postala vezni člen v verigi javnega prevoza v širši okolici Los Angelesa. (Foto: Robert Logie)

Okolju prijazen način prevoza: zložljivo kolo Bigfish

V velikih mestih zaradi slabe kakovosti zraka in hrupa vse večjo podporo dobivajo zeleni načini mobilnosti, kot so hoja, kolesarjenje in javni prevoz. V prizadevanja za spremembe naših mobilnih navad se vključuje vse več organizacij, podjetij in posameznikov, ki s svojimi zgledi in pobudami kažejo, da je mogoče s trajnostno naravnanim razmišljanjem in okolju prijaznimi rešitvami zmanjšati vpliv na okolje, pri tem pa lahko naredimo veliko tudi za svoje zdravje in kakovost življenja.

Ena takšnih organizacij, ki išče praktične rešitve za najbolj pereče svetovne težave, je zagotovo Clintonova Globalna pobuda (Clinton Global Initiative – CGI), organizacija, katere oče je nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton. Skupaj s svetovnimi voditelji, vodilnimi menedžerji, predstavniki številnih organizacij in medijev iščejo inovativne rešitve za težave in jih tudi udejanjajo. Od leta 2005 so člani CGI sklenili več kot 1.400 zavez, ocenjenih na več kot 46 milijard dolarjev, ki so vplivale na 200 milijonov ljudi v več kot 150 državah sveta.

Na 6. letni konferenci CGI, ki se je v New Yorku zaključila 23. septembra, je s svojo pobudo za pomoč pri reševanju težav z mobilnostjo veliko pozornost dobilo tudi podjetje Studio Moderna. Na konferenci so najavili dva inovativna projekta, s katerimi želijo spodbujati uporabo javnega prevoza ter zmanjšati vpliv prometa na okolje.
 
Ustanovitelj podjetja, Sandi Češko, je predstavil rešitev za premagovanje kratke razdalje med postajališčem javnega prevoza do cilja (doma, dela ...), vezni člen, s katerim bi javni prevoz lahko postal množični način mobilnosti in tako zaživel v praksi. V širši okolici Los Angelesa nameravajo 15 centrom zagotoviti 1.000 zložljivih koles Bigfish.

Zložljiva kolesa, ki so nastala v Studiu Moderna osem let nazaj, so preprosta za uporabo, transport in shranjevanje. Tehtajo manj kot 13 kilogramov, v štirih korakih in v samo 12 sekundah se zložijo na polovico svoje velikosti in so zato priročna za pot od postajališča do cilja. S projektom bodo začeli januarja naslednje leto, trajal pa bo eno do dve leti. Z drugo pobudo pa bodo pomagali podjetjem v širši okolici Los Angalesa, kot sta Pasadena ali Glendale, da bodo lahko uresničila svojo zavezanost k trajnostnemu razvoju. Zaposlenim bodo olajšali prevoz na delo in jih navajali na uporabo bolj ozaveščenih prevoznih sredstev.

Okolju prijazno

"Veliko javnih prevoznih sredstev po svetu je dobro izkoriščenih in imajo prihodnost, vendar jim manjka nekaj bistvenega. Vključevanje zložljivih koles v sistem javnega prevoza – in s tem reševanje težave s prvim in zadnjim kilometrom – lahko dolgoročno pomaga obdržati te sisteme," je povedal Sandi Češko in dodal, da si želi tako spodbuditi okolju prijazen način prevoza: "Naša pobuda je izraz moje prve vizije za uporabo kolesa Bigfish – da bo postal vezni člen v verigi transporta, ki bo trajnostno mobilnost popeljal od koncepta do realnosti."

Za privlačen javni prevoz

"Naš cilj je zmanjšati uporabo avtomobilov, s tem povezano porabo goriva in izpušnih emisij, tako da bomo javna prevozna sredstva naredili tako privlačna, da se jim ne bo mogoče več upreti," je povedal Richard G. Rosen, predstavnik podjetja Bigfish v ZDA, in dodal: "Tako lahko pomagamo posameznikom pri potovanju do cilja, hkrati pa zmanjšujemo prometne zastoje in izboljšujemo kakovost zraka."

Dostopno vsem

Studio Moderna s svojima projektoma predstavlja zgled za reševanje problema javnega prevoza, s katerim se soočajo številne svetovne metropole, kjer prevelika odvisnost od osebnega avtomobila vodi k prenatrpanim cestam, nižji produktivnosti, povišanim izpušnim emisijam in nezdravemu okolju. Prebivalci mest pa bodo lahko uporabljali okolju prijazno, vsem dostopno, enostavno in priročno obliko prevoza.

O kolesih Bigfish

Kolesa Bigfish podpirajo zelen življenjski stil in trajnostni razvoj. Zasnovo zlaganja kolesa je razvil inženir in inovator Niko Mihelič. Zasnovali in oblikovali so ga pri nas, izdelujejo pa jih v Italiji. Njegov okvir je izdelan iz enega kosa in ni nič manjši od običajnega mestnega kolesa, zato je vožnja enako udobna kot na običajnem kolesu. "Klip-klap" sistem zlaganja kolo v samo 12 sekundah spremeni v priročen paket. Zloženo kolo zavzame malo prostora, zato ga je enostavno prenašati in shranjevati.


Ali ste vedeli?

  • Če na dan prevozimo pet kilometrov s kolesom namesto z avtomobilom, svoj letni izpust CO2 zmanjšamo za kar 306 kilogramov.
  • V pol ure hoje prehodimo približno 2,5 kilometra, v pol ure kolesarjenja pa prevozimo približno 10 kilometrov. Če se tako vozimo vsak dan, s hojo prihranimo vsaj 75 evrov, s kolesarjenjem pa več kot 300 evrov letnega stroška za gorivo.
  • Vsaka osma vožnja z avtom je krajša od 500 m. To razdaljo lahko prehodimo v šestih minutah, s kolesom pa jo lahko prevozimo v dveh minutah.
  • Pri polurnem kolesarjenju zmerne hitrosti porabimo 285 kalorij.
  • 50 % potovanj z avtomobilom je krajših od 5 km.
  • Vsak dan preživimo povprečno 75 min v avtu (letno več kot 450 ur).

Galerija

Bill Clinton je na CGI podprl idejo Sandija Češka, da bi zložljiva kolesa postala vezni člen v verigi javnega prevoza v širši okolici Los Angelesa. Robert Logie

Zložljivo kolo si je z zanimanjem ogledal tudi slovenski predsednik Danilo Türk, ki se je udeležil konference CGI v New Yorku. Robert Logie

Bill Clinton in Sandi Češko Robert Logie

Danilo Turk in Sandi Češko Robert Logie

Sandi Češko Robert Logie

Bill Clinton in Sandi Češko Robert Logie

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Vsi Viva strokovnjaki